Met: Live in HD: Trójania Hectora Berlioza sa vracajú na javisko Met

03.01.2013 18:03

 

Pokračovanie obľúbenej série operných prenosov z Metropolitnej opery v New Yorku nenechalo v novom roku na seba dlho čakať. Prvý tohtoročný priamy prenos sa uskutoční už v sobotu 5. januára a to v neobvyklom čase o 17:45 hod. Na programe bude vzácne uvádzaná opera francúzskeho romantického skladateľa Hectora Berlioza Trójania. Na Slovensku sa prenos uskutoční v bratislavskom divadle Aréna.

 

 

Trója je v plameňoch a bájny hrdina Aeneas uteká so svojimi druhmi do Talianska, kde zakladá Rím. V diele, ktoré sa svojim dejom opiera o rozsiahly Vergiliov epos Aeneis, uvidíme v hlavnej postave namiesto pôvodne ohláseného Marcella Giordaniho amerického tenoristu Bryana Hymela. Jeho náprotivkom je skvostná americká mezzosopranistka Susan Graham – známa ako Ifigenia z rovnomennej opery Ch. W. Glucka - v postave ohrdnutej kráľovnej Didony, ktorú Aeneas zanecháva v Kartágu.

 

 

 

Voigt ako veštica

 

Do kritikou ospevovanej postavy veštice Kassandry, sa vracia americká sopranistka Deborah Voigt, ktorá zažiarila ako Brunhilda v minuloročnom uvedení cyklu Prsteň Nibelungov, či ako Minnia v opere La fanciulla del West. Orchester Metropolitnej opery bude už po tretíkrát za sebou dirigovať jeho šéfdirigent Fabio Luisi.

 

Večerom bude divákov sprevádzať vynikajúca mezzosopranistka Joyce DiDonato, na ktorej spevácky výkon sa diváci môžu tešiť už o dva týždne pri priamom prenose Donizettiho opery Maria Stuarda.

 

 

V réžii Francescy Zambello

 

Obnovená inscenácia svetovo úspešnej režisérky Francescy Zambello z roku 2003, ktorá bola pri svojej premiére kritikou veľmi vrelo prijatá, sa snaží divákom načrtnúť veľkosť, hĺbku a ľudskosť hraného príbehu. Jeho predloha, ktorej vznik sa datuje na začiatok nášho letopočtu, mala ambíciu stať sa rímskym národným eposom. Básnik Vergilius vo svojich dvanástich knihách parafrázuje Homérove eposy Odysseu a Illiadu: hrdina uteká so svojimi druhmi z horiacej Tróje a prichádza do Talianska, kde poráža miestne kmene. Okrem hlavnej dejovej línie príbeh obsahuje mnoho vedľajších epizód a odbočiek, okrem iného milostný príbeh, v ktorom figuruje kartaginská kráľovná Dido. Hrdina Aeneas, považovaný za praotca rímskeho národa, potom v básni predstavuje stelesnenie rímskych ctností.

 

Na Slovensku táto opera ešte nebola vôbec premiérovaná, preto si nenechajte újsť dobrú príležitosť pozrieť si toto dielo.

 

Pozor: priamy prenos začína už o 17:45 hod.

 

 

 

Praktické informácie k sezóne 2012/2013

 

Matthew Polenzani sa v prenosovej sezóne objaví tiež v novej inscenácii Donizettiho opery Maria Stuartovna, kde v postave Leicestra nahradí pôvodne ohláseného Francesca Meliho, ktorý stiahol túto postavu zo svojho repertoáru. Taktiež treba pripomenúť, že priamy prenos opery Francesca da Rimini veristického autora Riccarda Zandonaia začne v sobotu 16. marca 2013 už o 16:45 hod.

 

 

 

 

 

 

Ďalšie priame prenosy v sezóne 2012/13:

 

Sobota 19. januára 2013 o 18:45

G. Donizetti: Maria Stuarda

nová inscenácia

 

Benini / McVicar

DiDonato, van den Heever, Polenzani, Hopkins, Rose

 

Sobota 16. februára 2013 o 18:45

G. Verdi: Rigoletto 

nová inscenácia

 

Mariotti / Mayer

Damrau, Volkova, Beczała, Lučić, Kocán

 

Sobota 2. marca 2013 o 17:45

R. Wagner: Parsifal

nová inscenácia

 

Gatti / Girard

Dalayman, Kaufmann, Mattei, Nikitin, Pape

 

Sobota 16. marca 2013 o 16:45

R. Zandonai: Francesca da Rimini

 

Armiliato / Faggioni

Westbroek, Giordani, Brubaker, Delavan

 

Sobota 27. apríla 2013 o 17:45

G. F. Händel: Giulio Cesare

 

Bicket / McVicar

Dessay, Coote, Bardon, Daniels, Dumaux, Loconsolo

 

 

www.metoperafamily.org

 


KINOPRENOSY – nový blog o prenosoch do kín

 

Radi by sme vás upozornili na nový český blog o priamych prenosoch do kín Kinoprenosy. Blog bol spustený v sobotu 1. decembra a bude poskytovať otvorenú komunikačnú platformu pre odborníkov i bežných návštevníkov operných, baletných, činoherných i ostatných špeciálnych prenosov.

Blog Kinoprenosy nájdete na adrese: www.kinoprenosy.cz

 

 

zdroj: Divadlo Aréna

www.divadloarena.sk

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Met: Live in HD: Trójania Hectora Berlioza sa vracajú na javisko Met

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk