Met Live in HD: Verdiho Rigoletto v neonovom Las Vegas šesťdesiatych rokov

13.02.2013 21:09

 

Bratislava

 

Divákmi navštevovaná séria priamych prenosov z Metropolitní opery v New Yorku do kín pokračuje v sobotu 16. februára 2013 o 18:45 hod. Vzhľadom k tohtoročnému dvestému výročiu narodenia Giuseppe Verdiho je táto sezóna Met: Live in HD doslova nabitá dielami tohto neprekonateľného talianskeho hudobného skladateľa. Po Otellovi, Maškarnom bále a Aide tentokrát diváci uvidia snáď vôbec najslávnejšiu Verdiho operu Rigoletto. Diváci na Slovensku budú môcť prenos sledovať v divadle Aréna v Bratislave.

 

 

 

 

Verdiho okrúhle narodeniny oslávime vystúpením jedného z najlepších svetových predstaviteľov Rigoletta súčasnosti, srbského barytona Željka Lučiča. Jeho dcéru Gildu stvárni nemecká sopranistka Diana Damrau, ktorá v tejto postave dosiahla obrovské medzinárodné uznanie zo strany odbornej verejnosti. Trojicu ústredných postáv uzatvára v role vojvodu z Matnovy lyrický tenor s raketovo strmou kariérou Piotr Beczala, ktorého rodiskom je poľské mesto Czechowice-Dziedzice neďaleko českých hraníc. Z jeho úst zaznie jedna z najslávnejších operných árií všetkých dôb La donne è mobile. Spolu s bieloruskou mezzosopranistkou Oksanou Volkovou v role zvodnej tanečnice Maddaleny potom všetci utvoria štvoricu, ktorej prevedenie azda najznámejšieho operného kvartetu Bella figlia dell’amore bude čerešničkou na torte celej opery. V prenose sa objaví tiež slovenský basista Štefan Kocán v role nájomného vraha Sparafucila. Toto všetko zaznie pod taktovkou stúpajúcej hviezdy mladého talianskeho dirigenta Michela Mariottiho. Diváci sa tiež môžu tešiť na sopranistku Renée Fleming, ktorá plní úlohu moderátorky večera.

 

 

 

 

Nová inscenácia amerického divadelného a filmového režiséra Michaela Mayera, držiteľa prestížnej ceny Tony, je zasadená do dekadentného prostredia neonmi ožiareného sveta šesťdesiatych rokov minulého storočia v Las Vegas. „Režisér Michael Mayer zachytil ako povrchný lesk, tak emocionálnu hĺbku tohto diela,” uviedol jeden z usporiadateľov. Postavy koketujúceho vojvodu a jeho parťáka Rigoletta sú v tejto inscenácii inšpirované postavami členov „Rat Pack“, skupiny spoločne vystupujúcich slávnych umelcov ako boli Frank Sinatra či Dean Martin, populárni v päťdesiatych a šesťdesiatych rokov minulého storočia.

 

 

Námetom pre libretto, ktorého autorom je Francesco Maria Piave, bola divadelná hra Victora Huga Kráľ sa zabáva z roku 1832, ktorá ihneď po svojom vzniku narazila na tvrdé odmietnutie zo strany cenzúry. To sa nevyhlo ani opere, v ktorej oproti pôvodnej verzii musela byť postava kráľa zmenená na postavu vojvodu, pretože bolo neprípustné osočovať kráľa z podobne zavrhnutiahodného správania. Premiéra opery Rigoletto sa konala v roku 1851 v benátskom divadle La Fenice a po shliadnutí tohto klenotu medzi operami sa nemožno diviť, že okamžite dosiahla svetový úspech.

 

 

 

 

O prenosoch

 

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.

 

 

 

Dôležité: Priamy prenos opery Francesca da Rimini začne v sobotu 16. marca 2013 už o 16:45 hod.

 

Ďalšie priame prenosy v sezóne 2012/13:

 

Sobota 2. marca 2013 o 17:45

R. Wagner: Parsifal – nová inscenácia

Gatti / Girard

Dalayman, Kaufmann, Mattei, Nikitin, Pape

 

Sobota 16. marca 2013 o 16:45

R. Zandonai: Francesca da Rimini

Armiliato / Faggioni

Westbroek, Giordani, Brubaker, Delavan

 

Sobota 27. apríla 2013 o 17:45

G. F. Händel: Giulio Cesare

(Julius Caesar)

Bicket / McVicar

Dessay, Coote, Bardon, Daniels, Dumaux, Loconsolo

 

 

 

 

www.metoperafamily.org

 


KINOPRENOSY – nový blog o prenosoch do kín

 

Radi by sme vás upozornili na nový český blog o priamych prenosoch do kín Kinoprenosy. Blog bol spustený v sobotu 1. decembra a bude poskytovať otvorenú komunikačnú platformu pre odborníkov i bežných návštevníkov operných, baletných, činoherných i ostatných špeciálnych prenosov.

Blog Kinoprenosy nájdete na adrese: www.kinoprenosy.cz

 

 

zdroj: Divadlo Aréna

www.divadloarena.sk

 

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

Rigoletto z Metropolitnej opery na Rádiu Devín


 

 

Diskusná téma: Met Live in HD: Verdiho Rigoletto v neonovom Las Vegas šesťdesiatych rokov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk