Master Class Marie Callas vo filmovom spracovaní s Meryl Streep

21.06.2014 15:24

 

Milovníkov opery i dobrého filmu poteší správa, že v pripravovanom filmovom spracovaní broadwayskej hry "Master Class" stvárni titulnú postavu opernej divy Marie Callas  americká herečka Meryl Streep (64).

 

 

 

Držiteľka čestného doktorátu z Harvardu, Yale, Princetonu, štvornásobná matka, držiteľka 3 Oskarov,  28 Zlatých glóbusov a herečka s najväčším počtom nominácií na Oskara vôbec (18), si zahrá vo filmovom spracovaní legendárnej hry z pera Terrence McNallyho, ktorá bola na Broadway po prvýkrát uvedená v roku 1995 (v hlavnej úlohe s austrálskou herečkou Zoe Caldwell) a zachytáva obdobie, kedy Maria Callas v roku 1971 vyučuje na prestížnom súkromnom konzervatóriu Juilliard School v New Yorku, rozpráva o svojom živote, kariére, ale i o tom, ako ju Aristotle Onassis opustil kvôli Jacqueline Kennedyovej, vdove po prezidentovi Johnovi F. Kennedym.

 

Slovenské publikum malo možnosť túto skvelú hru, ktorá sa postupne stala doslova hitom európskych scén, vidieť aj na doskách SND, kde mala v réžii Jozefa Bednárika premiéru v roku 2002 pod názvom ,,Majstrovská lekcia Marie Callas" v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou. Po jej boku sa vtedy predstavili Tomáš Juhás, Ján Babjak, Jana Juríčková, Martina Masaryková, Karin Varkondová, Klaudia Dernerová, za klavírom sa striedali Peter Mankovecký a Marián Varínsky. 

 

Zdroje z Hollywoodu prezrádzajú, že prvé klapky pripravovaného  filmu, ktorý premiérovo uvedie stanica HBO (režisér Mike Nichols), by mali padnúť už v januári 2015 - hneď po tom, ako Streep dokončí filmovanie iného hudobného filmu - "Ricky and the Flash", v ktorom stvárni upadajúcu rockovú hviezdu, ktorá sa snaží opätovne nadviazať vzťah s vlastnými deťmi. V rámci príprav na nakrúcanie jej gitarové lekcie nedával nik iný, než samotný Neil Young. 

 

Ak nerátame ľahší žáner a kultovú snímku Mamma mia!, mohli sme Meryl Streep vidieť ako hudobníčku aj vo filme "Music of the heart" (1999) - v skutočnom príbehu učiteľky hry na husle v štátnej škole v nehostinnom Harleme, kde niekoľko rokov vedie program výuky hry na husle. Keď sa blíži koncert žiakov, školu zasiahnu škrty a koncert, ako aj celý učebný program je zrušený. Do jeho záchrany sa pustia bývalí  žiaci, rodičia, podporovatelia a svojou snahou a húževnatosťou si na svoju stranu si získajú dokonca také mená ako Isaak Stern a Itzhak Perlman. Tí nakoniec prispejú k tomu, že sa benefičný koncert za záchranu hudobného programu na škole nakoniec odohrá priamo v Carnegie Hall. Meryl Streep známa svojim perfekcionizmom a húževnatosťou sa v rámci príprav na túto rolu naučila Bachov Koncert pre dvoje huslí  d mol, BWV 1043.

 

 

 

 

 

Pripravila: Natália Dadíková

Článok zaradený do: Operné korzo

 

 

Fotogaléria: Master Class Marie Callas vo filmovom spracovaní s Meryl Streep

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Master Class Marie Callas vo filmovom spracovaní s Meryl Streep

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk