Pietro Rizzo bude v Opere SND dirigovať Bohému

08.01.2013 22:34

 

Bratislava

 

Pucciniho Bohému bude v Opere SND dirigovať taliansky dirigent Pietro Rizzo. Prvé predstavenie pod jeho vedením odznie v stredu 9. januára. V Opere SND diriguje tento vynikajúci dirigent po prvýkrát.

 

 

 

Giacomo Puccini: Bohéma

nová budova, Sála opery a baletu, streda 9. január 2013 - 19:00

 

Dirigent: Pietro Rizzo

Réžia: Václav Věžník

Scéna: Ladislav Vychodil

Kostýmy: Helena Bezáková

Zbormajster: Koloman Kovács

 

Rodolfo: Tomáš Juhás

Marcello: Aleš Jenis

Schaunard: Pavol Remenár

Colline: Jozef Benci

Mimi: Eva Hornyáková

Musetta: Andrea Vizvári

Benoit: Mikuláš Doboš

Alcindor: Juraj Peter

Parpignol: Michal Želonka

Seržant: Milan Kľučár

Colník: Vladimír Horváth

Predavač: Jiří Zouhar

 

Bohéma, Opera SND

 

Na toto predstavenie (Bohéma 9. 1. 2013) sa vzťahuje aktuálna akcia vstupného do SND: 1+1 zadarmo

 

Pietro Rizzo patrí na súčasnej medzinárodnej hudobnej scéne k popredným osobnostiam mladej dirigentskej generácie. Je šéfdirigentom operného domu v Göteborgu a má za sebou úspešné vystúpenia vo viacerých renomovaných operách ako Teatro Comunale vo Florencii, Kráľovská opera v Štokholme, Dallas Opera či Metropolitná opera v New Yorku. Dlhšie obdobie tiež pôsobil ako prvý dirigent v Aalto-Musiktheater v Essene. Rizzo je rodákom z Ríma, študoval hru na husliach na Národnom konzervatóriu sv. Cecílie, neskôr absolvoval majstrovské kurzy u Borisa Belkina a Emanuela Boroka. Následne absolvoval štúdium dirigovania na prestížnej Akadémii J. Sibelia v Helsinkách u Jormu Panulu a Leifa Segerstama. Ešte ako študent úspešne zaskočil za chorého dirigenta vo Fínskej národnej opere, kde sa na základe mimoriadneho výkonu stal pravidelným hosťujúcim dirigentom. Dodnes diriguje v tomto renomovanom opernom dome minimálne jednu produkciu talianskeho operného repertoáru v sezóne. Rizzo sa v priebehu doterajšej dirigentskej kariéry predstavil vo viacerých významných operných domoch a na medzinárodných festivaloch: na Rossiniho festivale v Pesare, v Deutsche Oper Berlin, vo viedenskej Volksoper, v New Israeli Opera, v Stadttheater Bern. Spolupracoval tiež s Essenskými filharmonikmi, Kolínskym rozhlasovým orchestrom, Fínskym rozhlasovým orchestrom, s Orchestra Sinfonica Giuseppe Verdi v Miláne i s orchestrom divadla Teatro Comunale v Bologni.

 

 

Obdivovatelia a fanúškovia Edity Gruberovej uvidia 8. a 18. februára 2013 koncertné prevedenie Belliniho opery La Straniera vo viedenskom Musikvereine pod taktovkou tohto dirigenta. Ďalej ho v najbližšej dobe môžete zažiť v marci a v apríli v Staatstheater Hamburg (Lucrezia Borgia), v apríli diriguje La Traviatu v Bayerische Staatsoper, v novembri v Deutsche Oper Berlin (Roberto Devereux), ako aj Bohému v Opere SND.

 

www.pietrorizzo.com

www.snd.sk

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava / 8. januára 2012

 

článok zaradený do: Operné správy

 

 

 

Diskusná téma: Pietro Rizzo bude v Opere SND dirigovať Bohému

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk