Operná speváčka Lenka Čermáková ako La Divina na fotografiách Roberta Rohála

01.03.2014 15:11

 

Mezzosopranistka Lenka Čermáková, sólistka košickej opery, sa stala objektom záujmu českého fotografa Roberta Rohála. Nafotil s ňou kolekciu, ktorú nazval La Divina (Božská) a ktorá bude prezentovaná v rámci jeho "putovnej" výstavy Věčné návraty.  V lete sa s ňou predstaví aj na  Slovensku - vo Zvolene.

 

 

Lenka Čermáková

 

„Výstavu  Věčné návraty, ktorá je zostavená z kolekcie  Romance o Krásce a Zvířeti a z kolekcie La Divina, budem  prezentovať najskôr na hrade Karlštejn. Tam si ju návštevníci  budú môcť  pozrieť v dobe od 11. marca do polovice mája. V júni a júli  bude nainštalovaná v zámku  Nové hrady u Litomyšle, zatiaľ čo v auguste ju môžete vidieť v galérii Stará radnica vo Zvolene. V novembri potom výstavu predstavím v Dobrušce," hovorí novinár a spisovateľ Robert Rohál, ktorý sa už niekoľko rokov zaoberá aj štylizovanou čiernobielou fotografiou. Kolekcia La Divina predstavuje súbor 15 čiernobielych fotografií prenesených na plátno.

 

A prečo dal výstave názov práve Věčné návraty?

 

"Viete,  ja sa rád vo svojich foto/tématoch  vraciam do oblastí, kde som už bol," hovorí  Robert Rohál. "A pretože ma od malička vzrušovala rozprávka  Kráska a Zviera, zinscenoval som si to podľa seba a  to so známym česko-slovenským režisérom a hercom Petrom Gáborom a modelkou Karolínou Bubelovou  ako modelmi. Návratom pre mňa je i to, že  do mojich  kolážovito spracovaných fotografií, na ktorých  mi pri post produkcii pomohol Pavel Oparty, dostanem  svoje obľúbené miesta. V prípade Romance o Krásce o Zvířeti to bolo hneď niekoľko hradov a zámkov... Podobne je tomu tak aj v prípade kolekcie La Divina. V hlavnej  úlohe  na všetkých fotkách  je mladá operná speváčka, mezzosopranistka Lenka Čermáková, ale súčasne sa v pozadí na fotografiách  objavujú romantické miesta, ktoré mám rád a kam sa rád vraciam. Celá táto kolekcia by mala byť tak trochu realistický sen, čo fotografia, to iný príbeh alebo sen."

 

Fotenie s Lenkou Čermákovou prebehlo vlani v lete, kedy mala speváčka predsa len viac voľna a predovšetkým divadelné prázdniny.

 

 

Lenka Čermáková

 

Ako sa pôvabná umelkyňa cítila v úlohe, v ktorej nehral dominantnú rolu jej hlas?

 

"Som potešená, že som sa mohla stať tvárou novej kolekcie fotografií Roberta Rohála pre rok 2014 a pomôcť tak zrealizovať projekt, ktorý osloví veľké množstvo ľudí. Práca na snímkach samotných bola zábavná a veľmi príjemná. Aj  keď mal autor presnú koncepciu, čiže nejaký scenár, nechal práci samostatný priestor a príjemnú vzdušnú atmosféru, v ktorej sa rodili  čriepky ďalšej kolekcie, ktorá sa  predstaví všetkým milovníkom čiernobielej fotografie  na jar 2014," povedala speváčka Lenka Čermáková.

 

 

Robert Rohál

 

www.artrohal.cz

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

Foto Robert Rohál

Článok zaradený do: Operné korzo

 

 

Fotogaléria: Operná speváčka Lenka Čermáková ako La Divina na fotografiách Roberta Rohála

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Operná speváčka Lenka Čermáková ako La Divina na fotografiách Roberta Rohála

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk