Opera Nabucco v Banskej Bystrici s jubilujúcim Zoltánom Vongreyom

16.01.2014 09:48

 

Banská Bystrica

 

Štátna opera Banská Bystrica uvedie 18. januára 2014 reprízu Verdiho opery Nabucco, ktorá bude venovaná životnému jubileu sólistu Štátnej opery Zoltána Vongreya, ktoré oslávil začiatkom decembra minulého roku.

 

 

Zoltán Vongrey

 

Operný spevák, barytón Zoltán Vongrey sa narodil 6. decembra 1963 sa vo Švedlári, okres Gelnica. Po absolvovaní konzervatória v Košiciach v roku 1985 pokračoval v štúdiu operného spevu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave pod vedením prof. Vlasty Hudecovej. Už počas štúdií spolupracoval s Komornou operou Bratislava. Po ukončení vysokoškolských štúdií v roku 1992 pôsobil ako štipendista Hudobného fondu v opere Slovenského národného divadla. V roku 1993 získal angažmán v Komornej opere vo Viedni. Od roku 1995 pôsobí ako sólista v Štátnej opere Banská Bystrica. V súčasnosti pravidelne hosťuje v opere Štátneho divadla v Košiciach, v opere Slovenského národného divadla a aj v Štátnej opere v Prahe, Česká republika. Venuje sa taktiež koncertnej činnosti. Svoje umenie predviedol niekoľkokrát v Japonsku, Nemecku, na Ukrajine a v Rakúsku. Počas svojej dlhoročnej kariéry naštudoval mnoho operných postáv, sústreďuje sa najmä na verdiovskú a veristickú literatúru.

 

 

Giuseppe Verdi : Nabucco

Štátna opera Banská Bystrica

Predstavenie venované životnému jubileu sólistu Štátnej opery

p. ZOLTÁNA VONGREYA

18. január 2014

 

Dirigent: Ján Procházka

Réžia: Michal Babiak

Zbormajsterka: Iveta Popovičová

 

Nabucco: Zoltán Vongrey

Ismaele: Michal Hýrošš

Zaccaria: David Szendiuch a.h.

Abigaille: Katarína Vovková a.h.

Fenena: Sylvia Stenchláková a. h.

Veľkňaz: Igor Lacko

Abdallo: Peter Schneider

Anna: Veronika Mihalková a. h.

 

Spoluúčinkuje zbor a orchester Štátnej opery.

 

 

Túto zborovú operu skomponoval Verdi na námet zajatia Židov v Babylónii. V starozákonnom príbehu sa ukrýva politický inotaj, vyjadrenie zápasu talianskeho národa v dobe risorgimetna. Dielo nadväzuje na veľkú tradíciu talianskej opery prvej polovice 19. storočia. Modlitba zajatých Židov „Va pensiero sull’ali dorate...“  sa stala tajnou národnou hymnou Talianov. Napriek tomu, že dobový politický podtext opery dnes už nie je naliehavý, riziko utláčania slabších národov silnejšími a potreba ochrany národnej identity sú vždy aktuálne.

 

www.stateopera.sk

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

Zdroj: ŠOBB

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Opera Nabucco v Banskej Bystrici s jubilujúcim Zoltánom Vongreyom

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk