Opere v súčasnosti pomáha aj technika

19.11.2012 18:54

 

Opera v 21. storočí je nieje len o operných predstaveniach v tzv. kamenných divadlách, ale okrem prevedenia operných diel na koncertoch, či letných festivaloch ju môžu diváci zažiť už aj prostredníctvom priamych prenosoch v kinách, na veľkoplošných obrazovkách pred divadlami, prenosmi cez Live Stream na internete a dokonca v bezprostrednej diváckej blízkosti na miestach prístupných úplne všetkým vo forme operného Flash mobu.

 

 

 

 

Mnohé krajiny, majú silné ,,operné podhubie“ a v súčasnosti prežívajú ,,operný boom“. Opera je v týchto krajinách jednoducho ,,IN" a operné podujatia sú maximálne navštevované. Samozrejme, nezáleží to len na spomínanom silnom ,,opernom podhubí“, ale opera ako hudobno - dramatický žáner musí súčasnému divákovi ponúknuť niečo viac, niečo čo dnešného náročného diváka nedovolí nudiť sa, pritiahne ho, rozozvučí emócie, zanechá v ňom stopu.

 

Aký je vôbec divák 21.storočia? Ak zoberieme do úvahy fakt, že dnešná doba prináša neuveriteľný rozvoj techniky, či už divadelnej, alebo počítačovej, tak súčasné divácke očakávania budú podľa všetkého omnoho vyššie, aké mal divák v minulosti. Možno si tu poviete, že opera predsa nemá s technikou a jej rozvojom nič spoločné, mýlite sa. Opera je síce interpretovaná bez akéhokoľvek ozvučenia a divák počuje originálny, primárny zvuk (výnimkou sú len veľké projekty v exteriéroch, alebo prípadné efekty, podporujúce obsah diela), ale technika pomáha k šíreniu a dostupnosti opery. Ak sa spojí opera s použitím techniky v racionálnom pomere, a stane sa z techniky dobrý sluha a nie zlý pán, tak sa splní účel.

 

Divák dostáva informácie o opere aj prostredníctvom internetu, preto ho netreba v súvislosti s operou podceňovať.

 

Rýchly rozvoj internetu umožňuje voľný prístup k akémukoľvek opernému dielu a opera v súčasnosti využíva tieto nové technické vymoženosti. Okrem spomínaných skladieb si v pohode nájdete nielen jednotlivé árie, zbory, duetá, predohry...., ale aj kompletne celé opery, rôzne operné weby, encyklopédie. Divák môže porovnávať, vzdelávať sa, spoznávať, vyberať si, za operou cestovať a to nie je všetko. Opera sa už dostala aj do kín a to prostredníctvom vysokokvalitnej a vysokorýchlostnej technike. Tieto prenosy splnia očakávania aj tomu najnáročnejšiemu opernému fajnšmekrovi.

 

Ďalším fenoménom v súčasnom opernom svete sa stal prenos cez tzv. Live - Stream. Je to v podstate prenos operného predstavenia prostredníctvom internetu. Okná s Live Streamom nájdete na webových stránkach divadiel, ktoré túto možnosť ponúkajú. Divadlá ponúkajú vybrané kompletné operné predstavenia úplne zadarmo. Tým tieto operné divadlá získavajú nielen prestíž, ale aj pozývajú na svoje predstavenia, vychovávajú si svoje nové divácke generácie. Niekoľko profesionálnych kamier vám zabezpečí kvalitný prenos. Orchester a speváci sú nazvučení kvalitnou audio technikou, čo síce nenahradí živý primárny zvuk, ale prenesie ho v najvyššej možnej kvalite k divákovi prenosu.

 

 

 

 

Opere a jej popularite pomáhajú aj videá, ktoré si nájdete na internete. Najviac videí je sústredených na známej stránke www.youtube.com. V pestrom výbere nájdete od promo videí k jednotlivých predstaveniam, či súborom, cez konkrétne árie, zbory, časti opier... až po kompletné opery. Tieto klasické videá dopĺňajú aj rôzne animované i vtipné videá, alebo paródie na rôzne opery. Je veľa videí amatérskych hudobníkov, ktorí si len tak pre seba zahrajú nejakú opernú predohru, alebo časť opery napr. na bicích, elektrickej gitare, či na organe, alebo akordeone. Bez problémov si nájdete hodiny spevu, či hudobné podklady. Dnes nieje problémom dostať sa práve prostredníctvom internetu k celým partitúram opier. Toto všetko vplýva na súčasného diváka a stáva sa tak náročnejším.

 

Internet a jeho voľná dostupnosť však prináša aj nepríjemnejšiu stránku. Tým, že dnes už takmer každý vlastní mobilný telefón s možnosťou nahrávania, sa opera dostáva na stránky internetu prostredníctvom amatérskych záberov. Ak sa spevákovi stane niečo nepríjemné (lebo opera je živý proces) a niekto to tajne zaznamená, dostane sa to na internet a také video koluje po internete astronomickou rýchlosťou.

 

Astronomickou rýchlosťou sa šíria aj veľmi obľúbené videá, ktoré prezentujú operu novou formou. V tomto článku by som vám rád predstavil videá, ktoré sú takým súčasným ,,odbočením“ od klasického prevedenia opery. Predstavím vám video, alebo tzv. operný Flash mob.

 

Tento typ videoklipu je o tom, že opera oslovuje ľudí v hypermarketoch, nákupných centrách, na lúke, na stanici, či na ulici. Ide za divákom mimo klasické javiská, či koncertné pódia. Stáva sa to trendom tejto doby.

 

Ako sa natočí taký operný Flash mob?

 

Operný súbor vyjde v civile do nejakého prostredia mimo divadla, či koncertného pódia (supermarket, vlaková stanica...), začlení sa do davu a v určitý moment začnú nečakane spievať. Tento moment prekvapenia je fascinujúci. Ľudia okamžite pozitívne a prekvapivo reagujú. Toto prekvapenie osloví aj o opere nič netušiaceho okoloidúceho. Nečakaný hudobný program si ľudia natáčajú do mobilných telefónov. Nie každý deň majú možnosť vidieť živého operného speváka, celý zbor a to priamo zoči voči. Na vlastnej koži pocítia vibrácie a silné emócie operného spevu. Video sa zavesí na internet a už sa šíri. Flash mob je obľúbený nielen u mladej generácie, pozerajú ho takmer všetci. Aj táto forma prináša ľudí k opere a upúta súčasného človeka v bežnom prostredí. Takto sa dostane k ľuďom a verím, že viacerí si cez takýto operný flash mob našli cestu k opere a stali sa sklalnými opernými divákmi.

Ako som spomínal v úvode môjho článku, v niektorých krajinách je v súčasnosti ,,operný boom" a opera je jednoducho ,,IN". Sú to krajiny, kde dokážu techniku veľmi dobre využiť, a všetky jej formy súčasnej doby sú maximálne využívané. Na Slovensku zatiaľ žiaden operný Flash mob nevznikol, taktiež nebol žiaden prenos cez Live stream. Ak sa pozrieme k našim českým susedom, zistíme, že operný život je tam o niečo akčnejší, modernejší, nehovoriac o tom že okrem konzervatívnych foriem operných produkcií nemáme na Slovensku ani jeden operný festival.

 

Uvidíme, čo prinesie čas.

 

Pozrite si niektoré z videí operného flash mobu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 19. novembra 2012 / Bratislava       

 

článok zaradený do: Operné korzo

 

 

Diskusná téma: Opere v súčasnosti pomáha aj technika

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk