Operné gala Viva Musica! s víťazmi prestížnej súťaže Placída Dominga Operalia

28.06.2012 17:07

 

Bratislava

 

Ulice Bratislavy žijú v poradí už ôsmym letným hudobným festivalom Viva Musica! Zvykom tohto festivalu je v závere ponúknuť divákom Operné gala na ktorom sa už vystriedalo niekoľko zvučných mien medzinárodnej opernej scény. Po veľkých úspechoch ruského barytonistu Dmitrija Hvorostovského či mexického tenoristu Ramóna Vargasa tento rok Viva Musica! festival privíta hneď dve operné hviezdy, dva fenomenálne talenty, víťazov prestížnej súťaže Placída Dominga Operalia.

 

 

 

 

Operalia je jednou z najvýznamnejších speváckych súťaží na svete, kde odborná porota každý rok vyberá štyridsať operných spevákov a speváčiek z viac ako tisícky účastníkov vo veku 18-30 rokov. 30. júna 2012 v rámci operného gala v priestoroch Západnej terasy Bratislavského hradu vystúpia bulharská sopranistka Sonya Yoncheva a vynikajúci rumunský tenorista Stefan Pop.

 

 

Sopranistka Sonya Yoncheva (1981) je kombináciou krásneho hlasu, hlbokej muzikálnosti a veľkého umenia.

 

Sonya Yoncheva, sopran

Foto: Javier del Real

 

Vyštudovala spev a hru na klavíri v rodnom Plovdive a ženevské Konzervatórium. Od víťazstva v speváckej súťaži Operalia, ktorá sa v roku 2010 konala v milánskej La Scale, sebaisto kráča po svetových operných scénach pod ochrannými krídlami samotného Placída Dominga. Po boku najväčších operných hviezd dokonca spievala na slávnostnom gala koncerte pri príležitosti jeho 70-tych narodenín. Sonya Yoncheva má na konte spoluprácu s mnohými umelcami nielen zo sveta opery, ale aj filmovej či rockovej hudby; v roku 2008 napríklad vystúpila po boku Stinga a Elvisa Costella v opernom projekte Welcome to the voice v Théâtre du Châtelet v Paríži.

 

 

 

 

 

 

Mladý rumunský tenorista Stefan Pop (1987) je víťazom niekoľkých prestížnych speváckych súťaží.


 

Stefan Pop, tenor


 

Okrem Domingovej Operalie, kde získal aj Cenu publika, zvíťazil v roku 2010 aj na Seoul International Music Competition v kórejskom Soule. Medzinárodnú kariéru odštartoval v roku 2009 debutom v roli Alfreda v Zeffirelliho produkcii La Traviaty v Opere v Ríme. V nasledujúcej sezóne spieval na scénach Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin, Hamburg Staatsoper, Teatro Verdi Trieste alebo v Tel Aviv Opera a spolu s rumunskou opernou divou Angelou Gheorghiu absolvoval turné v Ázii. V tejto sezóne ho okrem iného čaká debut v milánskej La Scale či ďalší koncert s Gheorghiu v Salle Pleyel v Paríži.

 

 


 

 

Program koncertu bude zameraný predovšetkým na klasický operný repertoár. Známe aj menej známe operné árie a duety zaznejú v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou ruského dirigenta Mikhaila Tatarnikova, hudobného riaditeľa a šéfdirigenta známeho Mikhailovského divadla v Petrohrade.


 

Program

Operné gala

Sonya Yoncheva a Stefan Pop

30. júna 2012

v priestoroch Západnej terasy Bratislavského hradu o 20:00 hod.
 


 

Gioacchino Rossini (1792-1868):

Straka zlodejka, predohra


 

Gaetano Donizetti (1797-1848): Nápoj lásky

Caro elisir / Lallarallara, duet Adiny a Nemorina z 1. dejstva

Una furtiva lagrima, ária Nemorina z 2. dejstva

Cabaletta / Prendi, per me sei libero…,ária Adiny z 2. dejstva


 

Giuseppe Verdi (1813-1901):

Rigoletto

La donna è mobile, ária Vojvodu z 3. dejstva

Signor ne principe, duet Gildy a Vojvodu z 1. dejstva


 

Giuseppe Verdi: Sila osudu, predohra


 

Giacomo Puccini (1858-1924): La Bohême

Che gelida manina, ária Rodolfa z 1. dejstva

Si mi chiamano Mimi, ária Mimi z 1. dejstva

O soave fanciulla, duet Mimi a Rodolfa z 1. dejstva


 

Giacomo Puccini:

Intermezzo z opery Manon Lescaut


 

Gustave Charpentier (1860-1956):

Depuis le jour, ária Louise z 3. dejstva opery Louise


 

Jules Massenet (1842-1912):

Pourquoi me réveiller?, ária Werthera z 3. dejstva opery Werther


 

Ruggiero Leoncavallo (1857-1919):

Intermezzo z opery Komedianti


 

Franz Lehár (1870-1948):

Meine Lippen, sie küssen so heiss, ária Giuditty z operety Giuditta

 

´O sole mio

 

 


 

Vstupenky je možné zakúpiť dnes (28. júna) v Starej tržnici, zajtra (29. júna) na Hlavnom námestí na infodesku a v deň koncertu priamo na Bratislavskom hrade od 14:00 hod.
 

 

Viva Musica! je dnes najväčším medzinárodným letným festivalom klasickej hudby, jazzu a world music v Bratislave a jeho obľúbenosť z roka na rok rastie. Od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom to najlepšie z klasickej hudby, jazzu a world music formou príťažlivou pre všetkých – pod holým nebom, uprostred letného bratislavského Starého mesta. Počas festivalu sa každoročne predstavia špičkoví umelci. Cieľom ogranizátorov je prezentovať klasickú hudbu na vysokej úrovni a to netradičným spôsobom, na netradičných miestach a v netradičnom kontexte. Festival Viva Musica! predstavuje jedinečný koncept letného open-air festivalu, ktorého hlavnú myšlienku možno zhrnúť do dvoch slov: ,,klasika inak“.

 

 

www.vivamusica.sk

 

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 28. júna 2012 / Bratislava                  

 

 

Diskusná téma: Operné gala Viva Musica! s víťazmi prestížnej súťaže Placída Dominga Operalia

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

Pridajte sa k nám a spoznajte svet opery

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk