Opera SND: Matiné k premiére opery Barbier zo Sevilly

26.01.2013 10:14

 

Na tradičné predpremiérové nedeľné matiné pozýva Opera SND svoje publikum i pred pripravovanou premiérou opery Barbier zo Sevilly Gioacchina Rossiniho.

 

Barbier zo Sevilly, Opera SND

P. Remenár (Figaro), J. Kurucová (Rosina), J. Hollý (Almaviva)

foto: Anton Sládek, 2013

 

Hosťami budú tvorcovia novej inscenácie, režisér Roman Polák, ktorý na doskách našej prvej opernej scény debutuje, kostýmový výtvarník Peter Čanecký a dirigent Rastislav Štúr. V ukážkach z opery sa predstavia sólisti Pavol Remenár, Terézia Kružliaková a Oto Klein. Autorsky podujatie pripravil a uvádza Jaroslav Blaho.

Klavírny sprievod: Branko Ladič

 

 

Barbier zo Sevilly, Opera SND

 Scéna

foto: Anton Sládek, 2013

 

 

Matiné, historická budova SND, nedeľa 3. február 2013 - 10:30

 

 

 

Gioacchino Rossini sa s istým zveličením veľmi rád prezentoval vo francúzskych salónoch ako výnimočný gurmán, ktorý svoje recepty dokáže aj rafinovane pripraviť. Kuchárske remeslo mu voňalo veľakrát viac ako komponovanie opier a návštevám rybieho trhu v Paríži sa venoval neraz oduševnenejšie ako návštevám divadla. Často zdôrazňoval: „Ústa sú oveľa citlivejším orgánom ako ucho.“ Ako vždy preháňal a smial sa. Napriek jeho kuchárskemu majstrovstvu, ktoré si nedovolíme v žiadnom prípade spochybniť, si naša operná scéna všíma predovšetkým jeho kompozičné majstrovstvo. Barbier zo Sevilly je jedným z najvýznamnejších diel talianskej opery buffy, ktoré dobylo celý operný svet ešte počas autorovho života. Skladateľ v ňom s neopakovateľnou ľahkosťou „mieša“ talianske bel canto so svojou geniálnou invenciou a s neopakovateľným hudobno-dramatickým inštinktom. Prísľubom skvelého zážitku na javisku Opery SND je viacero výrazných speváckych osobností, ale i temperamentné hudobné naštudovanie dirigenta Rastislava Štúra. Očakávanie originálneho inscenačného pohľadu spojila naša prvá operná scéna s režisérom Romanom Polákom, ktorého výklad chce byť okrem iného i pochybnosťou o jednoznačnosti kategórií komického a vážneho.

 

Barbier zo Sevilly, Opera SND

 T. Kružliaková (Rosina), O. Klein (Almaviva), J. Benci (Bartolo), A. Jenis (Figaro)

foto: Anton Sládek, 2013

 

Premiéra TU...

 

www.snd.sk

 

 

 

 

článok zaradený do: Aktuality

zdroj: www.snd.sk

 

 

 

 

 

Diskusná téma: Opera SND: Matiné k premiére opery Barbier zo Sevilly

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk