Operná sezóna 2011/2012 z pohľadu riaditeľa Opery SND.

14.09.2011 17:58

 

Bratislava

 

 

Peter Dvorský, riaditeľ Opery SND odpovedal na otázky Opery Slovakia.

 

                                                                                                        

 

Aká bude nová divadelná sezóna 2011/2012 v Opere SND s pohľadu vás, ako šéfa Opery?

 

Táto sezóna bude v Opere SND už stabilnejšia aj v repertoári, aj v premiérových tituloch oproti tej predchádzajúcej, ktorú sme prebrali po predchádzajúcom vedení, ale to je už za nami. V tejto divadelnej sezóne budeme mať päť premiér a verím, že sa všetky zdarne uskutočnia. Okrem premiérových opier budeme realizovať aj iné projekty.

                                                                            www.snd.sk

 

Divadelnú sezónu sme už začali a to konkrétne dvomi koncertami. Ten prvý otvárací Galakoncert mal taký podnázov ,, koncert vyšegrátskej štvorky“ pri príležitosti dvadsiateho výročia založenia tohto zoskupenia národov. Tým druhým bol viacmenej zborový koncert, kde zazneli veľké operné zbory talianskeho skladateľa Giuseppe Verdiho. Koncert mal názov ,,Hommage á Giuseppe Verdi“.

 

Hneď prvou premiérou bude Verdiho nádherné dielo Otello. Premiéra bude 21.-22. októbra 2011 v novej budove SND. Réžisérom tohto veľkého operného titulu bude pán Josef Průdek, dirigent pán Ondrej Lenárd. V tomto predstavení bude dvakrát účinkovať svetový operný tenorista pán José Cura, ktorý nám potvrdil termíny na február a marec.

 

V novembri budeme pri príležitosti storočnice narodenia slovenského hudobného skladateľa pána Jána Cikkera, jeho inscenáciu Mister Scrooge, v interpretácii titulnej postavy pána Petra Mikuláša. Pán Peter Mikuláš je špičkový spevák, ktorý toto dielo kvalitne predvedie a máme to obsadené aj ostatnými vynikajúcimi sólistami.

 

Záver kalendárneho roka bude patriť veselejšiemu žánru a to operete, konkrétne operete Johanna Straussa: Netopier. Túto operetu bude režírovať slovenský režisér žijúci v Česku pán Miroslav Grisa, dirigovať bude pán Rudolf Geri a je to pekne obsadené nielen našimi spevákmi, ale aj slovenskými spevákmi, ktorý niesu stálymi členmi Opery SND ako napr. Oto Klein, Miroslav Dvorský... Ja si myslím, že opereta v repertoári Opery SND bude dobrým prínosom, pretože bolo zvykom hrať aj operety. Nakoľko sa nedávno stiahla opereta Veselá vdova, rozhodli sme sa ju nahradiť touto operetou.

 

V budúcom kalendárnom roku bude 23.- 24. marca premiéra opery českého skladateťa Leoša Janáčka: Jenůfa. V postave Kostelníčky sa nám okrem domácich sólistiek predstaví aj česká svetová speváčka, pani Eva Urbanová. Ja si myslím, že toto dielo bude žiadané, pretože diela tohto skladateľa sa na Slovensku hrajú len zriedkavo. Janáček sa vo svete hrá veľmi často, patrí do repertoáru svetových operných scén. Leoš Janáček je geniálny skladateľ a ja sa na toto dielo veľmi teším, pretože je to nádherná muzika.

 

V závere sezóny budeme 15.-16. júna premierovať operu talianskeho skladateľa Giacoma Pucciniho: Manon Lescaut. Tento titul sme museli vzhľadom k určitým okolnostiam posunúť z predošlej divadelnej sezóny. Toto dielo predsa hráme a ja som tomu veľmi rád. Dielo bude v réžii pána Nekvasila a scénografiu bude robiť pán Daniel Dvořák. Je to už zohratá dvojica a majú za sebou veľa významných a dobrých diel, ktoré spolu realizovali.

 

Na javisko Opery SND sa po dlhšej odmlke vracia komická opera Gaetana Donizettiho: Nápoj lásky a to už koncom septembra. Je to pekné dielo a máme naň interprétov.

 

V apríli zopakujeme koncertné prevedenie Puciiniho prvotiny Le Villi, pod taktovkou rakúskeho dirigenta Fridricha Haidera. Prvá časť tohto predstavenie bude trochu obohatená o iné diela verizmu, ako to bolo prvýkrát.

 

 

Aké sprievodné podujatia Opera SND pripravuje?

 

Okrem premiérových titulov budú počas celej divadelnej sezóny sprievodné podujatia, koncerty a samozrejme nebude chýbať ani obľúbené ,,Matiné“ k pripravovaným premiéram.

 

Aj v tejto divadelnej sezóne Opera SND pripravuje dopoludňajšie, alebo poobedňajšie stretnutia, Matiné, ,,Kontinuity“ s významnými umelcami, ktorí zanechali veľkú stopu v Opere SND. Pred pár dňami sme mali Matiné s pani Elenou Kittnarovou. (bližšie o tomto stretnutí sa dozviete, ak kliknete tu... ).

 

 

Už v októbri pripravujeme pre milovníkov opery Galakoncert Cecilia Bartoli Sacrificium, poprednej talianskej koloratúrnej mezosopranistky Cecilie Bartoli, ktorá v súčastnosti patrí medzi svetovú špičku. Opernú hviezdu bude doprevádzať orchester Giardino Armonico, dirigovať bude dirigent Giovanii Antonini.

 

V decembri bude Opera SND pokračovať v začatej tradícii vianočného koncertu, pod názvom ,,Vianočný koncert v Bratislave“.

 

Na Silvestra bude okrem 2. premiéry operety Johanna Straussa: Netopier, aj silvestrovský koncert a to o 16. tej hodine.

 

 

Veľká udalosť bude v apríli, kedy Opera SND pozvala veľkého slávneho talianskeho dirigenta Nella Santiho, ktorý bude v SND dva krát dirigovať slávne dielo Giuseppe Verdiho: Requiem. Na to sa mimoriadne teším ja a aj všetci ostatní, ktorí vedia, kto tento človek je. Pán Santi patrí do generácie veľkých slávnych dirigentov, je to niečo podobné ako už nežijúci Giuseppe Patanè, ktorý bol fenomenálny operný dirigent, ovládal každý part, každý nástup bez toho, aby pozeral do partitúry. Takže na Slovensko do Opery SND príde maestro Nello Santi, ktorý v septembri oslávi svoje osemdesiate narodeniny.

 

Myslí Opera SND aj na detského diváka?

 

Pre detského diváka ostávajú v repertoári Opery SND detské opery a to:

Benjamin Britten: Kominárik

Tibor Frešo: Martin a slnko

Milan Dubovský: Tajomný kľúč


 

Aké sú výhľady Opery SND do budúcnosti, čo súčasná opera?

 

Radi by sme spolupracovali aj so slovenskými opernými spevákmi, ktorí sú v zahraničí. V roku 2013 by sme chceli robiť jeden projekt, ktorý by robili od začiatku a to konkrétne operu Dorian Gray. Je to nová súčasná opera, ktorej autorkou je slovenská skladateľka Ľubica Čekovská. Na tomto projekte by sa mali stretnúť Adriana Kučerová, Pavol Brešlík, Štefan Kocán, Aleš Jenis..., ale nechcem predbiehať.

 

Okrem toho bude premiéra súčasnej opery, Mária Terézia. Autorom diela je rakúsky skladateľ Roland Baumgartner, ktorý študoval aj u Leonarda Bernsteina. Je to veľmi počúvateľná súčasná opera, príjemne znejúca s prvkami moderných kompozičných postupov. Táto opera je špeciálne komponovaná pre Bratislavu, v ktorej samozrejme nebude chýbať korunovácia Márie Terézie.

 

Opere SND chýba baroková opera. Plánujete nejakú?

 

Vieme, že Opere SND chýba tzv. ,,stará hudba“ a uvažujeme o ďalšom titule. V našom repertoári sme mali Gluckovu operu Orfeus a Eurydika, ktorá sa na určitý čas presunula do Izraela, odtiaľ pôjde táto opera na dve sezóny do Varšavy a potom sa znova vráti na javisko Opery SND.

 

 

Budeme počuť na javisku Opery SND napr. Wagnera, Rossiniho...?

 

Áno, Wagner bude, keďže rok 2013 je Wagnerovský,  budeme premiérovať romantickú operu Richarda Wagnera: Lohengrin. Na javisko príde aj Gioachino Rossini a to jeho opera buffa: Barbier zo Sevilly.

 

Niečo aj z Rossiniho vážnejších opier?

 

Keď budeme robiť Barbiera, musíme trocha počkať, aby sme sa neopakovali a samozrejme budeme zvažovať priniesť niečo také, čo tu ešte nebolo.

 

Repertoár Opery Slovenského národného divadla

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

                                                                                     

,,Chcel by som vám všetkým priaznivcom opery povedať, že sa veľmi tešíme vašej priazni, pretože my tú operu a všetko čo robíme na doskách Opery SND, robíme pre vás. Verím, že vás nesklameme a skutočne pre vás pripravíme päť kvalitných premiér ako aj všetky sprievodné podujatia. Budem sa tešiť, keď to hľadisko bude viac a viac zaplnené a to bude pre nás pýcha a výsledok našej práce".

 

                                                                       Peter Dvorský, riaditeľ Opery SND

 


Pripravil: Ľudovít Vongrej / 14. septembra 2011 / Bratislava        

 

 

 

 

 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk