Metropolitan Opera: Live in HD: Anna Netrebko zvedená na ceste do kláštora

04.04.2012 20:28

 

Bratislava

 

V sobotu 7. apríla 2012 o 17:45 hod. nadviaže na úspech predchádzajúcich častí série priamych satelitných prenosov z Metropolitnej opery v New Yorku prenos novej inscenácie Massenetovej opery Manon. Francúzske spracovanie slávneho milostného príbehu mladučkej Manon a rytiera des Grieux, bude ďalšou šancou, pri ktorej môžu diváci vidieť na živo a v HD obrazovom rozlíšení ruskú hviezdu Annu Netrebko. Na Slovensku bude prenos v divadle Aréna v Bratislave 7. apríla 2012 o 17:45 hod.

 

 

 

 

Odzbrojujúci nadhľad

„Anna Netrebko nás na pochybách nenechá ani sekundu – túto rolu zvláda s neprekonateľnou brilantnosťou a odzbrojujúcim nadhľadom, ktoré sú jej tak vlastné,” uviedol jeden z usporiadateľov.

 

Vášnivú a tragickú titulnú hrdinku stvárni Anna Netrebko v Met po prvýkrát. Jej partnerom v roli rytiera des Grieux sa pre sobotný večer stane Piotr Beczala, poľský rodák, ktorého hviezda práve prudko stúpa po opernom nebi. Debutovať budú taktiež Brazilec Paul Szot v roli bratranca Lescauta a David Pittsinger v roli grófa des Grieux. Massenetovu Manon bude v Met po prvýkrát dirigovať nový šéfdirigent opery Fabio Luisi. Večerom bude sprevádzať Natalia Dessay, hviezda minulých úspešných prenosov.

 

Jedinečný francúzský šarm

Snáď najznámejšia opera Julesa Masseneta Manon bola po prvýkrát uvedená v roku 1884 v Paríži a rýchlo si našla cestu na svetové javiská. Šestnásťročná Manon z Arrasu je práve na ceste do kláštora, kde má stráviť zbytok svojho mladého života, keď stretne smelého rytiera des Grieux a utečie s ním do Paríža. Opera svoj námet čerpá z románu Abbé Prévosta z roku 1713, ktorý sa v tej dobe zrejme tešil veľkej popularite. O tom svedčí existencia opery Manon Lescaut z pera Giacoma Pucciniho, uvedenej v roku 1893 v Turíne. Oproti svojej kolegyni je Massenetova Manon považovaná za krehkejšiu a hlbšiu: jedinečný francúzsky šarm tu dostáva prednosť pred povestnou talianskou vášnivosťou. Inscenácia divadelného génia Laurenta Pellyho s Annou Netrebko mala premiéru v roku 2010 v Kráľovskej opere v Londýne, kde sa dočkala mnohých oslavných kritík. Pelly prehlásil, že bude pre divákov „dobrodružstvom, ktoré ich okúzli, dojme i vydesí“. K jej realizácii zvolal rovnaký tím, s ktorým pracoval na inscenácii Donizettiho opery La fille du régiment (Dcéra pluku) v roku 2008.

 

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.

 

Slovenská premiéra opery sa konala 4. júna 1920 v SND a naposledy bola premiérovaná v novembri 1980 v SND.

 

Ďalší MET prenos v sezóne 2011/12:

 

G. Verdi

LA TRAVIATA

Luisi/Dessay, Polenzani, Hvorostovsky

14. apríla 2012, 18:45

 

 

www.divadloarena.sk

 

súvisiace články

Metropolitná opera New York zverejnila tituly priamych prenosov opier v sezóne 2012/13

 

 

 

 

 

 

Ľudovít Vongrej / 4. apríla 2012                           

 

 

 

 

Diskusná téma: Metropolitan Opera: Live in HD: Anna Netrebko zvedená na ceste do kláštora

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk