Metropolitan Opera: Live in HD - Súmrak bohov

03.02.2012 19:24

 

V sobotu 11. februára 2012 o 17:45 vyvrcholí slávna tetralógia Prsteň Nibelungov Richarda Wagnera prenosom opery Súmrak bohov. Diváci sa prostredníctvom prenosu stanú svedkami záverečnej časti unikátneho projektu Metropolitnej opery v New Yorku, ktorý za začal v októbri 2010. Operu môžete vidieť v priamom prenose z Metropolitnej opery New York v Divadle Aréna v Bratislave 11. februára 2012 o 17:45.

 

Na slovensku táto opera ešte nebola nikdy uvedená, preto sobotný priamy prenos je pre slovenského diváka veľkou príležitosťou spoznať toto dielo.

 

Aj záverečná opera Wagnerovej tetralógie Prsteň Nibelungov - Götterdämmerung (Súmrak bohov) - v réžii Roberta Lepagea zaznie pod vedením šéfdirigenta Metropolitnej opery Jamesa Levina. Deborah Voigt a Gary Lehman ako milenci Brunhilda a Siegfried sa zaskvie v dramatickom finále cyklu, kedy zrada a závisť vyústi v absolútnej skazu. Hviezdne obsadenie doplní Eric Owens (Alber), Waltraud Meier (Waltraut), v rolkách Gibichungů, ktorí usilujú o Siegriedův život, sa objaví Hans-Peter König (Hagen), Wendy Bryn Harmer (Gutruna) a Iain Paterson (Gunther). "Götterdämmerung sa od ostatných opier Wagnerová cyklu líši tým, že zobrazuje ľudskú spoločnosť." Hovorí režisérsky mág Lepage. "Čím viac sa príbeh rozvíja, tým viac sa vzďaľuje bohom a sústreďuje na moc a ambície obyčajných smrteľníkov. Götterdämmerung rozpráva o Brunhilda medzi ľuďmi, o jej putovaní, zrenie a úlohu hrdinky, ktorá vo svete musí obnoviť poriadok vecí. "Táto opera je zavŕšením práce LePage realizačného tímu, ktoré pripravoval aj Siegfrieda.

 

 

 

 



nová inscenácia
 

dirigent:   James Levine
réžia:  Robert Lepage
účinkujú:  Gary  Lehman, Deborah Voigt, Waltraud Meier, Hans-Peter König

 

Richard Wagner vytvoril celý cyklus sám: je autorom hudby aj libreta. Nad svojim majstrovským dielom pracoval celých dvadsaťšest rokov. Záverečná opera Súmrak bohov čerpá námet z diela z 12. storočia, nemecké Piesne o Nibelungoch, podľe ktorej je celý cyklus pomenovaný.

 

Technologicky len ťažko prekonateľná inscenácia slávneho režiséra Roberta Lepage na opernom javisku využíva supermoderné videoprojekcie a pozoruhodnú sadu 24 veľkých lamiel, ktoré sú sústavou takmer tridsiatich počítačov  riadených tak, aby svojimi pohybmi dokonale simulovali prostredie záverečnej časti Wagnerovho vrcholného diela. V znamení najmodernejších technológií prebieha celá séria inscenácií: v tohtoročnom Siegfriedovi boli na divadelnom javisku vôbec po prvý krát v histórii použité jedinečné 3D technológie, ktorých projekcie vytvorili na scéne dychvyrážajúce obrazy interaktívne reagujúce v závislosti na pohybe scény a dekorácií.

 

 

 


Prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. Predstavenie je snímané viacerými kamerami filmovým spôsobom v HD (High Definition) obrazovej kvalite, zvuk je prenášaný priestorovým šesťkanálom 5.1 Dolby Surround. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste priamo v Metropolitnej opere. Diváci pri prenosoch si tak môžu vychutnávať úžasné detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.

 

 

 

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava / 3. februára 2012            

 

 

Diskusná téma: Metropolitan Opera: Live in HD - Súmrak bohov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk