Operný Barack Obama príde na Slovensko

27.03.2012 07:01



S nekorunovaným americkým kráľom belcanta  Lawrencom „Larrym" Brownleem som sa nedávno stretol vo Viedni a musím povedať, že z nášho stretnutia žijem  dodnes. Človek sa od opery postupne presunie k témam, pri ktorých pochopí, prečo je tento nevysoký Afroameričan na internetových fórach považovaný za umelecký ekvivalent  amerického prezidenta Barracka Obamu. V júni zavíta do Bratislavy a Prahy, aby predviedol najkrajšie skvosty svojho obľúbeného belcanto repertoáru.

 

Lawrence Brownlee v Rossiniho opere La Cenerentola (Metropolitan Opera New York)
Ken Howard
 
 

Larry pri porovnávaní svojho zázračne naplneného „amerického sna" s tým Obamovým reaguje skromne: „Je to pre mňa najmä obrovský kompliment. Príbeh Baracka Obamu  je pre mňa neuveriteľne inšpirujúci, tak ako pre milióny iných Afroameričanov."

Brownlee nie je prvým operným spevákom tmavej pleti, ktorý sa presadil v najprestížnejších operných domoch, je však stále jeden z mála. Od roku 2001, keď na tretí pokus zvíťazil v celonárodnej súťaži Metropolitan Opera National Council Auditions, získava jedno operné ocenenie za druhým. S neskutočnou gráciou spieva titulné postavy v najvyberanejších operných domoch La Scalou a Metropolitnou operou počnúc a spolu s Juanom Diegom Flórezom, ktorý sa slovenskému publiku predstavil pred rokom,  je považovaný za najlepšieho súčasného belcanto tenora na svete.

Cesta na vrchol však nebola jednoduchá a to aj napriek víťazstvu v spomínanej prestížnej súťaži, o ktorej laureátov sa bijú operní promotéri po celom svete. Lawrence Brownlee si niekoľkokrát vypočul  bezcitnú prognózu o tom, že je síce vynikajúco hlasovo disponovaný, no predsa len Afroameričan nízkeho vzrastu, a preto je odsúdený na spievanie vedľajších postáv na menej významných operných javiskách. Skeptici jedným dychom dodávali: „O tom, ako by mala vyzerať postava milovníka v opere Rossiniho alebo Donizettiho, máme úplne inú predstavu!"

Večne usmiaty a pozitívne naladený Larry má na vec iný názor: „Keď ma ľudia vidia, možno si myslia: 'Nie som istý, či takto vyzerá princ, alebo gróf.  ' Ja sa však snažím zaujať spevom. Ide mi o to, aby divák vnímal moje umenie. A často po predstavení počujem: taký má byť Gróf, Tamino.... Vtedy viem, že sa mi to podarilo!"

„Môžem schudnúť, pribrať, usmievať sa a smútiť, ale nechcite po mne, aby som bol biely...  „

A dodáva: „Treba si veriť. Veriť svojmu talentu, veriť, že ste jedinečný.  Toto je spôsob akým sa môžete pobiť o svoju príležitosť. Môžem pracovať na svojom speve, na reči, v ktorej spievam, na hereckom prejave. Dokonca som za posledné dva roky schudol 15 kilogramov. Nikdy však nebudem vyšší, ani biely.

Jedna vec je ale takmer istá. Ak raz niekto o súčasnom americkom prezidentovi skomponuje operu, jeho ideálny predstaviteľ je už nájdený. Onedlho sa o jeho fenomenálnych speváckych kvalitách budeme môcť presvedčiť aj naživo.

 

Autor: Daniel Rabina
 

 

 

Diskusná téma: Operný Barack Obama príde na Slovensko

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk