Námesačná vstúpi do košického divadla prvýkrát

02.10.2013 19:19

 

Košice

 

Prvá operná premiéra novej sezóny v Štátnom divadle Košice, naštudovanie opery Vincenza Belliniho Námesačná, bude zároveň košickou premiérou tejto opery v štýle bel canto. Sonnambula vstúpi do košického divadla prvýkrát 18. októbra v réžii českého režiséra Václava Málka a v hudobnom naštudovaní dirigenta Petra Valentoviča so scénou Jarosla Záděry a kostýmami Soni Valentovej.

 

 

 

„Belliniho hudba je úžasná. Je potrebné sa do nej započúvať ušami vtedajšej doby. Bola veľmi moderná a určite špecifická, jeho typické motívy a dramatickosť zneli na tú dobu veľmi novátorsky. Samozrejme nesmieme zabúdať na samotné belcanto – krásne melódie na jednoduché motívy, ktoré ako hudobný podklad dáva orchestre spevákom. Niekomu sa môžu zdať banálne, ale vytvoriť z nich nádhernú hudbu nie je vôbec jednoduché. Navyše v Belliniho hudbe je všetko transparentné a každú malú chybičku je počuť. Celkovo v talianskej hudbe a predovšetkým v belcante sa využíva viac harmónie ako kontrapunktu. Každá mala ozdoba, každé spomalenie alebo zrýchlenie by malo byt opodstatnené a vyžaduje ohromnú koncentráciu a muzikalitu spevákov,“ hovorí o Belliniho hudbe Valentovič.

 

 

 

 

 

Námesačná ako opera je na rozdiel od iných operných titulov aj operou zborovou. „Vyžadovalo to dlhodobú prípravu hneď z niekoľkých dôvodov. Tým prvým je veľké množstvo textu v taliančine a tak zbor potrebuje oveľa viac času na jeho fixáciu. Druhým dôvodom sú často náročné nástupy po recitatívoch sólistov, ktoré vyžadujú veľkú pozornosť a bývajú pre zbor všeobecne náročnejšie, ako dlhšie kompaktné frázy. A v neposlednom rade je interpretácia a frázovanie tohto typu opery sčasti odlišné od bežného klasicko – romantického repertoáru. Zbor preto musí takpovediac prepnúť svoje hudobné myslenie a zmeniť nasadenie aj vedenie hudobnej frázy,“ hovorí o Námesačnej zbormajster Lukáš Kozubík.

 

 

Opera mala svoju premiéru v roku 1831 a jej predloha vychádza z baletnej pantomímy Príchod nového pána. Príbeh pohybujúci sa na hranici reálnej skutočnosti, nekonečnej fantázie a farebného snenia sa odohráva na začiatku 19. storočia v malej švajčiarskej dedinke, ktoré je vďaka nočným potulkám mladej Aminy svedkom neočakávaných udalostí. O popularizáciu tejto opery sa výrazne pričinila aj svetoznáma sopranistka Maria Callasová, ktorej 90. výročie narodenia si v roku 2013 pripomína celý hudobný svet.

 

 

 

V Košiciach sa v hlavnej úlohe predstaví domáca sólistka Michaela Várady v alternácii s hosťujúcou Nikolou Proksch. V ďalších postavách diváci uvidia Mareka Gurbaľa a Michala Onufera, Lenku Čermákovú a Andreu Nemcovú, Ondreja Šalinga, Tatianu Paľovčíkovú a Janette Zsigovú, Aleša Janigu a Mariána Lukáča a Antona Baculíka a Pavla Cebáka.

 

www.sdke.sk

 

 

Informoval: Svjatoslav Dohovič

foto: ŠDKE

článok zaradený do: Operné správy

 

Tip na kliknutie

Peter Valentovič nielen o Námesačnej

Riaditeľ košickej opery Karol Kevický:

„Snažíme sa robiť kompromisy, ale nikdy nie kompromisy umelecké“

 

 

Fotogaléria: Námesačná vstúpi do košického divadla prvýkrát

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Námesačná vstúpi do košického divadla prvýkrát

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk