Operné leto 2013

04.07.2013 21:51

 

V tzv. kamenných divadlách leto prináša divadelné prázdniny. Jedným z dôvodov je dovolenkové obdobie a tak sa brány stálych divadiel otvoria s príchodom nového školského roku. Divadlá sú síce zatvorené, ale opera má aj letný život v podobe letných festivalov, či rôznych alternatívnych foriem operných produkcií.

 

 

Arena di Verona, Taliansko

ilustračné foto

 

Slovensko je v tomto smere výnimkou, keďže v mesiacoch júl a august neponúka žiadne operné vyžitie. Jediným slovenským operným festivalom sú Zámocké hry zvolenské, konané každoročne koncom júna na Zvolenskom zámku. Otázkou zostáva, kto by tieto letné operné festivaly na Slovensku mal pripraviť. Operné divadlá? Hudobné inštitúcie? Súkromné spoločnosti? Zatiaľ sa nenašiel nikto, kto by sa na túto náročnú prácu podujal, ale uvidíme, čo prinesie čas.

 

Iné krajiny aj v lete opera ovládne pravidelne a turisti tak majú možnosť okrem histórie krajín, cestovateľských zážitkov, pamiatok a odychu spoznať aj operný život rôznych krajin. Je to ideálna forma propagácie a zviditeľnenia tohto bezbariérového medzinárodného hudobného žánru. Netradičné miesta zaujímavých produkcií svojou bezprostrednosťou a neformálnosťou približujú a zároveň aj popularizujú operu, ktorá si v súčasnosti vyžaduje zaujať náročného diváka. Operné súbory, orchestre, zbory, ale aj jednotliví umelci  cestujú a prezentujú svoju prácu v medzinárodnej podobe, ale nie je to len o cestovaní. Umelci takto získavajú potrebný rozhľad, poznanie, rozšíria si svoje obzory, či už interpretačné, alebo inscenačné. Nadviažu nové formy spolupráce, ale aj spoznajú nových ľudí. Tieto skúsenosti, poznanie, rozhľad a zážitky obohatia ďalšiu tvorivú prácu umelcov v kamenných divadlách. Pridanou hodnotou letných operných festivalov a operných produkcií pod holým nebom je neopakovateľná atmosféra letných večerov, samozrejme, ak ju neprekazí vrtošivé počasie. Letné operné festivaly patria k vyhľadávaným a niektoré z nich si dokonca vyslúžili prestížne postavenie ako napríklad známa Verona v Taliansku.

 

Opera Slovakia vám ponúka prehľad rôznych zahraničných operných a hudobných festivalov, ktoré si z našej ponuky vyberiete podľa krajiny. Veríme, že vám aj toto leto prinesie mnoho operných zážitkov. Ak sa na nejaký festival vyberiete, pošlite nám foto na adresu redakcia@operaslovakia.sk a podeľte sa s nami o vaše letné operné zážitky.

 

Rímsky kameňolom St. Margarethen, Rakúsko

ilustačné foto

 

 

Operné festivaly


Arena di Verona, Taliansko

ilustračné foto

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Operné leto 2013

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk