Met: Live in HD: Skvostná Joyce DiDonato ako Maria Stuartovna v opere Gaetana Donizettiho

17.01.2013 20:39

 

Tento kalendárny rok už druhý priamy prenos z jedinečnej série Met: Live in HD prebehne túto sobotu 19. januára 2013 o 18:45 hod. Diváci v kinách v 60 krajinách sveta budú mať možnosť uvidieť priamy prenos novej inscenácie opery Maria Stuartovna talianskeho hudobného skladateľa Gaetana Donizettiho, ktorá mala premiéru posledný deň minulého roku v Metropolitnej opere v New Yorku. Silvestrovská premiéra slávneho režiséra Davida McVicara mala u newyorského publika veľký úspech. Na Slovensku sa prenos uskutoční v bratislavskom divadle Aréna.

 

 

 

 

Joyce DiDonato v titulnej postave

 

Dej opery sa sústredí na súperivý boj medzi temperamentnou škótskou kráľovnou Máriou Stuartovnou a autoritatívnou anglickou kráľovnou Alžbetou I. V titulnej postave uvidíte skvostnú americkú sopranistku Joyce DiDonato, hviezdu z minuloročného priameho prenosu opery Čarovný ostrov. „Výkon Joyce DiDonato bol dokonale vyvážený a nevšedne cituplný,“ napísal o speváčke americký denník Financial Times. Jej rivalkou v postave kráľovnej Alžbety bude debutujúca juhoafrická sopranistka Elza van den Heever. Americký tenor Matthew Polenzani sa po úspechu v ďalšej Donizettiho opere Nápoj lásky, ktorej priamy prenos mali diváci možnosť navštíviť v októbri, objavuje v tejto sezóne Met: Live in HD už po druhýkrát. Tentokrát stvárni grófa Leicestera, šľachtica, ktorý stojí uprostred medzi dvomi súperiacimi kráľovnami. Matthew Polenzani nahradil pôvodne avizovaného Francesca Meliho, ktorý túto postavu pred niekoľkými mesiacmi stiahol zo svojho repertoáru. Pod taktovkou dirigenta Maurizia Beniniho ďalej uvidíte Matthewa Rose ako Mariina žalárnika Talbota a Joshua Hopkinsa ako Alžbetinho radcu Cecila. Večerom bude divákov sprevádzať operná speváčka a obľúbená moderátorka priamych prenosov Deborah Voigt.

 

 

Povýšenie do rytierskeho stavu

 

Operný cyklus o životných osudoch britských panovníčok z pera belcantového skladateľa Gaetana Donizettiho nadväzuje uvedením Márie Stuartovny na úspešné minuloročné prevedenie Anny Boleny. Obidve opery režíroval škótsky operný režisér David McVicar, ktorý bol v roku 2012 britskou kráľovnou Alžbetou II. v rámci osláv 60. výročia jej korunovácie povýšený do rytierskeho stavu za prínos v opere.

 

 

 

 

Prvýkrát v Met

 

Mária Stuartovna, jedna z menej hraných opier slávneho a obľúbeného hudobného skladateľa Gaetana Donizettiho, je teraz na javisku Metropolitnej opery uvedená vôbec po prvýkrát. V podobe, ako ju poznáme dnes, mala táto opera po zložitých obštrukciách premiéru v milánskej Scale v roku 1835. Literárnou predlohou pre libretto z pera Giuseppe Bardariho je rovnomenná dráma Friedricha Schillera z roku 1800, kde autor s trochou fantázie zinscenoval priamu konfrontáciu dvoch hlavných hrdiniek. Historickým faktom však ostáva, že Mária s Alžbetou sa v skutočnosti nikdy nestretli.

 

 

 

 

O kinoprenosoch

 

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.

 

 

 

 

 

 

Ďalšie priame prenosy v sezóne 2012/13:

 

Sobota 16. februára 2013 o 18:45

G. Verdi: Rigoletto – nová inscenácia

Mariotti / Mayer

Damrau, Volkova, Beczała, Lučić, Kocán

 

Sobota 2. marca 2013 o 17:45

R. Wagner: Parsifal – nová inscenácia

Gatti / Girard

Dalayman, Kaufmann, Mattei, Nikitin, Pape

 

Sobota 16. marca 2013 o 16:45

R. Zandonai: Francesca da Rimini

Armiliato / Faggioni

Westbroek, Giordani, Brubaker, Delavan

 

Sobota 27. apríla 2013 o 17:45

G. F. Händel: Giulio Cesare

(Julius Caesar)

Bicket / McVicar

Dessay, Coote, Bardon, Daniels, Dumaux, Loconsolo

 

www.metoperafamily.org

 


KINOPRENOSY – nový blog o prenosoch do kín

 

Radi by sme vás upozornili na nový český blog o priamych prenosoch do kín Kinoprenosy. Blog bol spustený v sobotu 1. decembra a bude poskytovať otvorenú komunikačnú platformu pre odborníkov i bežných návštevníkov operných, baletných, činoherných i ostatných špeciálnych prenosov.

Blog Kinoprenosy nájdete na adrese: www.kinoprenosy.cz

 

 

zdroj: Divadlo Aréna

www.divadloarena.sk

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Met: Live in HD: Skvostná Joyce DiDonato ako Maria Stuartovna v opere Gaetana Donizettiho

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk