Musica sacra bez hraníc 2013

18.04.2013 06:51

 

Modra

 

Medzinárodný festival sakrálnej hudby zavíta do Modry a okolitých obcí. Posvätná hudba bez hraníc má osemnásťročnú tradíciu. V minulom roku bol medzinárodný festival zborovej hudby v Bratislave – Karlovej Vsi, v tomto roku je hostiteľom Modra. Kráľovské mesto pod Malými Karpatmi privíta 21. apríla 2013 šesť zborov, čo predstavuje viac ako 200 účinkujúcich z troch krajín.

 

 

 

 

Zbory vystúpia počas predpoludňajších omší v Modre, Budmericiach, Šenkviciach, Vištuku, Dubovej a Častej. V spoločnom programe sa stretnú o 16.00 hodine vo Farskom kostole sv. Štefana kráľa v Modre.

 

V hlavnom programe sa predstavia tri zbory z Rakúska, jeden z Čiech a dva zo Slovenska. Hostiteľským zborom je Chorus Angelicus, ktorý pôsobí od roku 2002 pri modranskej Základnej umeleckej škole. Okrem Modry budú v tomto roku koncerty Musica sacra bez hraníc 2013 v mestách Geras, Vranov nad Dyjí, Petronell-carnuntum, Freistadt a Eggenburg. Primátorka Modry Ing. arch. H. Hlubocká prevzala putovný pohár festivalu vo viedenskom kostole sv. Michala 10. marca 2013.

 

Musica sacra má svoje korene v 90. rokoch minulého storočia, keď hudobní nadšenci Prof. Dr. Manfred Linsbauer z Viedne a opát kláštora v Geras Michael-Karl Procházka začali napĺňať myšlienku zblíženia ľudí žijúcich do roku 1989 na opačných stranách železnej opony prostredníctvom zborového spevu. Pre svoj silný emocionálny náboj, humánne posolstvo a krásu duchovných piesní má festival veľké množstvo fanúšikov. Každoročne je organizovaný vo viacerých miestach s nami susediacich štátov, od roku 2012 aj na Slovensku.

 

Termín: 21. apríl 2013

Miesto: predpoludňajšie sv. omše v Modre, Budmericiach, Šenkviciach, Vištuku, Dubovej a Častej a spoločne o 16.00 hodine vo Farskom kostole sv. Štefana kráľa v Modre

 

Program

21. apríl 2013

 

Spievanie počas sv.omše

10.00 Dubová „STERNENFȀNGER“ DER VS „MARIA REGINA“

10.00 Vištuk CHORUS AUGUSTINI MARIANKA

10.30 Budmerica CHORUS ANGELICUS MODRA

10.30 Modra KOMMERCHOR „ALBERTUS MAGNUS“

10.00 Šenkvice „ZVONEČEK“ JIHLAVA

11.00 Častá A CAPPELLA- CHOR „VIA LENTIA“

 

12.00 slávnostné privítanie účasníkov v hoteli Sebastian: slávnostné fanfáry na nádvorí, slávnostný príhovor primátorky Modry Ing. arch. H. Hlubockej a Dr. Manfreda Linsbauera, predstavenie jednotlivých speváckych zborov, spoločná pieseň „Laudate omnes gentes“

16.00 medzinárodný festival zborového spevu duchovnej hudby vo farskom kostole sv. Štefana kráľa v Modre

 

Organizátori: Mesto Modra, Mestské kultúrne stredisko Modra, Základná umelecká škola (ZUŠ) v Modre, Chorus Angelicus v Modre, Rímsko-katolícka farnosť v Modre, hlavným organizátorom festivalu za rakúsku stranu je Dr. Manfred Linsbauer.

 

Pre viac informácií kontaktujte: 033/ 6908 300

Mestský úrad, Dukelská 38, 900 01 Modra, www.modra.sk, info@modra.sk

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Musica sacra bez hraníc 2013

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk