Letný operný festival Viva Verdi - Opera Open Air 2014

05.02.2014 22:52

 

Leto 2014 prinesie na Slovensko opäť množstvo zabehnutých hudobných festivalov, no aj jednu novinku. Bude ňou operný festival pod holým nebom- Viva Verdi.

 

 

 

Opera je jedným z najsofistikovanejších druhov umenia. V jednom priestore sa tu stretáva scénické umenie, živý orchester, speváci a v množstve diel mnohokrát  aj balet. Podujatie Viva Verdi túto kombináciu posúva na vyššiu úroveň, pretože okrem živého orchestra, zahraničných sólistov a prepracovanej scény pridáva pyrotechnické efekty a jedinečnú atmosféru, ktorú ponúka len nebo plné hviezd.

 

V prvom ročníku ponúkne divákom siedmu operu Giuseppe Verdiho, Johanku z Arku, teda v origináli "Giovanna D´Arco". Táto mala premiéru v milánskej La Scale v roku 1845. Ani za viac ako 160 rokov nestratil príbeh na aktuálnosti. Práve naopak. Aj dnes prežívame denne príbehy šťastnej či menej šťastnej lásky, odhodlania položiť život za svoje ideály a povýšiť dobro nad všetko ostatné. A presne tento príbeh v kombinácii s geniálnou Verdiho hudbou zaujíma ľudí už desaťročia, počas ktorých prešla partitúra mnohými cenzúrami a úpravami. Pôvodnú verziu sa s originálnou hudbou a textami , na základe rukopisu a poznámok Verdiho, podarilo obnoviť Albertovi Rizzutimu  až v roku 2006.

 

 

 

A práve túto verziu si môžu milovníci opery, ale aj operní neznalci, vychutnať v slovenskej premiére naštudovania pod holým nebom. Vo svete bežná vec, u nás novinka. Na západ od nás sa letné operné festivaly usporadúvajú v takmer každom možnom, a občas aj nemožnom, priestore. Na Slovensku sú predstavenia naplánované na prvú polovicu augusta v trnavskom a nitrianskom amfiteátri.

 

Premiéra "Giovanna D´Arco" pod holým nebom na Slovensku bude 6. 8.2014  v Trnave, ďalšie predstavenia budú  9. a 12. augusta tamtiež a 15. 8. sa predstavenie presunie do Nitry.

 

Na realizácii predstavenia sa podieľa množstvo zvučných mien, ktoré vo svete opery majú svoj cveng. Zastúpenie v zákulisí aj na scéne bude mať, samozrejme, aj Slovensko. Festivalový orchester a zbor Banská Bystrica bude dirigovať známy slovenský dirigent Marián Vach, ktorý bude úzko spolupracovať s umelcami, ako je srbský režisér Michal Babiak, scénograf Peter Janků, zahraniční sólisti zvučných mien: Clara Polito (Taliansko), Sergio Bologna (Taliansko), Evan Bowers (USA) a slovenskí operní speváci - Ondrej Mráz a Martin Gyimesi.

 

Viva Verdi je protipólom všetkým komerčným hudobným festivalom. Každý milovník opery dobre vie, že zimomriavky z operných árií nič neprekoná. Iba ak... ak by sa k spevu a skvelej hudbe pridal  pohľad na hviezdy aj nad pódiom.

 

Bližšie info na:

www.vivaverdi.eu

www.facebook.com/VivaVerdiSK

 

Zdroj: Viva Verdi

Článek zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

Katarína Löfflerová: Letné operné festivaly majú svoje nezameniteľné čaro

 

 

Diskusná téma: Letný operný festival Viva Verdi - Opera Open Air 2014

Korektura informacie o Giovanne D'Arco

sb 16.06.2014
Verdiho Giovanna D'Arco neodznie v Trnave a Nitre v auguste 2014 v slovenskej premiere, lebo tato opera mala prve slovenske uvedenie v juni 1991 v byvalom SKO pod taktovkou svetoznamej americkej dirigentky Eve Queler (sefka Opera Orchestra of New York) a solistami Martile Rowland z USA (ktora v Metropolitnej opere v nasledujucej sezone spievala napr. Luciu po boku Alfreda Krausa, ci Musettu), Talian Mario Malagnini (Arena di Verona, La Scala, Mnichov, Vieden etc), Franco Sioli (laureat Pavarottiho sutaze, vsetky dolezite operne domy Europy), American Michael Dale Hajek (OONY, New York City Opera) a domaci slovensky tenor Ivan Ozvat zo SND.

Re:Korektura informacie o Giovanne D'Arco

kl 29.06.2014
iste, mate pravdu, v koncertnom prevedeni. Scenicke prevedenie ma vsak na Slovensku premieru:)

zvucne mena?

Opera lover 12.06.2014
Ja mam len jednu otazku - ktore meno bolo zvučne??? Predpokladam, ze Martin Gyimesi...

slovenský operný festival

Alena 06.02.2014
skvela sprava :-)

Re:slovenský operný festival

www. 06.02.2014
A amfiku to bude asi musiet byt ozvucene, vsak... ? hmmm

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk