Metropolitan Opera: Live in HD - Čarovný ostrov

20.01.2012 14:37

 

G. F. Händel, J.-P. Rameau, A. Vivaldi a ďalší   | Čarovný ostrov


Priamy prenos z Metropolitnej opery New York v Divadle Aréna v Bratislave.

21. januára 2012, 18:45

 


Metropolitná opera uvedie svetovú premiéru pasticcia Čarovný ostrov, čím sa vracia k tradícii 18. storočia, kedy sa v operných domoch úplne bežne uvádzali inscenácie, v ktorých sa spájala existujúca hudba rôznych skladateľov s úplne novým textom. Dielo pozostáva predovšetkým z hudby Georga Friedricha Händla, Jeana-Philippa Rameaua a Antonia Vivaldiho, ďalšie úryvky "dodali" André Campra, Jean-Marie Leclair a ďalší majstri.

 

Súčasné anglické libreto napísal britský režisér, prekladateľ a pianista Jeremy Sams, ktorý na tomto diele spolupracoval s barokovým znalcom, dirigentom Williamom Christiem. Dejová línia Čarovného ostrova prepája postavy a dejové motívy dvoch Shakespearových komédií - dva milenecké páry zo Sna noci svätojánskej stroskotajú na ostrove z Búrky, kde spolu vedú neúprosný boj kúzelník Prospero a čarodejnica Sykorax.

 

Vo hviezdnom obsadení sa uvedú Danielle de Niese v úlohe Ariela, Lisette Oropesa v úlohe Mirandy, Joyce DiDonato ako Sykorax a David Daniels ako Prospero. Legendárny Plácido Domingo stvárni vládcu morí Neptúna. Inscenácie Čarovného ostrova sa zhostil rovnaký realizačný tím, ktorý v Met vytvoril Glassovu Satyagrahu a výsledkom je originálna súčasná interpretácia barokovej formy. "Chceli sme operným milovníkom sprostredkovať barokovú hudbu v modernom poňatí s umelcami, ktorí sú v tomto štýle absolútnou špičkou", vysvetľuje generálny manažér Metropolitnej opery Peter Gelb. "Verím, že toto umelecké dielo opernému publiku ponúkne skvosty barokovej hudby štýlom, ktorý bude verný barokovej tradícii, ale nabitý moderným duchom, ktorého realizačný tím na čele s Phelimom McDermottom a Julianomom Crouchom rozhodne nepoprie."

nová inscenácia vo svetovej premiére  

dirigent:  William Christie
réžia:  Phelim McDermott
účinkujú:  Danielle de Niese, Lisette Oropesa, Joyce DiDonato, Plácido Domingo

Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.

 

 

 

Divadlo Aréna Bratislava

 

 

 

Diskusná téma: Metropolitan Opera: Live in HD - Čarovný ostrov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk