November s operou.

30.10.2011 18:19

Jesenný mesiac november ponúka na slovenskej opernej scéne okrem klasického divadelného repertoáru, aj jednu premiéru a rôzne sprievodné podujatia a koncerty.

 

                                                                 

 

V úvode novembra Štátna Opera v Banskej Bystrici ponúka predstavenie slovenskej opery ,,Krútňava“, skladateľa Eugena Suchoňa. Predstavenie je v repertoári Štátnej Opery. Banskobystričania obnovili pôvodnú verziu tak, ako bola uvedená na svetovej premiére v Opere SND. Predstavenie je do programu zaradené dňa 3. novembra 2011.

 

 

Opere v Banskej Bystrici bude patriť aj ďalšia upútavka a to konkrétne na koncert s názvom ,,Pocta Štefanovi Babjakovi“. Koncert pripravila ŠOBB pri príležitosti nedožitých osemdesiatych narodenín slovenského speváka Štefana Babjaka, dlhoročného sólistu a zakladateľa tohto Banskobystrického stánku kultúry na 5. novembra 2011.

 

 

Košická Opera uvedie v nedeľu 6. novembra 2011 o 16,00 hod. v Kostole Premonštrátov na Hlavnej ul. v Košiciach, Omšu C-dur Ludwiga van Beethovena.

Dirigent: Igor Dohovič.

Spolu so zborom a orchestrom ŠD sa predstavia sólisti Tatiana Paľovčíková-Paládiová, Viera Kállayová, Jaroslav Dvorský a Peter Kellner.

 

 

Opera SND pripravila na sobotu 12. november 2011 koncert španielskej hudby v spolupráci s veľvyslanectvom Španielska a nadáciou Fundación Guerrero.

Koncert pod názvom ČAROVNÁ ZARZUELA odznie v Historickej budove SND.

Účinkujú interpreti zarzuely :Sagrario Salamanca (soprán), Alejandro González del Cerro (tenor), Pilar Gallo (klavír).

 

 

Hneď na druhý deň a to v nedeľu 13. novembra 2011, bude v SND Matiné k pripravovanej premiére opery Jána Cikkera: MISTER SCROOGE.

Autorsky podujatie ako vždy pripravuje a uvádza PhDr. Jaroslav Blaho. Pozvanie prijali režisérka Andrea Hlinková, dirigent Dušan Štefánek a predstaviteľ titulnej postavy Peter Mikuláš.

 

 

PREMIÉRA: V piatok 18. novembera 2011 o 19. hodine v Historickej budove, uvedie Opera SND v Bratislave premiéru opery slovenského skladateľa Jána Cikkera: Mister Scrooge.

 

 

Symfonický koncert v Banskej Bystrici.

Jozef Nomülner: Colloquio per sei strumenti, Meditation á la Chopin, Wedding song, Posvátna Dýmka – Zpráva Černého Losa o sedmi obřadech Siouxů Ogllala
Ludwig van Beethoven: Symfónia č. VII, A- dur, opus 92

Toto je program koncertu Štátnej Opery v Banskej Bystrici, ktorý zaznie 24. novembra 2011.

Účinkujú. Dominika Doniga, Radoslava Mičová a orchester Štátnej opery.

 

Kontinuity V.

Tentokrát bude hosťom Jaroslava Blahu tenorista František Livora, dlhoročný a popredný tenorista Opery SND. Stretnutie sa uskutoční pri príležitosti životného jubilea tenora.

Nenechajte si újsť jedinečnú príležitosť stretnutia s tenorom predošlej speváckej generácie Františkom Livorom a to v nedeľu 27. novembera 2011 o 10:30 v Novej budove SND v Bratislave.

Autor a moderátor matiné: Jaroslav Blaho

Hostia: Richard Šveda, Michal Hýrošš, Jana Kohútová


 


 

Okrem týchto výnimočných podujatí si na javiskách slovenských operných scén v mesiaci november, môžete pozrieť aj najnovšie premiérované inscenácie a to Otella v Bratislave a Nabucca v Košiciach.


 

Z tých predstavení, ktoré niesu tak často hrávané spomeniem: Suchoňovu Krútňavu v Banskej Bystrici, Mozartovu operu Don Giovanni v hlavnej postave s Alešom Jenisom na začiatku novembra v Opere SND, Fausta v Košiciach a Verdiho Tragédiu: Dvaja Foscariovci v Opere SND.

 


 

Viac informácií a programy opier nájdete na stránkach divadiel.


 

Opera Slovakia vám praje veľa operných zážitkov.


 


 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava / 30. októbra 2011           

 

 

 


 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk