Oľga Pereťatko pricestovala do Bratislavy

06.03.2013 00:00

 

Bratislava

 

Vynikajúca ruská sopranistka Oľga Pereťaťko dnes, v utorok 5. marca pricestovala do Bratislavy. Dôvodom jej príchodu je sólový koncert, ktorý sa uskutoční 6. marca v novej budove Slovenského národného divadla.

 

 

Foto z tlačovej konferencie k bratislavskému koncertu Oľgy Pereťaťko

Foto: Ľudovít Vongrej

 

 

Na tlačovú konferenciu k tomuto koncertu, ktorý na Slovensku usporiadala agentúra Kapos, prišla umelkyňa vo vynikajúcej forme priamo z Prahy, kde úspešne odspievala svoj sólový koncert. S týmto istým programom sa predstaví v stredu 6. marca aj bratislavskému publiku. V koncerte odznejú najkrajšie árie belcantovej literatúry. Sopranistka v súčasnosti patrí medzi špičku medzinárodnej opernej a koncertnej scény. Za sebou má veľa úspechov, ako aj niekoľko CD albumov. Slovenský operný kritik Pavel Unger, ktorý ju už zažil na rossiniovskom festivale v Pesare ju vo svojom príspevku v bulletine koncertu označil za ,,ruskú princeznú bel canta“. Sama sa netají aj tým, že dlhí čas počúvala našu Slovenku Editu Gruberovú, ktorá je jej veľkým vzorom a obdivuje ju.

 

Na bratislavský koncert sa spolu s dirigentom veľmi tešia a obidvaja si pochvaľujú vzájomnú spoluprácu. Koncert organizuje agentúra Kapos, ktorá na Slovensku organizuje veľkolepé koncerty medzinárodnej scény, medzi ktorými nechýbajú ani Veľké slovenské hlasy. Bratislavské publikum si takto mohlo vypočuť koncert J. Diega Floreza, Ceciile Bartoli, Lawrenca Brownleeho, či Štefana Kocána, Pavla Bršlíka a Adriany Kučerovej. Ako uviedol Ján Korecký z agentúry Kapos, v tomto organizovaní špičkových koncertov bude aj naďalej pokračovať.

 

Ján Korecký: ,,Najbližšie privítame 14. mája 2013 v HB SND v Bratislave mezzosopranistku Janku Kurucovú, v novembri k nám príde americká sopranistka Joyce DiDonato, ktorá príde s vlastným ansámblom, podobne ako tu bola pred dvomi rokmi Cecilia Bartoli. V decembri to bude jeden baryton a jeden basbaryton a to Luca Pisaroni a Thomas Hampson, ktorí sú aj v príbuzenskom vzťahu, lebo pán Pisaroni je zať pána Hampsona a predvedú nám také nie veľmi bežné mužské árie, čiže bude to mužský sólový a duetový koncert.

 

Keďže život beží dopredu a my musíme plánovať na ďalšie roky, tak už na január 2014, konkrétne 29. 1. máme potvrdený termín od Pretty Yende, juhoafrickej sopranistky, ktorá nedávno vo Viedni zaskočila chorú Ceciliu Bartoli v opere Gróf Ory v Theater an der Wien.

 

25. apríla máme taktiež potvrdeného vynikajúceho poľského tenoristu Piotra Beczała. Samozrejme treba pripomenúť, že 17. júna 2013 máme náhradný termín koncertu Poliaka Mariusza Kwiecieńa, ktorý sme museli preložiť z januára tohto roku, kvôli ochoreniu speváka. Dnes títo obaja poľskí speváci patria medzi hviezdy Metropolitnej opery a treba pripomenúť, že 23. septembra tohto roku budú mať veľkú premíéru Eugena Onegina v novej produkcii Metropolitnej opery, kde Tatianu budú spievať Anna Netrebko, Onegina Mariusz Kwiecień a Lenského Piotra Beczała, takže to bude produkcia snov."

 

 

Koncert

Oľga Pereťaťko

 

Slovenské národné divadlo Bratislava, nová budova

6. marca 2013 o 19.30 h

 

La bellezza del canto/Krása spevu

Najkrajšie belcantové árie z diel G. Rossiniho, G. Donizettiho, J. Masseneta,

G. Verdiho, J. Offenbacha, J. Straussa, Ch. Gounoda

 

hrá

Filharmonie Bohuslava Martinů, Zlín

Dirigent: Giuseppe La Malfa

 

informácie o koncerte môžete sledovať aj na facebooku

Opera na Slovensku

 

 

 

Oľga Pereťaťko

Foto: Ľudovít Vongrej

 

Oľga Pereťaťko

 

,,Pozdravujem všetkých operných nadšencov na Slovensku, ako aj čitateľov portálu Opera Slovakia a všetkých pozývam na môj koncert do SND. Veľmi sa teším."

 

 

 

 

Giuseppe La Malfa, dirigent

 

,,Naša spolupráca s Oľgou Pereťaťko je veľmi pekná, máme za sebou už jeden úspešný koncert v Prahe a všetci, teda ja orchester a aj Oľga sme si ho užili. Oľga Pereťaťko je speváčka, s ktorou sa veľmi dobre spolupracuje a dobre sa sprevádza. Je nesmierne muzikálna, profesionálna a vždy výborne pripravená. Čo sa týka súhry s orchestrom, nechcela nič, čo sa vymyká tradícii belcanta. Na skúškach sme spolu pracovali na farbe a dynamike orchestra. Orchester sa maximálne snažil vyhovieť jej požiadavkám a myslím si, že výsledok pražského koncertu hovorí za všetko. V Prahe bol skutočne krásny koncert a teraz sa tešíme aj na tento v Bratislave."

 

 

Opýtali sme sa organizátora koncertu pána Koreckého z agentúry Kapos, čím ho Oľga Pereťaťko zaujala

 

Ján Korecký, organizátor

 

,,To čím ma zaujala budeme počuť na koncerte. Je to úžasný hlas, krásny, čistý, vysoký lyrický soprán, ktorý keď som počul príležitostne, predovšetkým v televíznych prenosoch z rozličných koncertov, tak ma veľmi zaujala. Potom nasledovala túra po youtube, prišlo CD La belezza del canto a keďže som už v minulosti nejaké koncerty urobil, tak dostávam aj ponuky a toto bola jedna ponuka ktorú som neodmietol a som veľmi rád, lebo sa obávam, podľa toho ako poznám program Oľgy Pereťaťko na najbližšie roky, že už si ju čoskoro budeme veľmi ťažko získavať, lebo má nasmerované za ,,veľkú mláku“."

 

Aký bol pražský koncert?

 

,,Pražský koncert bol vynikajúci a som veľmi rád, že som tam bol, lebo skutočne budem mať znova šancu ju počuť ešte raz a aj budem mať možnosť porovnať. Pred pražské publikum išla s rešpektom, lebo Praha je známa ako hudobné mesto. Pod veľmi dobrým vedením dirigenta sa uvolnila a mal som čoraz väčší pocit, že si to užíva. Cítila, že pražské publikum jej praje a vznikla tam veľmi zaujímavá atmosféra. Pražská usporiadateľka pani Nachtigalová jej darovala takú malú bábiku, podobnú jej šatám a spievala Olympiu z Hoffmanových poviedok aj s touto bábikou, čiže bolo to také rozihrané, milé, za čo sa pražskému publiku odvďačila áriou Rusalky a v podstate všetci si to užívali."

 

 

Oľga Pereťaťko, soprán

 

 

Oľga Pereťaťko

foto: Uwe Arens

 


Oľga Pereťaťko pochádza zo Sankt Peterburgu, kde v pätnástich rokoch začala hudobnú kariéru ako členka detského zboru Mariinského divadla. Neskôr tam pôsobila ako zbormajsterka. V speváckom vzdelaní pokračovala na Vysokej hudobnej škole Hannsa Eislera v Berlíne.

 

Na konte má mnohé úspechy a ceny na medzinárodných súťažiach vrátane prestížnej súťaže Operalia v Paríži, kde v roku 2007 získala druhé miesto. V rokoch 2005-2007 bola členkou operného štúdia Hamburskej štátnej opery. Odtiaľ už viedla jej cesta na pódia Nemeckej opery v Berlíne, Berlínskej štátnej opery, Bavorskej štátnej opery v Mníchove, Théâtre des Champs-Elysées v Paríži, Teatro La Fenice v Benátkach, na Rossiniho operný festival v Pesare a na festival La Folle Journée de Nantes. Veľký úspech zožala o.i. v roku 2010 na festivale v Aix-en-Provence v titulnej role Stravinského opery Slávik, v ktorej sa predstavila aj v Amsterdame, New Yorku a v Kanade.

 

V roku 2012 zažiarila na Rossiniho opernom festivale v Pesare (G. Rossini: Matilde di Shabran) po boku fenomenálneho Juana Diega Flóreza. Po skončení festivalu sa v Pesare vydala za talianskeho dirigenta Michele Mariottiho, hosťovala v Opéra de Lausanne (G. Donizetti: L´elisir d´amore), v Opéra de Lyon a Théâtre des Champs-Elysées v Paríži (V. Bellini: I Puritani).

 

V januári 2013 účinkovala na festivale Mozartwoche (Mozartov týždeň) v Salzburgu v opere W. A. Mozart: Lucio Silla, v mimoriadne náročnej role Giunie, dcéry Sillovho úhlavného nepriateľa, po boku Rolanda Villazóna (Silla), čo si zopakuje v júli 2013 na prestížnom Salzburskom festivale. V apríli sa predstaví vo Viedenskej štátnej opere v role Gildy (G. Verdi: Rigoletto) a následne v Hamburskej štátnej opere (G. Donizetti: L´elisir d´amore).

 

Oľga Pereťaťko spolupracovala s dirigentmi zvučných mien, akými sú Daniel Barenboim, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Renato Palumbo, Marc Minkowski a Alberto Zedda. Nahráva exkluzívne pre Sony Classical, ktorý jej v roku 2011 vydal  CD La bellezza del canto (s Mníchovským rozhlasovým orchestrom pod taktovkou Miguela Ángel Gómez-Martíneza). Na jeseň tohto roku by mali vydať jej ďalšie sólové CD.

 

 


 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava / 5. marca 2013

 

článok zaradený do: Operné správy

 

Tip na kliknutie

Oľga Pereťaťko: Všetko má svoj ​​čas

rozhovor

 

Oľga Pereťaťko - ruská princezná bel canta

Príspevok operného kritika Pavla Ungera, ktorý napísal pre exkluzívny programový bulletin koncertu.


 

 

 

 

Fotogaléria: Oľga Pereťatko pricestovala do Bratislavy

Diskusná téma: Oľga Pereťatko pricestovala do Bratislavy

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk