Oleg Korotkov v roli Zachariáša v košickej inscenácií Nabucca

17.02.2012 11:02

 

Košice

 

Štátne divadlo v Košiciach uvedie v sobotu 18. februára 2012 reprízu opery Giuseppe Verdiho NABUCCO. V postave Zachariáša sa predstaví sólista Státní opery v Prahe, vynikajúci ruský bas  OLEG KOROTKOV.

 

Oleg Korotkov, bas


Oleg Korotkov vyštudoval spev na Vysokej škole múzických umení v Moskve u prof. Huga Titse a prof. Nikolaja Goliševa (1989). Je laureátom medzinárodných speváckych súťaží – 1990 absolútny víťaz súťaže Antonína Dvořáka v Karlových Varoch, 1994 3. miesto na súťaži Mikuláša Schneidera-Trnavského v Trnave, 1996 2. miesto na súťaži Hommage à Lucia Popp v Bratislave a 1. miesto na súťaži Emy Destinnovej v Českých Budejoviciach. Po začiatočnom pôsobení na scénach v Perme a Jekaterinburgu sa v roku 1991 stal sólistom opery Východoslovenského štátneho divadla v Košiciach, od roku 1999 je sólistom Štátní opery Praha. Hosťoval v celej rade významných operných domov v Európe a v Severnej i Južnej Amerike. K jeho repertoáru patrí napr. Filip II. (Don Carlos), Zachariáš (Nabucco), Ramphis (Aida), Basilio (Barbier zo Sevilly), Dulcamara (Nápoj lásky), Boris Godunov, Vodník (Rusalka), Gremin (Evgen Onegin), Wotan (Rynske zlato a Valkýra) a Daland (Bludný Holanďan). Spolupracoval s renomovanými dirigentmi ako sú Jiří Bělohlávek, Ondrej Lenárd, Gerd Albrecht, Jevgenij Kolobov, Valerij Gergiev a inými.

 

ukážka: Oleg Korotkov / Ferrando - Giuseppe Verdi: Trubadúr

 

 

Krátko z histórie opery Nabucco

 

Nabucco je Verdiho tretí titul, ktorý znamenal prevrat v jeho tvorbe. Je to opera, ktorá rozbíja formu uzavretých čísel.

Po neúspechu svojej druhej opery Jeden deň kráľom, chcel Verdi ukončiť svoju skladateľskú kariéru. Nanútili mu libreto Nabucca. Toto libreto ho natoľko zaujalo, že sa rozhodol ho zhudobniť. Veľký úspech tejto v poradí jeho tretej opery, znamenal návrat ku komponovaniu.

V librete ho zaujal začiatok žalmu 136 „Va, pensiero, sull’ali dorate“ (Leť, myšlienka, na zlatých krídlach…) a inšpiroval ho k napísaniu zboru, ktorý zľudovel a aj dnes je veľmi populárny .

 

Po úspechu Nabucca sa Verdimu otvárali dvere a každý chcel byť s ním priateľ. V tomto období si maestro vybudoval mnoho pekných priateľstiev.



Giuseppe Verdi: Nabucco

Opera Štátneho divadla Košice

 

Libreto: Termistocle Solera
Réžia:Václav Věžník
Scéna: Jaroslav Milfajt
Kostýmy: Danica Hanáková
Choregrafia: Oleksandr Khablo
Hudobné naštudovanie: Jakub Žídek
Dirigent: Igor Dohovič, Jakub Žídek
Dramaturg a asistent réžie: Linda Keprtová
Zbormajster: Šimon Marinčák

 

18. 2. 2012 o 19.00 hod.


Dirigent: Igor DOHOVIČ
Nabucco: Ludovic KENDI
Izmael: Jaroslav DVORSKÝ
Zachariáš: Oleg KOROTKOV
Abigail: Magda MÁLKOVÁ
Fenena: Gabriela HÜBNEROVÁ
Veľkňaz: Marek GURBAĽ
Abdallo: Anton BACULÍK
Anna: Janette ZSIGOVÁ

 

www.sdke.sk

 

súvisiace články

Premiéra Nabucca v Košiciach.

Nabucca prijali Košičania s nadšením.

Jakub Židek: Nabucco je pre mňa veľká výzva.

 

 

Ľudovít Vongrej / 17. februára 2012        

 

 

 

Diskusná téma: Oleg Korotkov v roli Zachariáša v košickej inscenácií Nabucca

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk