Posledný live záznam z koncertu, ktorý dirigoval Claudio Abbado

26.01.2014 08:32

 

Už v pondelok, 27. januára 2014 o 20:00 v relácii Exkluzívne koncerty zo sveta si budete môcť vypočuť na Rádiu Devín posledný live záznam z koncertu pred pár dňami zosnulého dirigenta Claudia Abbada v sieti Európskej vysielacej únie z augusta minulého roku.

 

 

 

 

Toto vydanie relácie bude patriť pamiatke svetoznámemu dirigentovi. V interpretácii Lucernského festivalového orchestra pod taktovkou Claudia Abbada zaznie „Nedokončená“ Symfónia č. 8 h mol Franza Schuberta a Brucknerova Symfónia č. 9 d mol. Nenechajte si ujsť jedinečný zážitok a spomienku na slávneho dirigenta z hudobnej siete EBU.

 

 

 

 

Slávny taliansky dirigent a klavirista, doživotný senátor Claudio Abbado zomrel po dlhšej chorobe 20. januára 2014 dopoludnia v Bologni.

 

Abbado sa narodil v roku 1933 v Miláne v hudobníckej rodine. Jeho otec bol profesorom hry na husliach a jeho prvým učiteľom, a matka klaviristka. Abbado debutoval v roku 1960 na opernej scéne La Scala v rodnom Miláne a od roku 1971 tam bol takmer 20 rokov umeleckým riaditeľom. Počas dlhej umeleckej kariéry bol okrem iného dirigentom Viedenského filharmonického orchestra a Londýnskeho symfonického orchestra, dirigentom a umeleckým riaditeľom Viedenskej štátnej opery a šéfdirigentom Berlínskych filharmonikov.

 

Spolupracoval aj so Slovenským filharmonickým zborom.

 

Od roku 2004 až doteraz bol hudobným a umeleckým riaditeľom Orchestra Mozart v Bologni. Intenzívne tiež pracoval s mladými talentami: stál pri zrode nových orchestrov, ako je Mládežnícky orchester Európskej únie (EUYO), Európsky komorný orchester, Mládežnícky orchester Gustava Mahlera a Orchestra Mozart.

 

Jeho úmrtie oznámila na Twitteri novinárka Daniela Hamauiová, ktorá napísala: Zomrel Claudio Abbado, ale jeho hudba bude vždy s nami, informovala webová stránka Giornalettismo.com.

Nahrávky Claudia Abbada zahŕňajú kompletné symfónie Beethovena. Schuberta, Mendelssohna, Brahmsa, Čajkovského, Mahlera, Ravela a Prokofieva, ale tiež Mozartove, Rossiniho, Verdiho a Wagnerove opery. 

 

V roku 2000 vyšlo kompletné vydanie Beethovenových symfónií v podaní Berlínskych filharmonikov pod jeho vedením, ktoré si získalo veľký obdiv, podobne ako série živých nahrávok Beethovených symfónií a klavírnych koncertov, vydané na DVD.

 

Abbadove nahrávky boli ocenené významnými hudobnými cenami, ako sú Medzinárodná cena Grammy, Grand Prix International du Disque, Diapason dor, Record Academy Prize, Stella doro, Orphée dor či Grand Prix de la Nouvelle Académie

 

Zdroj: Rádio Devín, TASR

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Posledný live záznam z koncertu, ktorý dirigoval Claudio Abbado

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk