Novonarodený orchester VIRTUOSO nadchol košický Dom umenia

01.07.2013 10:29

 

Košice

 

Nadšeným standing ovations skončil krst ohňom pre Národný mládežnícky orchester VIRTUOSO, ktorý zažil počas otváracieho koncertu jubilejného 5. ročníka Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník – Eurochestries Slovakia 2013 svoju veľkú premiéru. Nadšenie mladých umelcov, ktorí prvýkrát svoj program skúšali necelý týždeň pred koncertom, nakazilo aj publikum najmä pri známych melódiách z filmov či operiet.

 

 

Práve premiéra VIRTUOSA priniesla do tradičného otváracieho festivalu úplne nový náboj. „Som veľmi rád, že v tomto roku takom významnom pre Košice, sa v našom meste opäť stretávajú mladí ľudia, ktorých spája láska k hudbe,“ povedal pri otvorení festivalu primátor Košíc Richard Raši. Ako doplnila riaditeľka francúzskej federácie Eurochestries Anne Bernard, je viac ako pozitívne, že tradícia festivalu Eurochestries sa v Košiciach vďaka orchestru Musica Iuvenalis a jeho umeleckému vedúcemu Igorovi Dohovičovi udržala. „V tomto roku sa organizujú dovedna štyri festivaly Eurochestries, okrem Slovenska aj v Brazílii či Francúzsku, samostatné koncertné podujatia ešte v Rusku, Španielsku či kanadskom Quebecu,“ doplnila Anne Bernard.

 

 

Po tom, ako úvod festivalu obstarali domáci tanečný orchester Klasik Band a Musica Iuvenalis spoločne s miešaným zborom HARMONIA Sliezskej univerzity z poľského mesta Cieszyn, už prišli veľké chvíle novonarodeného orchestra VIRTUOSO. Ten vznikol spojením talentovaných detí z ôsmich slovenských krajských miest. „Myšlienka celého projektu dozrievala niekoľko rokov. Inšpirovali sme sa podobným projektom vo Venezuele, kde práve cez hudbu pomáhajú deťom zo sociálne slabších vrstiev dostať sa v živote niekde inde, prispôsobili ho našim podmienkam a oslovili Igora Dohoviča. Teraz po koncerte, keď som ešte plná emócií, musím povedať, že to bola výborná voľba,“ priznala po koncerte Mária Bejdová z Nadácie HB Reavis, ktorá projekt Národného symfonického orchestra VIRTUOSO zastrešuje. Nadšený bol aj riaditeľ Šengenského poludníka a zároveň hlavný dirigent VIRTUOSA Igor Dohovič. „VIRTUOSO a Šengenský poludník majú veľa spoločného. V oboch prípadoch sa cez hudbu spájajú mladí ľudia,“ povedal Igor Dohovič, ktorí sa spolu s „deťmi“ na pódiu vynikajúco zabával. „Je až neuveriteľné, že sa všetci spolu stretli prvýkrát pred necelým týždňom. Zámerne sme celý program hrali na zábavnú nôtu, hoci tam odzneli aj klasické skladby. Najmä preto, aby sa deti na pódiu zabávali,“ dodal Igor Dohovič. VIRTUOSO sa počas leta predstaví ešte na dvoch koncertoch – 12. júla na Hlavnom námestí v Bratislave a o deň neskôr na trenčianskom letisku v rámci programu tohtoročného festivalu Pohoda.

 

 

Festival Šengenský poludník bude od nedele 30. júna pokračovať festivalovými koncertami jednotlivých účastníkov. Ten prvý bude v posledný júnový deň v Rímskokatolíckom kostole v Novom Smokovci, kde sa predstaví miešaný zbor HARMONIA Sliezskej univerzity v poľskom Cieszyne, ktorý patrí do širšej svetovej špičky akademických speváckych zborov.

 

Podrobnejšie informácie o programe festivalu a jeho hosťoch nájdete na

www.sengenskypoludnik.eu

 

 

Informoval: Svjatoslav Dohovič

článok zaradený do: Rôzne

 

Tip na kliknutie

Šengenský poludník ozdobia aj hviezdni hostia

 

 

Diskusná téma: Novonarodený orchester VIRTUOSO nadchol košický Dom umenia

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk