Pocta Verdimu v Trnave.

04.09.2011 21:31

 

Trnava / Bratislava

 

3. septembra 2011 Zbor Opery SND, zbor Technik Akademik spolu s orchestrom SND a sólistami Jolanou Fogašovou (SR), Karinou Skrzeszewskou (PL), Richardom Novákom (ČR) a Boldiszárom Lászlóm (MR), účinkovali na festivale s názvom Trnavské zborové dni v Trnave. Koncert pod názvom Verdiho operné zbory pod záštitou Petra Dvorského, ktorý bol vyvrcholením 21. ročníka festivalu, odznel v trnavskom amfiteátri. Organizátori aj umelci ním vyjadrili poctu talianskemu skladateľovi Giuseppe Verdimu.                                                                                                                                                                                

 

     Ako predseda organizačného výboru festivalu Daniel Vopád pre Operu Slovakia povedal, tohtoročný 21. ročník sa konal v novom šate a to v amfiteátri pod holým nebom, oproti predošlým ročníkom, ktoré sa organizovali v kostoloch a koncertných miestnostiach. Festival bol rozdelený do dvoch dní, ten prvý bol dramaturgicky zostavený pre mladšiu generáciu, druhý deň patril čisto klasickej zborovej interpretácii. Počas oboch dní na tomto festivale odzneli rôzne štýly hudby, od zborov a skladieb z muzikálov, cez jazz až po vrchol festivalového programu a to koncertu Verdiho operné zbory v podaní umelcov našej prvej opernej scény a speváckeho Zboru Technik Akademik, pod taktovkou dirigenta a hlavného zbormajstra Opery SND Pavla Procházku.

 

     V koncerte odznel výber z najkrajších operných zborov hudobného velikána Giuseppe Verdiho a to z opier: Macbeth, Trubadúr, Nabucco, Don Carlo, Aida, Sila osudu, Otello a La Traviata.

 

     Obdiv nielen publika, ale aj umelcov si zaslúžil český operný spevák pán Richard Novák (bas), ktorý napriek svojmu veku ukázal nádherný, zvučný a dobrou technikou udržiavaný hlas. Ako pre Operu Slovakia povedal, teší sa na svoje ďalšie koncerty v Opere SND a to na Otvárací galakoncert divadelnej sezóny 2011/2012 , ktorý sa bude konať 10. septembra 2011 a potom na koncert na počesť velikána talianskej opery Hommage á Giuseppe Verdi, ktorý sa bude konať 12. septembra v Opere SND. Plnohodnotný a profesionálny výkon podali aj ostatní špičkoví sólisti.

 

     Nedá sa vyjadriť, čo bolo vrcholom večera, pretože po každom hudobnom čísle zaznievalo zo strany publika silné bravo a búrlivý potlesk. Zbor, sólisti, orchester aj dirigent dali do umeleckého výkonu maximum a podali skutočne profesionálny výkon, náležiaci prvej opernej scéne. Skvelá atmosféra koncertného večera pod holým nebom nabrala na obrátkach po odznení slávneho Zboru židov z Verdiho opery Nabucco v podaní Zboru Opery SND, kedy zavládol dlhotrvajúci potlesk a samozrejme standing ovation. Zbor židov v podaní Zboru Opery SND je skutočným a neopakovatelným zážitkom. Za týmto hudobným číslom nasledovali ďalšie hudobné lahôdky, ako napr. veľké finále z opery Aida a v závere koncertu nemohlo chýbať Libiamo z opery La Traviata. Po každom zo záverečných čísel si umelci vyslúžili potlesk a standing ovation. Ako prídavok, keďže koncert sa konal v rodnom meste slovenského skladateľa Mikuláša Schneidera-Trnavského, Zbor Opery SND zaspieval jeho skladbu Jubilate Deo. Na organe sprevádzal Jozef Malík. Po koncerte vyjadril dirigent Pavol Procházka a organizátori festivalu spokojnosť s celým koncertom.

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 4. septembra 2011 / Bratislava       

 

 

 

 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk