Met Live in HD: Francesca da Rimini sa vracia do Metropolitnej opery s Evou Maria Westbroek v hlavnej postave

14.03.2013 21:00

 

Bratislava

 

Obľúbená séria priamych prenosov z Metropolitnej opery v New Yorku sa v sobotu 16. marca 2013 o 16:45 hod. priblíži do svojho finále. V predposlednom prenose tejto sezóny bude na programe vzácne uvádzaná opera Francesca da Rimini talianskeho hudobného skladateľa Riccarda Zandonaia. Diváci na Slovensku budú môcť prenos sledovať v divadle Aréna v Bratislave.

 

 

 

 

Francesca da Rimini sa vracia do Metropolitnej opery po viac ako 20 rokoch s holandskou sopranistkou Evou Maria Westbroek v titulnej role, známou ako Sieglinde z priameho prenosu opery Valkýra v roku 2010. Jej tajným milencom sa v sobotný večer stane taliansky tenorista Marcello Giordani v postave Paola, ktorý zažiaril v role Aenea v januárovom priamom prenose opery Trójania. Americký tenorista Robert Brubaker (Mao Ce-tung v predminuloročnom priamom prenose minimalistickej opery Nixon v Číne) sa predstaví ako podlý dedinčan Malatestino, americký barytonista Mark Delavan potom ako Paolov brar Gianciotto, ktorý Francescu vlákal do nešťastného manželstva. Orchester bude dirigovať slávny taliansky dirigent Marco Armiliato, hviezda viacerých priamych prenosov. Úlohy moderátorky večera sa zhostí skvostná americká sopranistka Sondra Radvanovsky.

 

 

 

 

Inscenácia talianskeho režiséra a scénografa Piera Faggioniho zasadí dej, ktorého predlohou je epizóda z Danteho Pekla, do renesančného Talianska. Vo vášnivom milostnom duete Francescy a Paola sa skladateľovi podarilo zachytiť kontrast medzi vojnou, krutosťou a násilím a horiacou láskou. Faggioni v inscenácii podčiarkuje na jednej strane lyrickú krásu a na druhej strane strašnú krutosť deja tejto romantickej opery. Milostný príbeh Francescy a Paola zlákal k desiatkam divadelných, hudobných a výtvarných spracovaní.

 

 

 

 

Taliansky skladateľ Riccardo Zandonai (1883 – 1944), žiak Piera Mascagniho, bol jedným z možných kandidátov na skladateľa, ktorý mal po smrti Giacoma Pucciniho dokončiť posledné dejstvo jeho opery Turandot. Hoci sa zdalo, že autor bol pred svojou smrťou s touto voľbou uzrozumený, pre nesúhlas jeho syna Tonia nakoniec voľba padla na Franca Alfana. V roku 1941 Zandonai prekomponoval a skrátil Rossiniho operu La gazza ladra. Cez mnoho ďalších umeleckých počinov však opera Francesca da Rimini zostáva jedinou stálicou na repertoári svetových operných domov z pera tohto skladateľa.

 

!!! Priamy prenos začína už o 16:45 !!!

 

 

 

 

 

O prenosoch

 

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.

 

 

www.metoperafamily.org

 


KINOPRENOSY – nový blog o prenosoch do kín

 

Radi by sme vás upozornili na nový český blog o priamych prenosoch do kín Kinoprenosy. Blog bol spustený v sobotu 1. decembra a bude poskytovať otvorenú komunikačnú platformu pre odborníkov i bežných návštevníkov operných, baletných, činoherných i ostatných špeciálnych prenosov.

Blog Kinoprenosy nájdete na adrese: www.kinoprenosy.cz

 

 

 

Posledný priamy prenos v sezóne 2012/13:

 

Sobota 27. apríla 2013 o 17:45

G. F. Händel: Giulio Cesare

(Julius Caesar)

Bicket / McVicar

Dessay, Coote, Bardon, Daniels, Dumaux, Loconsolo

 

 

 

zdroj: Divadlo Aréna

www.divadloarena.sk

 

článok zaradený do: Aktuality

 

Diskusná téma: Met Live in HD: Francesca da Rimini sa vracia do Metropolitnej opery s Evou Maria Westbroek v hlavnej postave

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk