Met Live in HD: Verdiho veľkolepá opera Aida sa vracia na plátna svetových kín s novým obsadením

12.12.2012 17:50

 

Túto sobotu 15.12. 2012 o 18:45 hod. sa uskutoční posledný priamy prenos úspešnej série The Met: Live in HD v tomto kalendárnom roku. Metropolitná opera v New Yorku uvádza live predstavenie jednej z najpopulárnejších a najobľúbenejších opier všetkých čias, opery slávneho talianskeho hudobného skladateľa Guiseppe Verdiho Aida. Prvá tohtoročná šestica priamych prenosov sa týmto predstavením uzatvára a po Novom roku vstúpi práve prebiehajúca sezóna do svojej druhej polovice.

 

 

 

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.


 

 

Romantická tragédie otrokyne, princeznej a vojnového hrdinu.

 

V pôsobivej inscenácii, ktorá zachytáva slávu a vznešenosť starovekého Egypta, sa predstaví hneď niekoľko slávnych operných spevákov súčasnosti. Ukrajinská sopranistka Liudmyla Monastyrska podáva veľmi pôsobivý výkon v úlohe zotročenej etiopskej princeznej Aidy, s ktorou zožala veľké úspechy v popredných európskych operných domoch a vďaka ním sa táto rola teraz stala jej debutom na javisku Metropolitnej opery. Jej javiskovými partnermi sú uznávané hviezdy Metropolitnej opery, francúzsky tenorista Roberto Alagna ako vojnový hrdina Radames a ruská mezzosopranistka Oľga Borodina v spevácky náročnej postave faraonovej dcéry princeznej Amneris. Aidinho pomstivého otca Amonasra spieva gruzinský baryton George Gagnidze a charizmatického egyptského kňaza slovenský basista Štefan Kocán. Úplne po prvýkrát diriguje túto veľkolepú operu v Metropolitnej opere jej súčasný šéfdirigent Fabio Luisi.

 

Večerom bude sprevádzať obľúbená moderátorka priamych prenosov Met: Live in HD Renée Fleming.

 

Roberto Alagna ako vojnový hrdina Radames

 

 

 

Svetovo úspešný slovenský basista Štefan Kocán

 

Slovenských, ale aj českých divákov v programe istotne zaujme meno slovenského basistu Štefana Kocána. Tento charizmatický spevák s temným a zvučným hlasom študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a na konzervatóriu vo Viedni. Už pred svojim prvým vystúpením v Metropolitnej opere v New Yorku mal za sebou úspechy na medzinárodných súťažiach i angažmá v prestížnych operných domoch vrátane Viedenskej štátnej opery, Bavorskej štátnej opery v Mníchove, Kráľovskej opery v Kodani, opery Garnier v Paríži a ďalších. Na javisku Metropolitnej opery stvárnil taktiež Mozartovho Komtura v opere Don Giovanni a Verdiho Sparafucila v opere Rigoletto. V súčasnosti okrem Metropolitnej opery strieda javiská tých najvýznamnejších svetových operných domov, ako sú Teatro alla Scala v Miláne či Štátna opera v Berlíne.

 

Štefan Kocán

 

 

 

 

Nestarnúca inscenácia z roku 1988

V tejto inscenácii Verdiho tragédie javisko zaplní viac ako 200 umelcov. Jedná sa o tradičnú a veľmi úspešnú inscenáciu renomovanej režisérky a držiteľky ceny Emmy Sonji Frisell, ktorá je na repertoári Metropolitnej opery od roku 1988. Táto inscenácia sa v rámci série Met: Live in HD divákom predstavila už jedenkrát na jeseň v roku 2009 s Violetou Urmana, Dolorou Zajick a Johanem Bothou v hlavných postavách.

 

 

 

Ďalšie priame prenosy v sezóne 2012/13

 

Sobota 5. januára 2013

H. Berlioz: Les Troyens

Luisi / Zambello / Voigt, Graham, Giordani, Croft, Youn

 

Sobota 19. januára 2013

G. Donizetti: Maria Stuarda – nová inscenácia

Benini / McVicar / DiDonato, van den Heever, Polenzani, Hopkins, Rose

 

 

Sobota 16. februára 2013

G. Verdi: Rigoletto – nová inscenácia

Mariotti / Mayer / Damrau, Volkova, Beczała, Lučić, Kocán

 

Sobota 2. marca 2013

R. Wagner: Parsifal – nová inscenácia

Gatti / Girard / Dalayman, Kaufmann, Mattei, Nikitin, Pape

 

Sobota 16. marca 2013

R. Zandonai: Francesca da Rimini

Armiliato / Faggioni / Westbroek, Giordani, Brubaker, Delavan

 

Sobota 27. apríla 2013

G. F. Händel: Giulio Cesare
Bicket / McVicar / Dessay, Coote, Bardon, Daniels, Dumaux, Loconsolo

 

 

 

 

Novinky k sezóne 2012/2013

 

Matthew Polenzani bude spievať v novej inscenácii Donizettiho opery Maria Stuartovna, kde v postave Leicestra nahradí pôvodne ohláseného Francesca Meliho, ktorý stiahol túto rolu zo svojho repertoáru. Taktiež treba pripomenúť, že priamy prenos opery Francesca da Rimini veristického autora Riccarda Zandonaia začne v sobotu 16. marca 2013 už o 16:45 hod.

 

www.metoperafamily.org

 


KINOPRENOSY – nový blog o prenosoch do kín

 

Radi by sme vás upozornili na nový český blog o priamych prenosoch do kín Kinoprenosy. Blog bol spustený v sobotu 1. decembra a bude poskytovať otvorenú komunikačnú platformu pre odborníkov i bežných návštevníkov operných, baletných, činoherných i ostatných špeciálnych prenosov.

Blog Kinoprenosy nájdete na adrese: www.kinoprenosy.cz

 

 

zdroj: Divadlo Aréna

 

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

Metropolitná opera New York zverejnila tituly priamych prenosov opier v sezóne 2012/13

Štefan Kocán: Rozhodol som sa byť spevákom

(rozhovor so Štefanom Kocánom)

 

 

Diskusná téma: Met Live in HD: Verdiho veľkolepá opera Aida sa vracia na plátna svetových kín s novým obsadením

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk