Odišla výrazná osobnosť - zomrel JURAJ HRUBANT.

11.10.2011 13:20

 

Vedenie Slovenského národného divadla (SND) s hlbokým zármutkom prijalo správu o úmrtí dlhoročného sólistu a neskôr riaditeľa Opery SND Juraja Hrubanta

Juraj Hrubant sa narodil 20.7.1936 v Tábore, zomrel dnes 11.10.2011 v Bratislave.

Na Vysokej škole múzických umení v Bratislave vyštudoval operný spev. Už ako študent hosťoval v opere SND, kde začal svoju profesionálnu kariéru hneď po skončení štúdia v roku 1963. V roku 1965 sa stal sólistom Štátnej opery v Lipsku, kde pôsobil do roku 1969 (následne až do roku 1982 ako stály hosť). Od roku 1977 hosťoval pravidelne v Štátnej opere Berlín.

Ako skvelý barytonista prejavoval Juraj Hrubant svoje spevácke aj herecké kvality  v mnohých významných úlohách na scéne Opery SND aj na významných zahraničných scénach.

Umenie Juraja Hrubanta zohralo dôležitú úlohu aj v slovenských operných dielach: v opere Eugena Suchoňa Svätopluk spieval mimoriadne náročnú úlohu Mojmíra, výrazné postavy vytvoril v operách Jána Cikkera. Na scéne Opery SND naštudoval vyše 70 premiérových inscenácií. Dôležitá bola aj pedagogická aktivita Juraja Hrubanta.

V roku 1989 sa stal Juraj Hrubant umeleckým šéfom Opery SND, neskôr jej riaditeľom. Na tomto poste pôsobil (s prestávkou rokov 1996 – 1998) až do roku 2002, do odchodu do dôchodku.

Pod vedením Juraja Hrubanta prvá slovenská operná scéna získala mnoho ocenení doma aj v zahraničí. Medzi najdôležitejšie patrí cena kritiky na Edinburskom festivale (1990), Cena Wilhelma Furtwänglera v Nemecku (1994) a ďalšie. Juraj Hrubant získal aj osobne ocenenia doma aj v zahraničí, medzi nimi Čestný kríž za vedu a kultúru Rakúskej republiky; na začiatku tohto roka sa stal jedným z prvých držiteľom Ceny Minerva Crystallinus udeľovanej SND.

V Jurajovi Hrubantovi stráca slovenská kultúra výnimočnú osobnosť umelca a manažéra.

 

O čase poslednej rozlúčky s Jurajom Hrubantom budeme informovať

Izabela Pažítková / 11. októbra 2011

 

prečítané: www.snd.sk

 

 

 


 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk