Met Live in HD: Dmitri Hvorostovsky, Sondra Radvanovsky a Marcelo Álvarez roztancujú sobotný Maškarný bál

07.12.2012 21:22

 

Druhou operou zo série troch tesne po sebe nasledujúcich decembrových priamych prenosov je Maškarný bál slávneho talianskeho hudobného skladateľa Giuseppe Verdiho. Novú inscenáciu, ktorá mala premiéru v Metropolitnej opere v New Yorku len pred niekoľkými týždňami, uvidia v sobotu 8. decembra o 18.45 hod. diváci v takmer dvoch tisíckach kinosálach po celom svete. Diváci na Slovensku budú môcť prenos sledovať v divadle Aréna v Bratislave.

 

 

 

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.


 

 

 

 

Žiarlivosť, vášeň a pomsta

 

Milostný trojuholník v prostredí švédskeho kráľovského dvora je zostavený spevákmi svetového formátu, divákom tak dôverne známymi z uplynulých priamych prenosov v rámci projektu Met: Live in HD. Sú nimi argentínsky tenorista Marcelo Álvarez - známy ako Cavaradossi v opere Tosca či Manrico v opere Trubadúr - v postave zavraždeného kráľa Gustava III., ktorého milenku Améliu stvárni americká sopranistka Sondra Radvanovsky, inak tiež Leonóra z tej istej produkcie opery Trubadúr. Améliin manžel gróf Anckarström, stelesnený nezabudnuteľným Eugenom Oneginom z rovnomernej opery, ruským barytonistom Dmitrim Hvorostovskym, potom uzatvára milostný trojuholník. Týchto spevákov podporí svojimi skvostnými výkonmi sopranistka juhokórejského pôvodu Kathleen Kim v  postave pážaťa Oskara a ako veštica Ulrica sa predstaví americká mezzosopranistka Stephanie Blythe, ktorá zažiarila ako Fricka v Prsteni Nibelungov.

 

 

 

Intrigy na švédskom kráľovskom dvore

 

Dej opery, inšpirujúci sa skutočnou udalosťou, ktorou je vražda švédskeho kráľa Gustava III. jeho politickými odporcami na maškarnom bále v Štokholme v roku 1792, je slávnym operným režisérom Davidom Aldenom zasadený do začiatku 20. storočia, do jeho vlastnej predstavy o vtedajšom Švédsku. Hudobného prevedenia sa ujme samotný šéfdirigent Metropolitnej opery Fabio Luisi. Diváci sa tiež môžu tešiť na hviezdu javísk mnohých svetových operných domov, preslávenú americkú sopranistku Deborah Voigt, ktorá bude už po niekoľkýkrát sprevádzať celým priamym prenosom.

 

Posledný priamy prenos tohto roku

 

S Verdim sa však diváci tento kalendárny rok zatiaľ lúčiť nemusia. Posledným priamym prenosom tohto roku bude jedno z Verdiho vrcholných diel, opera s exotickým námetom Aida. Priamy prenos prebehne už nasledujúcu sobotu 15. decembra o 18.45 hod.

 

 

Novinky k sezóne 2012/2013

 

Matthew Polenzani bude spievať v novej inscenácii Donizettiho opery Maria Stuartovna, kde v postave Leicestra nahradí pôvodne ohláseného Francesca Meliho, ktorý stiahol túto rolu zo svojho repertoáru. Taktiež treba pripomenúť, že priamy prenos opery Francesca da Rimini veristického autora Riccarda Zandonaia začne v sobotu 16. marca 2013 už o 16:45 hod.

 

 

www.metoperafamily.org
 


KINOPRENOSY – nový blog o prenosoch do kín

 

Radi by sme vás upozornili na nový český blog o priamych prenosoch do kín Kinoprenosy. Blog bol spustený v sobotu 1. decembra a bude poskytovať otvorenú komunikačnú platformu pre odborníkov i bežných návštevníkov operných, baletných, činoherných i ostatných špeciálnych prenosov.

Blog Kinoprenosy nájdete na adrese: www.kinoprenosy.cz

 

 

zdroj: Divadlo Aréna

 

 

 

 

 

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

Metropolitná opera New York zverejnila tituly priamych prenosov opier v sezóne 2012/13


 

 

Diskusná téma: Met Live in HD: Dmitri Hvorostovsky, Sondra Radvanovsky a Marcelo Álvarez roztancujú sobotný Maškarný bál

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk