Operná sezóna 2012/2013

12.09.2012 20:57

 

Nová divadelná sezóna prinesie zaujímavé operné premiéry, koncerty, priame prenosy z Metropolitnej opery, operné stretnutia... Opera Slovakia vám ponúka stručný prehľad a očakávané udalosti novej opernej sezóny 2012 / 2013 na Slovensku. 

 

Historická budova SND

(ilustračné foto)

 


Opera otvára dvere divadiel



Operný súbor SND začal divadelnú sezónu zájazdom na Cypre, kde bol hosťom festivalu PAFOS APHRODITE FESTIVAL. Súbor tam úspešne odohral tri predstavenia Verdiho drámy Otello. Opera SND už na tomto festivale úspešne účinkovala pred dvomi rokmi s Pucciniho Bohémou. V opere SND sa táto divadelná sezóna nezačne obvykle Galakoncertom, ale ako avizuje Slovenské národné divadlo, po zájazde na Cypre, otváracím predstavením odohraným na domácej scéne bude operná inscenácia Eugena Suchoňa Krútňava (22. septembra) v réžii Juraja Jakubiska, ktorá sa po dlhšej dobe vracia na javisko našej prvej scény.


Banskobystrická opera začne novú divadelnú sezónu II. premiérou veristickej opery Fedora Umberta Giordana (14. septembra). V hlavnej roli budú môcť diváci uvidieť Moniku Fabiánovú, sólistku opery SND. Prvá premiéra, (mimochodom to bola slovenská premiéra tohto diela) sa konala na zámku vo Zvolene v rámci opernej časti divadelného festivalu Zámocké hry zvolenské v predošlej divadelnej sezóne.

 

Opera ŠD Košice otvorila sezónu v dňoch 30. - 31. augusta 2012 na zájazde v Tešíne v Poľsku. 30. augusta tam uviedli Brucknerovo Requiem a 31. augusta operu W. A. Mozarta Figarova svadba. Na domovskej scéne sa predstaví 13. septembra reprízou operety Jacquesa Offenbacha Orfeus v podsvetí.

 

Prvým predstavením sezóny (hrané na Slovensku) sa preto stane repríza operety J. Offenbacha Orfeo v podsvetí (13. septembra), ktorá bola poslednou premiérou košickej opery v predchádzajúcej sezóne.

 

Štátne divadlo Košice

(ilustračné foto)

 

Opera a jej premiéry



Po týchto otváracích predstaveniach začne nová sezóna. Bude sa hrať repertoárový program a súbory pripravia pre svojich divákov nové tituly v jednotlivých premiérach. Túto sezónu budú okrem slovenských premiér, aj jedna svetová, a to premiéra neoromantickej opery napísaná pre bratislavskú operu z pera súčasného rakúskeho skladateľa a dirigenta Rolanda Baumgartnera Mária Terézia. Zo slovenských premiér to budú marcová premiéra F. Poulenca: Dialógy Karmelitánok v košickej opere a v rámci opernej časti festivalu Zámocké hry zvolenské bude v koncertnom prevedení v slovenskej premiére uvedená opera Giuseppe Verdiho Korzár.

 


Prehľad premiér v slovenských operných divadiel v sezóne 2012/2013

 


Opera Slovenského národného divadla

 


Roland Baumgartner: Maria Theresia

Svetová premiéra, október 2012

Neoromantická opera v troch dejstvách v nemeckom jazyku so slovenskými titulkami.



Milan Dubovský: Veľká doktorská rozprávka

Premiéra, december 2012

Opera pre deti v štyroch obrazoch v slovenskom jazyku.



Gioacchino Rossini: Barbier zo Sevilly

Premiéra, február 2013

Komická opera v dvoch dejstvách v talianskom jazyku so slovenskými titulkami.



Richard Wagner: Lohengrin

Premiéra, máj 2013



Štátna opera Banská Bystrica



Engelbert Humperdinck: Perníková chalúpka

Október 2012

(detská opera)



Franz Lehár: Cárovič

December 2012

(opereta)



Pjotr Iljič Čajkovskij: Eugen Onegin

Marec 2013


Giuseppe Verdi: Macbeth

Jún 2013

(opera)



Dana Dinková: Kráľ VERDI

Október 2013

(hudobno - dramatické a tanečné dielo)



Opera Štátneho divadla Košice



Giacomo Puccini: GIANNI SCHICCHI PLÁŠŤ

Premiéra: október 2012


Francis Poulenc: DIALÓGY KARMELITÁNOK

Premiéra: marec 2013


Giuseppe Verdi: RIGOLETTO

Premiéra: máj 2013

 



Opera vo výnimočných očakávaných udalostiach


 

Koncom septembra sa Štátna opera Banská Bystrica predstaví na festivale Bratislavské hudobné slávnosti v Historickej budove SND s operou Coriolanus v réžii Romana Poláka, ktorá získala množstvo ocenení u odbornej kritiky a ktorá sa stala opernou inscenáciou sezóny 2011/2012 v Ankete opernej kritiky na Opera Slovakia. Taktiež získala nomináciu na ocenenie Dosky 2012.


 

Výnimočnou udalosťou bude najmä svetová premiéra opery súčasného hudobného skladateľa Rolanda Baumgartnera Maria Theresia v opere SND. Toto dielo bude počas druhej premiéry, ktorá sa bude konať v rámci Armel festivalu v maďarskom Szegede, prenášaná do celého sveta jednou z najvýznamnejších umelecky orientovaných televíznych staníc ARTE.


 

V rámci pripravovaného jesenného festivalu Banskobystrické hudobné dni, uvedie Štátna opera Requiem od A. L. Webbera

 

Štátna opera Banská Bystrica

(ilustračné foto)


 

Z tých asi najviac očakávanejších premiér to bude okrem októbrovej svetovej premiéry Márie Terézie, aj májová premiéra Wagnerovej opery Lohengrin na scéne SND.

 

Túto opernú sezónu si svetová opera pripomenie najmä operného velikána

 

Richarda Wagnera

* 22. máj 1813, Lipsko – † 13. február 1883, Benátky

(200 rokov od jeho narodenia)

 

Aj tento rok si pripomíname rôzne výročia osobností slovenskej opery. Tieto nám prostredníctvom stretnutí pod názvom ,,Kuntinuity" pripomína a aj túto opernú sezónu bude pripomínať PhDr. Jaroslav Blaho, ktorý mimochodom tento kalendárny rok taktiež oslávil sedemdesiatku a zaslúžil by si, aby bol hosťom Kontinuít aj on. V septembri sa uskutoční prvé predpoludňajšie matiné v novej divadelnej sezóne Opery Slovenského národného divadla. Septembrový program je venovaný profilovým sólistom šesťdesiatych rokov – sopranistke Anne Polákovej a tenoristovi Imrichovi Jakubkovi. Pri tejto príležitosti sa bude konať aj prezentácia knihy Lýdie Urbančíkovej s názvom Anna Poláková – Hadravová.

Novembrová Madama Butterfly v banskobystrickej opere, zaznie pod taktovkou japonského dirigenta Shunichiro Maruyamu.

Banskobystrická opera privíta inscenačný tým z Petrohradu pod vedením režisérky Kristíny Osipenko, ktorí pripravia marcovú premiéru opery Eugen Onegin.

V pripravovanej inscenácii opery G.Verdiho Macbeth v banskobystrickej opere bude v titulnej postave účinkovať vynikajúci azerbajdžanský barytonista Evez Abdulla.

Samozrejme, že nebudú chýbať ani koncerty či už vianočné, veľkonočné...

 

V Štátnej opere v Banskej Bystrici pripravujú aj dve turné do Japonska.

 

 
Opera nielen v divadlách



Aj napriek tomu, že opera na Slovensku je najviac uvádzaná v troch operných divadlách, vzniká tu konkurenčné prostredie a to hlavne v podobe priamych prenosov z Metropolitnej opery uvádzaných v divadle Aréna, najnovšie aj v kine Ster Century Cinemas v Košiciach, ale aj v podobe veľkolepých koncertov svetových umelcov, ktorí na Slovensko prichádzajú stále častejšie vďaka súkromným agentúram. Samozrejme, že aj túto sezónu bude pokračovať minulú sezónu úspešne rozbehnutý projekt Veľké slovenské hlasy, prinášajúci špičkových slovenských operných spevákov, ktorí sa uplatnili na medzinárodnej opernej scéne. V rámci tohto projektu organizátori avizujú najbližší novembrový koncert Adriany Kučerovej.

 

Slovenská filharmónia Bratislava

(ilustračné foto)

 

 

V novej sezóne na Slovensko zavítajú vzácne návštevy. Zatiaľ sú avizované bratislavské vianočné koncerty Montserrat Caballé, José Carrerasa.

 

Aj túto sezónu pokračuje rozbehnutá tradícia Vianočného koncertu v Bratislave, tento rok s kvalitným sólistickým výberom.

 

Na Slovensko mieria aj ďalší svetoví umelci, ktorí sa predstavia na svojich koncertoch, a to ruská sopranistka Olga Peretyatko, či poľský barytón Mariusz Kwiecien, ktorý bude mať v duetoch hosťku slovenskú sopranistku Simonu Houda Šaturovú.

 
 
Opera v kine


Aj diváci na Slovensku sa môžu ocitnúť v atmosfére slávnej Metropolitnej opery v New Yorku a to prostredníctvom priameho prenosu. Tieto prenosy zabezpečuje divadlo Aréna v Bratislave. Zaujímavosťou je, že v týchto prenosoch budú môcť diváci v sezóne 2012/13 vidieť aj slovenského operného speváka Štefana Kocána (bas) a to v dvoch priamych prenosoch: 15. decembra 2012 ako Ramfis vo Verdiho Aide a 16. februára 2013 ako Sparafucile vo Verdiho opere Rigoletto.


Prehľad zverejnených priamych prenosov operných inscenácií v sezóne 2012/13

 

Október 2012


Gaetano Donizetti: L’elisir d’amore (Nápoj lásky)
13. októbra 2012 (nová inscenácia)

Giuseppe Verdi: Otello
27. októbra 2012

 

November 2012


Adès: The Tempest
10. novembra 2012 (nová inscenácia)

 

December 2012


Wolfgang Amadeus Mozart: La clemenza di Tito
1. decembra 2012


Giuseppe Verdi: Un ballo in maschera (Maškarný bál)
8. decembra 2012 (nová inscenácia)


Giuseppe Verdi: Aida
15. decembra 2012


Január 2013


Hector Berlioz: Les Troyens
5. januára 2013


Gaetano Donizetti: Maria Stuarda
19. januára 2013 (nová inscenácia)

 

Február 2013

 

Giuseppe Verdi: Rigoletto
16. februára 2013 (nová inscenácia)

 

Marec 2013

 

Richard Wagner: Parsifal
2. marca 2013 (nová inscenácia)


Zandonai: Francesca da Rimini
16. marca 2013

 

Apríl 2013

 

Georg Friedrich Händel: Giulio Cesare
27. apríla 2013



Viac o priamych prenosoch z Metropolitnej opery nájdete TU...

 

 

 

Opera na zámku vo Zvolene


 

Zvolenský zámok

(ilustračné foto)

 


Na záver sezóny 2012/2013 pripravuje PhDr. Jaroslav Blaho tradične so Štátnou operou v Banskej Bystrici ďalší ročník opernej časti divadelného festivalu Zámocké hry zvolenské. Tento ročník sa bude niesť v duchu Verdiho, ako predzvesť udalosti roka nasledujúcej divadelnej sezóny, kedy si pripomenieme 200. výročie narodenia tohto operného velikána.

 

PROGRAM ZHZ 2013

 

G. Verdi: MACBETH - premiéra

 

Mladosť na zámku

Koncert mladých interpretov vokálneho umenia: Verdiho piesňová tvorba

 

G. Verdi: Korzárslovenská premiéra

Koncertné naštudovanie

 

G. Verdi: RIGOLETTO

G. Verdi: REQUIEM

G. Verdi: NABUCCO

 

 



Toto je taký stručný prehľad sezóny, samozrejme, že zaujímavých hostí, predstavení, koncertov a iných podujatí bude omnoho viac. O všetkých vás budeme na stránkach Opera Slovakia informovať.

 



Opera Slovakia vám praje veľa operných zážitkov v divadelnej sezóne 2012/2013

 

 

Pripravil Ľudovít Vongrej / Bratislava / 12. septembra 2012          

 

 

článok zaradený do Aktuality

 

Tip na kliknutie

 

Premiéry Opery SND v divadelnej sezóne 2012/2013

Premiéry Štátnej opery v Banskej Bystrici v sezóne 2012/13

Premiéry Opery ŠD v Košiciach na divadelnú sezónu 2012/2013 sú už známe

Metropolitná opera New York zverejnila tituly priamych prenosov opier v sezóne 2012/13

 

 

Repertoáre operných divadiel na Slovensku v sezóne 2012/2013

 

Repertoár Opery SND

Repertoár Štátnej opery v Banskej Bystrici

Repertoár Opery Štátneho divadla v Košiciach

 

 

 

 

Diskusná téma: Operná sezóna 2012/2013

MET

Peter 01.10.2012
V Bratislave zasa máme už iba tú MET-ku :( Tie ostatné prenosy jaksi potichúčky zrušili. Ono, veľa ľudí na to nechodilo :( Posledne si spomínam na priamy prenos otvorenia sezóny v La scale operou Valkýra. A ani to neprilákalo veľa ľudí :(

Opera v multikine Ster Century Cinemas v OC Galéria v Košiciach

L.Belanyi 18.09.2012
V Kosiciach s veľkou pravdepodobnosťou neuskutočnia prenosy z Metropolitnej opery v sezóne
2012/2013 pre nezabezpečenie ani minimalneho sponzoringu od celoslevenských firiem
podporujúcich už niekoľko rokov tento projekt v divadle Arena v Bratislava a žial ani v rámci
kultúrného projektu Košice2013 /!/.
Určitou náhradou majú byť pripravované prenosy z ostatných svetových operných scén ako
Opera national de Paris , Royal Opera House London a Teatro alla Scala Milano v rámci
rozbiehajúceho projekti ŽIVĚ v Českej republike.
Prvý priamy prenos bude už v stredu, 19.septembra od 19,15 hod. z Opery Bastille v Pariži,
Hoffmannové poviedky Jacques Offenbacha v režii Roberta Carsena a s Tomášom Netopilom
za dirigentským pultom. V hlavných úlohách sa predstavia Stefano Secco, Kate Aldrich, Jane
Archibald, Sophie Koch, Ana Maria Martinez a Franck Ferrari.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk