Marián Chudovský zablahoželal k životnému jubileu Jele Krčméry-Vrteľovej

08.01.2014 14:43

 

Bratislava

 

V týchto dňoch sa dožíva významného životného jubilea krehká dáma s pôvabným úsmevom, ktorej láskou je predovšetkým hudba a literatúra. Pri tejto príležitosti jej zablahoželal aj generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

 

 

Marián Chudovský, generálny riaditeľ SND a Jela Krčméry-Vrteľová

Autor fotografie: Alena Klenková, 2014

 

Pani Jela Krčméry-Vrteľová, významná osobnosť slovenského kultúrneho života, sa narodila v Martine (7. januára 1924) v rodine, ktorej zázemie od malička formovalo jej vzťah k umeniu. Dr. Štefan Krčméry bol literárnym kritikom, historikom, dramatikom i prekladateľom a kto by nepoznal z rozhlasových vĺn hlas mamy pani Jely, legendárnej „rozprávkárky“ tety Hely.

 

Jela Krčméry-Vrteľová vstúpila na pôdu Opery SND ako talentovaná mezzosopranistka po štúdiách na konzervatóriu v Bratislave a na Hudobnej akadémii Santa Cecilia v Ríme, kde sa dostala ako laureátka medzinárodnej speváckej súťaže na Pražskej jari. Debutovala po vojne Maddalenou vo Verdiho opere Rigoletto, bola Florou v Traviate, Lolou v Mascagniho opere Sedliacka česť, stvárnila Niclausa v Offenbachových Hoffmannových poviedkach, zaujala ako Bizetova Carmen. Krátku spevácku kariéru (1946 – 1952) zo zdravotných dôvodov ukončila, ale hudbe a SND ostala verná ako dramaturgička, libretistka a prekladateľka.

 

 

Jela Krčméry-Vrteľová

Autor fotografie: Alena Klenková, 2014

 

Je autorkou libreta k Suchoňovej opere Svätopluk, spoluautorkou libriet k operám Andrašovana (Figliar Geľo), Urbanca (Majster Pavol) a ďalším. Nemožno však zabudnúť na rozkošné operné rozprávky. Ako prvý ju požiadal o libreto skladateľ Karol Elbert. Zrodila sa rozprávka o Neposlušnom kuriatku, Jela Krčméry mala vtedy len šestnásť rokov. Pani Jela rada tvorila pre detského diváka, spomeňme opernú rozprávku Trojruža, Tajomný kľúč, či Veľkú doktorskú rozprávku, ktorú má Opera SND opäť v repertoári. A tak pri návšteve SND ju určite teší, keď vidí ako sa jej darí liečiť úsmevom, dobrou náladou a hudbou, ako deti živo komunikujú s javiskom a podaktoré sa vlnia v rytme hudby skladateľa Milana Dubovského. Veľká doktorská rozprávka je stále svieže a príťažlivé dielo.

 

Jela Krčméry-Vrteľová preložila z taliančiny, francúzštiny a nemčiny vyše sedemdesiat libriet svetovej opernej literatúry. Záležalo jej vždy na tom, „aby slová libreta aj bez hudby spievali“. Vydala albumy klasických, operných a zborových piesní, spolupracovala s rozhlasom, televíziou, Slovenskou filharmóniou, divadelnými scénami, novinami a časopismi, vydala zbierky veršov.

 

 

Marián Chudovský, GR SND, Slavomír Jakubek, šéfdramaturg Opery SND, Jela Krčméry-Vrteľová

Autor fotografie: Alena Klenková, 2014

 

Pani Jelu Krčméry-Vrteľovú v deň životného jubilea prijal a blahoželal jej generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. Z jeho pozdravného listu vyberáme: „V hlbokej úcte a s vďačnosťou si pripomínam Vaše pôsobenie v Slovenskom národnom divadle a vo sfére slovenského hudobného života... Skláňam sa pred výsledkami Vašej činorodosti, bez ktorých si novodobú históriu nášho divadla a prácu jeho operného súboru jednoducho nemožno predstaviť... Nezastupiteľný, mimoriadne významný je Váš podiel na zvyšovaní kvality a náročnosti prekladov operných diel zo svetovej tvorby, ktoré nesú pečať Vašej zžitosti s melodikou skladateľa i slovenského slova. Práve pre Váš mimoriadne citlivý vzťah k hudobnej predlohe ste sa tešili veľkej úcte tvorcov... Dovoľte mi želať Vám do ďalších rokov predovšetkým pevné zdravie i veľa šťastia, radosti a sviežich síl, aby ste si naďalej uchovali svoj optimizmus.“

 

 

Informovala: Izabela Pažítková

Foto: SND, Alena Klenková

Článok zaradený do: Operné správy

 

Tip na kliknutie

Jela Krčméry-Vrteľová oslavuje okrúhle jubileum

 

 

Fotogaléria: Marián Chudovský zablahoželal k životnému jubileu Jele Krčméry-Vrteľovej

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Marián Chudovský zablahoželal k životnému jubileu Jele Krčméry-Vrteľovej

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk