Premiéra: Opera SND uvádza Rigoletta

03.10.2013 08:37

 

Bratislava

 

Prvou premiérou novej divadelnej sezóny Opery SND bude známy operný titul Giuseppe Verdiho Rigoletto. Opera SND si touto premiérou pripomína 200. výročie narodenia skladateľa, ktoré si tento rok pripomína celý hudobný svet.

 

 

Rigoletto, Opera SND

Na fotografii: Juraj Peter (Ceprano), Leo An (Rigoletto)
Autor fotografie: Jozef Barinka, 2013

 

Z histórie diela

 

Libreto Verdiho opery na námet hry Victora Huga Kráľ sa zabáva napísal známy libretista F. M. Piave, ktorý sa podpísal pod viaceré Verdiho diela. Svetová premiéra opery sa konala 11. marca 1851 v Benátkach. Na Slovensku bolo toto dielo premiérované 30. júna 1920 v Opere SND v hudobnom naštudovaní Ferdinanda Lendvinu a v réžii Bohuša Vilíma. U nás patrí Rigoletto k najviac uvádzaným dielam Giuseppe Verdiho a od roku 1920 bolo premiérované okolo 20 krát. SND ho naposledy uviedlo 15. mája 1987 v hudobnom naštudovaní Olivera Dohnányiho a v réžii Mariána Chudovského. Terajšia premiéra je 9. naštudovaním v histórii SND.

 

Námet hry Victora Huga Kráľ sa zabáva musel prejsť mnohými obmenami, kým prešiel úskalím policajnej cenzúry. Už Hugova hra bola 18 rokov pred premiérou Rigoletta v Paríži zakázaná kvôli svojej „nemorálnej látky“. Ani Piavove prepracovanie nenašlo u rakúskej cenzúry porozumenie. Kráľ František I. francúzsky, ktorý bol znázornený ako preklínaný zhýralec, nesmel byť hlavnou postavou deja. Šašo nesmel svojim zmrzačením urážať oči spoločnosti, mŕtvola vo vreci zase bola zlým príkladom pre obyčajný ľud. Po dlhých ťažkostiach, zmenách prostredia a osôb obhájil predsa Verdi charakter hlavných postáv. A to i napriek tomu, že zhýralý vládca sa musel stať bezmenným vojvodom dávnych dôb a bol odsunutý do pozadia. Opera dosiahla ihneď veľký svetový úspech, ale vzbudila i odpor kritikov.

 

 

 

Rigoletto, Opera SND

Na fotografii: Kyungho Kim (Vojvoda), Martin Mikuš (Gróf Ceprano)

Autor fotografie: Jozef Barinka, 2013

 

 

Rigoletto je jedno z najznámejších diel veľkého talianskeho majstra

 

Rigoletto je jedno z najznámejších diel veľkého talianskeho majstra a netreba ho opernému divákovi zvlášť predstavovať. Hugova dráma Kráľ sa zabáva je pre Verdiho ideálnym námetom veľkých vášní, spoločenskokritického pohľadu i dojímavej osobnej línie. Hlavný hrdina, dvorný šašo alias panský prisluhovač Rigoletto, je postavený pred dilemu: prežiť za každú cenu bez existenčnej ujmy v nemravnom prostredí, nehľadieť na dôsledky svojho správania alebo sa postaviť na odpor, ako to dokázal gróf Monterone? Lebo v živote sa za každý čin platí, a to niekedy veľmi draho, stratou toho najcennejšieho – v tomto príbehu milovanej dcéry Gildy.

 

Premiéra v Opere SND

 

Premiéra je naplánovaná 4. a 5. októbra 2013 v sále opery a baletu novej budovy SND. Vedenie prvej slovenskej opernej scény si na zinscenovanie tejto romantickej opery v troch dejstvách pozvalo medzinárodný realizačný tím pod vedením nemeckého režiséra a toho času aj intendanta Štátneho divadla v Cottbuse Martina Schülera. Medzi jeho významné inscenácie patrí Rusalka, Jej Pastorkyňa, Hoffmannove poviedky, Káťa Kabanovová, Salome, Fidelio, Orfeus v podsvetí a zatiaľ posledná premiéra Súmrak bohov. Martin Schüler pôsobil aj na iných scénach, napríklad hosťovania v Grazi, Brémach, Saarbrückene a uvedenie mimoriadne úspešných inscenácií kompletného Wagnerovho Prsteňa Nibelungov v Mannheime.

 

 

fotografia zo skúšky opery

v strede režisér Martin Schüler

foto: Alena Klenková

 

Martin Schüler sa s Verdiho dielom stretol už ako mladý chlapec, pri účinkovaní v chlapčenskom zbore Dresden Kreuzchor. Verdiho Martin Schüler vníma ako giganta a génia opernej scény.

 

Martin Schüler o Verdiho tvorbe (z rozhovoru v septembrovom vydaní časopisu SND Portál)

 

,,Presné, stále presvedčivé melódie korešpondujú s geniálnymi recitatívmi, ktoré sú stručné ako telegram. Jeho inštinkt, divadelná situácia v náznaku, nezameniteľné hudobné motívy, všetko zobrazuje tak, že zostávajú virtuózne aj pre spevákov – a to ma fascinuje čoraz viac, čím dlhšie sa ním zaoberám. Ale asi vás teraz prekvapím, keď poviem, že pre mňa nie je najsilnejšie Verdiho scénické dielo, ale zbor Quattro Pezzi Sacri. Ako člen chlapčenského zboru Dresden Kreuzchor, ktorý už sedem storočí pôsobí v drážďanskom veľkom kostole Svätého kríža, som účinkoval v tomto diele. A zrejme tento prvý dojem z Verdiho formoval môj vzťah k jeho tvorbe.“

 

Scénografom je jedna z veľkých osobností nemeckého výtvarného umenia, scénograf a zároveň aj architekt Hans Dieter Schaal, kostýmy navrhla rakúska scénická a kostýmová výtvarníčka Susanne Thomasberger.

 

Hudobne dielo naštudoval šéf Opery SND Friedrich Haider a dirigentom predstavenia bude taktiež úspešný slovenský dirigent Peter Valentovič, ktorého môžu diváci vidieť čoraz častejšie za dirigentským pultom slovenským operných divadiel. Zbormajstrom je Pavol Procházka.

 

 

Rigoletto, Opera SND

Na fotografii: Denisa Hamarová (Maddalena), Jozef Benci (Sparafucille)

Autor fotografie: Jozef Barinka, 2013

 

 

Spevácke debuty v Opere SND

 

V hlavných postavách sa na javisku Opery SND po prvýkrát predstavia hosťujúci kórejskí umelci Leo An (baryton, Rigoletto) a Kyungho Kim (tenor, Vojvoda), ako aj cyperský spevák Constantinos Yiannoudes (baryton, Rigoletto), ktorý sa už zo súborom Opery SND zoznámil pri zahraničnom účinkovaní na Cypre, kde v inscenácii Otello stvárnil postavu Jaga. Na javisku Opery SND sa predstaví po prvýkrát.

 

Leo An Pochádza z ďalekého Soulu, ale už dlhšie pôsobí na európskych javiskách. Medzi jeho profilové postavy patrí najmä Rigoletto, Luna (Trubadúr), Renato (Maškarný bál) a Scarpia (Tosca). Vystupoval predovšetkým na talianskych operných scénach vo Florencii, v Novare, vo Verone, v Cagliari, San Gimignano, ale aj v Lisabone, vo Washingtone a v St. Gallene.

 

Kyungho Kim v pripravovanej inscenácii stvárni postavu Vojvodu z Mantovy. Tento mladý nádejný tenorista žije v Berlíne, kde v predošlej sezóne účinkoval v opernom štúdiu svetoznámej Štátnej opery Unter den Linden.

 

Constantinos Yiannoudes je cyperským barytonistom, ktorý pôsobí prevažne v Spojených štátoch amerických. Vystupoval doteraz prevažne na javiskách v USA a v Kanade, kde stvárnil mnoho významných prvoodborových postáv. Úspechy žal v Toronte, Nevadskej opere, Mississipi Opera, Opere San José,  Lyrickej opere v San Antonio, vo Veľkej opere v New Yorku, Opere San Francisco a inde.

 

 

Rigoletto, Opera SND

Na fotografii: Tomáš Juhás (Vojvoda)

Autor fotografie: Jozef Barinka, 2013

 

 

Giuseppe Verdi: Rigoletto

premiéra 4. a 5. októbra 2013

nová budova SND

 

Inscenačný tím

 

Hudobné naštudovanie | Friedrich Haider

Dirigenti | Friedrich Haider, Peter Valentovič

Réžia | Martin Schüler

Scéna | Hans Dieter Schaal

Kostýmy | Susanne Thomasberger

Zbormajster | Pavol Procházka

Dramaturgia | Martin Bendik

 

Osoby a obsadenie

 

Vojvoda | Tomáš Juhás, Kyungho Kim

Rigoletto | Constantinos Yiannoudes, Leo An

Gilda | Ľubica Vargicová, Petra Perla-Nôtová, Andrea Vizvári

Sparafucile | Jozef Benci, Ján Galla, Peter Mikuláš

Maddalena | Monika Fabianová, Denisa Hamarová

Giovanna | Jitka Sapara-Fischerová, Denisa Šlepkovská

Monterone | Daniel Čapkovič, Sergej Tolstov

Marullo | Ján Ďurčo, František Ďuriač

Borsa | Ján Babjak, Ivan Ožvát

Gróf Ceprano | Martin Mikuš, Juraj Peter

Grófka Ceprano | Eva Šeniglová, Miriam Maťašová

Sluha | Ján Keder, Martin Smolnický

Páža | Katarína Polakovičová, Katarína Flórová


Spoluúčinkuje orchester a zbor Opery SND

 

detail predstavenia TU...

 

Rigoletto, Opera SND

Na fotografii: Andrea Vizvári (Gilda), Kyungho Kim (Vojvoda),

Leo An (Rigoletto), Denisa Šlepkovská (Giovanna)

Autor fotografie: Jozef Barinka, 2013

 

 

Prečo práve Rigoletto

 

Martin Bendík, dramaturg

 

,,Iste, diela ako Stiffelio, Attila, Bitka pri Legnane, Lombarďania sú titulmi na zamyslenie pre každého dramaturga a majú svoje opodstatnenie v kontexte uvádzania jeho diel na javisku Opery SND, ale v konečnom dôsledku – v tomto prípade – rozhodol záujem divákov. Treba zdôrazniť, že nerozhodlo „lacné“ nadbiehanie vkusu diváka, ale jasný zámer inscenovať všeobecne známe dielo v originálnom výklade inscenátorov s kvalitnými interpretmi v novom šate, bez klišéovitých stereotypov. Veď každému je jasné, že inscenácie Rigoletta sa porovnávajú. A to nielen so staršími uvedeniami na javisku Opery SND, ale aj s inscenáciami zo zahraničia, z festivalov, DVD a z audionahrávok. Náš Rigoletto chce byť zaujímavý práve hudobným na študovaním šéfdirigenta a riaditeľa Opery SND Friedricha Haidera, ktorý tento Verdiho „meisterstück“ interpretoval na svetových javiskách, Metropolitnú operu v New Yorku nevynímajúc. Friedricha Haidera možno bez zveličenia považovať za špecialistu na toto dielo a sám sa netají s tým, že príbeh hrbáča a jeho dcéry je jeho srdcovou záležitosťou."

 

 

 

 

200. výročie narodenia Verdiho v SND

 

SND si 200. výročie narodenia Verdiho nepripomenie len touto premiérou, ale ako na tlačovej konferencii k premiére uviedol dramaturg Opery SND Slavomír Jakubek, tiež voľnejším cyklom verdiovských titulov, ktoré má SND v repertoári, v interpretácii domácich aj zahraničných umelcov.

 

Okrem javiskovej podoby si SND Verdiho pripomenie aj výstavou s názvom Giuseppe Verdi – Va, pensiero..., ktorá mapuje javiskovú tradíciu tvorby najfrekventovanejšieho autora slovenských operných scén. Výstava bude otvorená v deň premiéry 4. októbra 2013 o 18:00 hod. vo foyeri novej budovy SND. Kurátorkou výstavy je Michaela Mojžišová a autorkou grafického riešenia je Viera Burešová. Vystáva, ktorá vznikla v spolupráci Divadelného ústavu a SND, potrvá do 4. novembra 2013. Viac o výstave, ako aj príhovor Michaely Mojžišovej nájdete TU...

 

 

 

www.snd.sk

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

foto: SND

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

Výstava v SND: Giuseppe Verdi – Va, pensiero...

Akad. mal. Milan Herényi vystavuje v SND obrazy na tému Rigoletto v obraze

SND prezentovalo svoje plány

 

 

 

Fotogaléria: Premiéra: Opera SND uvádza Rigoletta

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Premiéra: Opera SND uvádza Rigoletta

Re:Prečo prave toto dielo?

amante 04.10.2013
...ano, treba sa na nich vyhovarat este aspon 5 rokov :-)

Re:Re:Prečo prave toto dielo?

Opera lover 04.10.2013
To nebolo myslené ako útok proti minulému vedeniu :) To bolo konštatovanie faktu, že súčasné vedenie démonizuje to minulé, ale už druhú sezónu v rade za sebou vychádza z dramaturgie predchodcov (a prezentuje ju ako svoju). Das ist alles (to je vsetko - len ak by to nahodou čital aj pan generalny riaditel)

Re:Re:Re:Prečo prave toto dielo?

laco 05.10.2013
Je mi luto, ale predchadzajuce vedenie nepotrebovalo dramaturgov, ani v cinohre a
a takto aj vsetko dopadlo !!!

Re:Re:Re:Re:Prečo prave toto dielo?

amante 05.10.2013
Teraz dramaturgov ma opera dvoch a aj tak ich vynaliezavost konci pri najpopularnejsej verdiovke. Takze ich prinos sa rovna stavu, ked dramaturg nebol ziaden.

Re:Re:Re:Re:Re:Prečo prave toto dielo?

Opera lover 07.10.2013
Dramaturgov malo aj predchadzajuce vedenie. Opacne tvrdenie nie je pravdive. V opere sa pomerne dobre uviedol zacinajuci mlady chalan. Len potom niekam zmyzol...A v bulletinoch aspon nerobil, na rozdiel od terajsich "muzikologov" chyby ;) Bulletin k Rigolettovi stoji ozaj za to! Pan Unger ma uplnu pravdu...Mame sa na co tesit - zas bude Opera SND plna Konwitschneho, Chudovskeho, pripadne Bendika...

Re:Prečo prave toto dielo?

987456321 04.10.2013
Že prečo? Lebo súčasna dramaturgia nepozná iné diela. Tak ako z Wagnera pozná asi len Lohengrina (možno aj Holanďana). Bez ohľadu na výsledok, pre dramaturgiu je to jasná prehra.

Re:Re:Prečo prave toto dielo?

Laco 05.10.2013
Problem nevidim v Rigolettovi ,ale v reziserovi, ktory kradol napady vsade skade mohol.
Vyborne hudobne nastudovanie, vyborne spevacke vykony Lea Ana, Mikulasa a Hamarovej,
ostatni podali priemerny az podriemerny, jeden vtipny divak nazva pana Juhasa kotkoda-
kajucim kapunom/ 1.premiera
C
o sa tyka Wagnera, kto by v SND zaspieval Tristana . alebo Parsifala, nebodaj Brunhildu

Re:Re:Re:Prečo prave toto dielo?

ad Laco 05.10.2013
A kto zaspieva v snd verdiovske roly? Ved nemame ani jedneho vlastneho Rigoletta a jedineho slovenskeho Vojvodu ste charakterizovali vyssiel. Mozno ak by mal Haider aspon obsadenie priemerne, zachranila by pred ubohou reziou, vyzivajúcou sa asi len vo vrazdach, hudba a spev. Takto to bola dost velka bieda. Viva Verdi! (alen nie v SND)

Re:Re:Re:Re:Prečo prave toto dielo?

laco 05.10.2013
Pocul som, ze obsadenie 2. premiery je ovela lepsie. Ergo - KOREJCANIA vyhravaju
na body v SND.

Re:Re:Re:Re:Prečo prave toto dielo?

laco 05.10.2013
Kto zaspieva Verdiho v SND ? Pridte 10.oktobra na na Nabucca a uvidite / najma budete
si moct vypocut Fogasovu a Jenisa D. vo vybornej forme/

<< 1 | 2 | 3 >>

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk