Nabucca prijali Košičania s nadšením.

20.10.2011 13:27

 

Štátne divadlo Košice má za sebou prvú premiéru tejto sezóny. V piatok slávnostne uviedlo Verdiho operu Nabucco. V repertoári ŠD nie je tento titul žiadnou novinkou. S veľkým úspechom ho uvádzalo už niekoľkokrát. Aj piatková premiéra sa stretla s nadšeným ohlasom košického publika.

KOŠICE. Taliansky skladateľ Giuseppe Verdi o Nabuccovi povedal, že je to dielo, ktorým sa začína jeho kariéra. Zbor Židov je jednou z  melódií, ktoré sú notoricky známe aj ľuďom, čo v opere nikdy neboli.

 

Inscenátori. Režiséra Věžníka (zľava) a dirigenta Žídeka (v strede) delia generácie. V názoroch na Nabucca sa však zhodli. Na fotke s riaditeľom ŠD Petrom Himičom.

 

Do Košíc sa vracia po 5 rokoch

Nádherná muzika, ale aj stále aktuálna téma, s ktorou autor pracoval, z nej urobilo nesmrteľný titul patriaci k jedným z najuvádzanejších po celom svete. Do Košíc sa vracia po päťročnej pauze. Zaujímavosťou pritom je, že práve v metropole východného Slovenska mala v roku 1964 táto opera celoslovenskú premiéru.

Tentoraz sa pri jej naštudovaní stretol zaujímavý inscenačný tím. Ten spojil tvorcov, ktorých delí niekoľko generácií. Kým režisér Václav Věžník (81) naštudoval Nabucca už niekoľkokrát, pre dirigenta Jakuba Žídeka (29) bola práca na opere v profesionálnom divadle premiérou. Obaja však tvrdia, že k profesionálnym ani generačným stretom pri práci nedochádzalo. Dirigent i režisér sú si totiž zajedno v tom, že v opere je dôležité ctiť zámer autora.

Košičania si tak môžu vychutnať v dobrom slova zmysle monumentálne dielo, v popredí ktorého stojí biblický príbeh. Skvelý výkon zboru, na ktorom táto opera stojí, ale aj vynikajúci sólisti a veľmi pekné kostýmy Danice Hanákovej majú potenciál urobiť z tohto predstavenia jednu z najnavštevovanejších opier ŠD.

 

Věžníkov Nabucco „žil“ 20 rokov!

„Nabucco má zvláštny náboj. Nielen pre nádhernú muziku, ktorá v sebe na jednej strane nesie výpoveď veľkého utrpenia, no zároveň nádeje v lepšiu budúcnosť, ale aj pre stále platnú tému. Hoci Verdi kolektívne utrpenie zobrazil na historickom obraze zajatia Židov Babylončanmi, nadvláda jedného národa nad iným sa historicky zopakovala už mnohokrát a poznáme ju aj z novodobých dejín,“ vraví Věžník, ktorý toto dielo prvýkrát naštudoval pred štvrťstoročím v Brne. Jeho inscenácia v tomto divadle prežila 20 rokov!
Košický Nabucco je podľa jeho vlastných slov oproti brnianskemu pokrokový. „V Čechách sme ho naštudovali v čase totality s českým textom, ktorý sa vyhýbal náboženskej téme. Bol teda postavený na osudoch hlavných postáv.“ Tunajšie naštudovanie v talianskom jazyku s titulkami sa drží Verdiho zámeru a ponúka príbeh zo Starého zákona. Tento koncept Věžník podporil obrazmi na konci každého dejstva, ktoré sa končí reliéfmi. Tie majú pripomínať obrazy z Biblie.

 

 

prečítané: www.korzar.sme.sk


 
 
 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk