Október v Štátnej filharmónii Košice

30.09.2013 19:49

 

Košice

 

Otvárací koncert ponúkne raritu, predstavia sa famózni inštrumentalisti

 

 

Štátna filharmónia Košice

 

Otvorenie koncertnej sezóny znamená slávnosť, na ktorú sa človek obvykle teší. A tentoraz sa rozhodne bude na čo! Už len meno Leoš Svárovský, pod ktorého taktovkou maratón koncertov Štátnej filharmónie Košice odštartuje, je svojím spôsobom atrakciou. Tento vynikajúci dirigent, hosťujúci s poprednými svetovými orchestrami, sa pred košické publikum postaví 3. októbra. Okrem neho sa počas Otváracieho koncertu na javisku predstavia Maxim Rysanov (viola) a Jonathan Powel (klavír). „Sú to skutoční majstri svojho nástroja,“ vraví o nich dramaturgička ŠfK, Mária Kornucíková.

 

Brahms 2013/Otvárací koncert 45. sezóny ŠfK

A-cyklus

Dom umenia, 03.10.2013 19:00

 

Brahms * Slávnostná akademická predohra

Čajkovskij * Rokokové variácie/ arr. pre violu

Brahms * Koncert č. 2 B dur pre klavír a orchester

 

dirigent: Leoš SVÁROVSKÝ

sólisti: Maxim RYSANOV, viola

Jonathan POWEL, klavír

 

Leoš SVÁROVSKÝ

 

Raritou prvého koncertu sezóny budú Rokokové variácie. „Toto notoricky známe a poslucháčmi i violončelistami obľúbené dielo totiž netradične zaznie na viole. Nebýva pritom zvykom, aby sa koncerty pre väčší nástroj prepisovali pre nástroj menší. Takže to bude prekvapenie pre verejnosť i odborníkov,“ mieni Kornucíková.

 

Brahmsov slávny Koncert B dur pre klavír a orchester a Slávnostná akademická predohra už zneli spoločne – na svetovej premiére pod taktovkou skladateľa. V Košiciach sa tak stane opäť. „Akademická predohra vznikla z vďačnosti za udelenie titulu Doctor honoris causa wroclavskou univerzitou. Jej hudba je taká veselá, že sám Brahms svojim priateľom tvrdil, že musel vzápätí skomponovať predohru tragickú.“ Hudba prináša štyri študentské piesne, v závere hymnu Gaudeamus igitur.

 

„Klavírny koncert B dur ani nie je koncertom v pravom slova zmysle. Je to v podstate symfónia pre klavír a orchester, kde majú obe zložky úplne rovnocenný význam. Klavírny part je extrémne náročný s virtuóznymi pasážami a kaskádami akordov, tercií, oktáv.“ Hodinu pred začiatkom koncertu (18.00 hod.) pripravila filharmónia Stretnutie s hudbou, na ktorej bude prednášať koncertný majster Karol Petróczi.

 

Opera Gala

mimoriadny

Dom umenia, 10.10.2013 19:00

 

OPERA GALA – sólisti Mariinského divadla St. Peterburg

Oxana Shilova, Jekaterina Sergejeva, Sergej Semishkur

ŠfK, dirigent: Alim SHAKHMAMETYEV

 

 

Milovníci opery mali svoj tohtoročný sviatok v polovici septembra, keď sa na pódiu Domu umenia predstavila diva Edita Grúberová. Ich srdcia iste zaplesajú aj pri pohľade na program ponúkaný na 10.10. O 19.00hod. sa tu začne koncert sólistov Mariinského divadla St. Peterburg, na ktorom zaznejú mnohé operné hity z opier Rusalka, Tosca, Trubadúr, Rigoleta, Turandot či Carmen. Predstavia sa Oxana Shilova, Jekaterina Sergejeva a Sergej Semishkur. Diriguje Alim Shakhmatetyev.

 

 

Španielska zarzuela

B-cyklus

Dom umenia, 17.10.2013 19:00

 

Piesne, árie a duetá španielskych spevohier

 

dirigent: David Hernando RICO

Ana Carolina DIZ, soprán │Pablo Cameselle, tenor

Koncert v spolupráci a s podporou Španielskeho veľvyslanectva v Bratislave

 

Pablo Cameselle

 

Abonentný B cyklus otvára ŠfK 17.10. bonbónikom v podobe španielskej zarzuely. „Je to zvláštny hudobný útvar, ktorý nachádzame len v Španielsku. Spočiatku reflektovala historické námety. Od vážnej opery sa však líši tým že strieda hovorené úseky s hudbou,“ vysvetľuje Kornucíková. Prvá zarzuela uzrela svetlo sveta v 17.storočí. Nástup talianskej opery znamená zánik zarzuely grande a začiatkom 20. storočia prichádzajú autori s odľahčenou verziou – zarzuelou chice. Tá nachádza inšpiráciu v živote španielskej dediny. V Košiciach budú zarzuelu interpretovať tí najpovolanejší – Pablo Cameselle (Španielsko) a Ana Carolina Diz (Argentína). Obaja majú na svojom konte spoluprácu s mnohými zahraničnými orchestrami.

 

 

Czech made

A-cyklus

Dom umenia, 24.10.2013 19:00

 

Rajter * Impressioni rapsodiche per orchestra

Novák * Slovácka suita

Dvořák * Koncert a mol pre husle a orchester

 

dirigent: Tomáš BRAUNER

sólistka: Gabriela DEMETEROVÁ, husle

 

Koncert v spolupráci s Českým spolkom je zaradený do festivalu Dni českej kultúry 2013

 

 

K tomu najlepšiemu, čo filharmónia v tejto sezóne ponúka, bude bezpochyby patriť aj koncert pod názvom Czech made (24.10.). Pod dirigentskou taktovkou na českej scéne etablovaného Tomáša Braunera sa predstaví fantastická česká huslistka Gabriela Demeterová. Po veľkých koncertoch, ktoré v Košiciach hrala v minulosti, tu tentoraz predstaví výnimočné dielo českej hudby - Dvořákov Koncert pre husle a orchester a mol. „Je to dielo veľkej expresívnej sily, dvořákovskej nehy a lyriky, s pôsobivým finále,“ hovorí dramaturgička. Okrem koncertu, ktorý patrí medzi top diela husľovej literatúry, zaznie počas večera aj nádherná Slovácka suita neprávom menej frekventovaného Vítězslava Nováka. „Tunajšie publikum má ešte v pamäti majstra taktovky Ľudovíta Rajtera. Už menej známe je, že po seba zanechal síce nie veľmi rozsiahle, ale zato mimoriadne zaujímavé partitúry pre orchester. Tentoraz z jeho odkazu zaznejú Rapsodické impresie pre orchester.“

 

 

LITERÁRNO-HUDOBNÝ VEČER

iné

Dom umenia, 29.10.2013 19:00

 

František Kovár číta z tvorby Rabindratanáha THÁKURA a českého maliara a básnika Bohuslava REYNEKA

hudba: Juraj Karlík, husle * Mária Rendešová, baroková priečna flauta

Jakub Mitrík, teorba * Dušan Zatroch, tablá * Jana Dzurňáková, čembalo

 

 

Literárno-hudobný večer prinesie opäť spojenie orientálnej a západnej kultúry v podobe poézie i hudby. Literatúra bude zastúpená bengálskym básnikom, mysliteľom, hudobníkom Rabindranáth Thákurom a jedným z najhlbších českých básnikov 20. storočia, Bohuslavom Reynekom. Čítania sa zhostí František Kovár. „Spojenie Východ – Západ bude rezonovať aj v hudobnej podobe – indická hudba rozoznie tablá, tanpuru a husle, ktoré vystriedajú barokové skvosty v interpretácii mladých nadaných hudobníkov.“ Keďže Bohuslav Reynek bol aj fenomenálnym grafikom, súčasťou večera bude tiež umelecká projekcia výtvarných diel.

 

 

www.sfk.sk

 

 

Informovala: Andrea Schusterová, ŠfK

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Október v Štátnej filharmónii Košice

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk