Operné a baletné kinoprenosy sezóny 2013/2014 v sieti kín CINEMAX

23.09.2013 19:11

 

Pod hlavičkou Artmax balet a Artmax opera prináša CINEMAX svojim divákom kvalitné umenie, ktoré si môžu vychutnať v príjemnom a pohodlnom prostredí svojho kina. Sezóna 2013/2014 znamená sériu 11 priamych prenosov a záznamov baletov a opier v kinách CINEMAX BANSKÁ BYSTRICA, KOŠICE, NITRA a ŽILINA.

 

 

 

 

Budú to priame prenosy a záznamy predstavení zo známych európskych scén ako je Mariinske divadlo v Petrohrade, Royal Opera House v Londýne, Teatro Real v Madride či Dutch National Ballet v Amsterdame. Medzi prvé predstavenia, ktoré mohli diváci vidieť bol slávny balet P. I. Čajkovského Labutie jazero a vrcholná opera G. Puciiniho Turandot. Ponúkame vám zoznam všetkých prenosov v sezóne 2013/2014.

 

utorok 20.8.2013 Artmax balet LABUTIE JAZERO (záznam) 3 dejstvá, 160 min. (1 prestávka)

 

 

Záznam baletu LABUTIE JAZERO z  Mariinského divadla v Petrohrade vznikol pri príležitosti 275. výročia založenia cárskeho ruského baletu, ktorý pôsobil v Zimnom paláci. Svetová premiéra LABUTIEHO JAZERA sa síce uskutočnila 20. februára 1877 vo Veľkom divadle v Moskve v choreografii baletného majstra českého pôvodu Václava Reisingera, Čajkovského geniálna hudba však získala slávu až v spojení s choreografiou, ktorej autormi boli Lev Ivanov a Marius Petipa a ktorá bola po prvýkrát uvedená 15. januára 1895 v Petrohrade. Čajkovského úchvatná hudba spolu s jedinečnou choreografiou Ivanova a Petipa predstavuje baletný súbor Mariinského divadla v plnej kráse. V dvojroli Odetty a Odílie vystúpi Jekaterina Kondraurova.

 

***

 

utorok 17.9.2013 Artmax opera TURANDOT (naživo) 3 dejstvá, 180 min. (2 prestávky), spievaná v taliančine

 

 

Práve operu TURANDOT Giacoma Pucciniho si Royal Opera House v Londýne zvolila za štartovací prenos svojej kino sezóny 2013/2014. Príbeh je plný skrytých identít, hádaniek, rituálnych popráv a silnej, triumfálnej lásky. Produkcia tejto temnej, orientálnej rozprávky Andreia Serbana je veľkolepá. Uvidíte v nej grandióznu výpravu a prepracované masky a kostýmy inšpirované tradičným čínskym divadlom. Pre jednu z najlepších predstaviteliek Turandot Lise Lindstrom je toto predstavenie v Royal Opera House londýnskym debutom. V úlohe princa Calafa sa predstaví Marco Berti.

 

***

 

streda 16.10.2013 Artmax balet DON QUIJOTE (naživo) 3 dejstvá, 180 min. (2 prestávky)

 

 

Dobrodružstvo Cervantesovho podivného rytiera inšpirovalo mnoho baletov, z ktorých je najznámejší práve DON QUIJOTE Maria Petipy s hudbou Ludwiga Minkusa. Sú v ňom všetky prvky veľkého klasického baletu: city, dráma aj temperamentné postavy. Hlavný hosť Royal Opera House Carlos Acosta v ňom mnohokrát tancoval virtuóznu rolu Basilia. Veľmi zaujímavý je fakt, že práve on vytvoril pre Royal Opera House novú produkciu. Autorom výpravy je Tim Hatley, ktorý dodá viac-menej tradičnej scéne moderné rysy. Minkusova hudba je naplnená španielskym koloritom s charakteristickými melódiami a rytmami, ktoré ju činia trvale atraktívnou. V tomto prípade ju upravil Martin Yates, zároveň dirigent predstavenia. DON QUIJOTE je balet, ktorý skvele pobaví. Známe je nielen veľké pas de deux, ale aj tzv. „biele dejstvo,“ vízia krásnej Dulciney a ďalšie živé scény – v preľudnenom prístave či hlučnej taverne – ktoré privedú na javisko celý súbor.

 

***

 

pondelok 4. 11.2013 Artmax opera SICÍLSKE NEŠPORY (naživo) 5 dejstiev, 285 min. (2 prestávky), spievaná po francúzsky

 

 

Royal Opera House prezentuje Verdiho veľkolepú operu SICÍLSKE NEŠPORY po prvýkrát v celkom novej produkcii. Antonio Pappano vedie hviezdne obsadenie, kde nechýbajú Bryan Hymel, Marina Polavskaya, Erwin Schrott a Michael Volle. Opera vznikla v Paríži v roku 1855 a bola tam aj po prvýkrát prezentovaná. Vtedy sa ňou inšpiroval aj slávny - pôvodom nórsky režisér Stefan Herheim. Významnú rolu tu hrá aj operný balet. Choreografiu pre tanečníkov z Royal Ballet a Royal Danish Ballet vytvoril Johann Kobborg. Príbeh je zasadený do vášnivej a dramatickej hudby, bohatej na jedinečné árie súboru s významnými zbormi. Prostredníctvom tejto monumentálnej opernej práce nám Herheim predvedie hranicu medzi realitou operného domu a snivými príbehmi opier, ktoré prezentujú.

 

***

 

štvrtok 12.12.2013 Artmax balet  LUSKÁČIK (naživo) 2 dejstvá, 130 min. (1 prestávka)

 

 

Od prvého tónu predohry k Čajkovského LUSKÁČIKOVI tušíme tajomstvo a divadelné kúzlo. Strýko Drosselmayer uvedie do pohybu čarovný príbeh, ktorý zažije jeho milovaný synovec Janko a dôvtipná Klárka, keď zablúdia do ríše zlého Myšieho kráľa.

 

Prvé dejstvo LUSKÁČIKA sa odohráva cez Vianoce. Sme prítomní na oslave, na ktorej Drosselmayer daruje Klárke figúrku – luskáčika. Keď nastane noc, začnú sa okolo vianočného stromčeka diať čary. Odvšadiaľ sa objavujú myši, do čela ktorých sa stavia Myší kráľ. Oživený Luskáčik povolá cínových vojačikov a Myšieho kráľa a jeho armádu porazí. Klárka a Janko oslavujú víťazstvo, keď začne padať sneh a rozvíri sa tanec vločiek. V druhom dejstve sa stretávame s mladým párom v kráľovstve cukroviniek, kde ich hostí cukrová víla s krásnym princom a na prepychovom dvore sa predvádza množstvo oslnivých tancov. Klasická produkcia Petra Wrighta bola po prvýkrát uvedená v roku 1984 v Covent Garden a stala sa neoddeliteľnou súčasťou Vianoc pre divákov každého veku.

 

 

Do konca divadelnej sezóny 2013/ 2014 sú v kinách CINEMAX pripravené ďalšie umelecké zážitky:

 

Utorok 14.1.2014 Artmax opera EUGENE ONEGIN (záznam z Royal Opera House v Londýne)

Streda 12.2.2014 Artmax opera DON GIOVANNI (naživo z Royal Opera House v Londýne)

Streda 19.3.2014 Artmax balet  SPIACA KRÁSAVICA (naživo z ROH, Londýn)

Utorok 22.4.2014 Artmax opera BARBIER ZO SEVILLY (záznam z Teatro Real de Madrid)

Utorok 13.5.2014 Artmax opera BOHÉMA (záznam zo Salzburského festivalu)

Utorok 27.5.2014 Artmax balet POPOLUŠKA (záznam z Dutch National Ballet)

Utorok 24.6.2014 Artmax opera MANON LESCAUT (naživo z ROH, Londýn)

júl 2014 Artmax opera DON CARLOS (záznam zo Salzburského festivalu)

august 2014 Artmax opera (priamy prenos zo Salzburského festivalu)

 

 

 

 

www.cine-max.sk

 

Zdroj: CINEMAX

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Fotogaléria: Operné a baletné kinoprenosy sezóny 2013/2014 v sieti CINEMAX

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Operné a baletné kinoprenosy sezóny 2013/2014 v sieti Cinemax

A čo Bratislava ?

zora 18.11.2013
Rada by som vedela, kedy a kde budeme môcť oznamované predstavenia vidieť aj v Bratislave. Určite by si tu našli divákov.

kinoprenosy

Miki 27.09.2013
Toto je skvelá správa :-)

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk