Otvorenie výstavy k 100. výročiu Jána Cikkera vo Viedni.

09.09.2011 13:08

 

 

Slovenský inštitút vo Viedni otvoril 7. septembra v spolupráci s Divadelným ústavom v Bratislave panelovú výstavu pod názvom „Ján Cikker – slovenský, svetový“. Výstavu otvorili riaditeľka Divadelného ústavu v Bratislave Vladislava Fekete, kurátorka výstavy Michaela Mojžišová a predseda nadácie Jána Cikkera Peter Michalica pri príležitosti 100. výročia narodenia jedného z najvýznamnejších slovenských osobností Jána Cikkera.


Ján Cikker


Ján Cikker skomponoval približne 140 symfonických, komorných, vokálnych a zborových skladieb. Do dejín slovenského umenia sa však zapísal predovšetkým ako autor deviatich opier (Juraj Jánošik, Beg Bajazid, Mister Scrooge, Vzkriesene, Hra o láske a smrti, Coriolanus, Rozsudok, Obliehanie Bystrice, Zo života hmyzu). S výnimkou prvých dvoch si pri všetkých operách napísal aj libreto. Za humanizmus a etické princípy v tvorbe mu Viedenská univerzita udelila Cenu Gottfrieda von Herdera (1966). Okrem titulu „národný umelec“ je tiež nositeľom Ceny UNESCO za hudbu (1979) a štátneho vyznamenania Radu Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam.

V spojitosti s oslavami 100. výročia Jána Cikkera pripravuje Slovenský inštitút vo Viedni aj slávnostný koncert „Musica slovaca“, ktorý sa uskutoční 15. októbra o 19:30 v Schubert Saal v Konzerthause vo Viedni.

 

 

Prečítané: www.mzv.sk/sivieden

 

 


 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk