Premiéra: Pucciniho jednoaktovky na javisku košickej opery

11.10.2012 00:18

Košice

 

Opera Štátneho divadla Košice uvedie premiéru Pucciniho jednoaktoviek. Ako prvý titul novej divadelnej sezóny 2012/2013 si dramaturgia opery vybrala dve jednoaktové Pucciniho opery, Gianni Schicchi a Plášť.

 

 

 Gianni Schicchi, Opera ŠD Košice

 

Jednoaktovky uzrú svetlo sveta na javisku košickej opery 12.10. 2012. Košické naštudovanie bolo zverené do rúk realizačnému tímu, na čele ktorého stojí režisér Ján Antoním Pítinský (vl. Menom Zdeněk Petrželka). J.A.Pítinský sa divadlu venuje takmer 40 rokov. Začiatky jeho kariéry sú späté s Divadlom na provázku. Už dlhé roky hosťuje v Čechách i na Slovensku, venuje sa réžii činoherných aj operných inscenácií. Okrem toho je autorom kníh s scenárov. Je nositeľom Ceny Alfreda Radoka a v roku 2007 získal aj Cenu Ministerstva kultúry ČR za prínos v oblasti divadla.

 

Hudobným naštudovaním bol poverený mladý slovenský dirigent Ondrej Olos, ktorý momentálne pôsobí v Brne. Ondrej Olos po tom, čo vyštudoval Konzervatórium v Žiline, študoval na JAMU v Brne. Aj jeho začiatky sú spojené s Brnom. Za študentských čias získal Cenu Leoša Janáčka za naštudovanie Príhod Lišky Bystroušky v Komornej opere JAMU. Po ukončení štúdia pôsobil v Janáčkovej opere ako korepetítor, neskôr ako asistent dirigenta a od roku 2009 ako dirigent.

 

Realizačný tím dopĺňa scénograf J. Štěpánek a kostýmová výtvarníčka Jana Preková. Okrem domácich sólistov sa v hlavných úlohách predstavia aj hosťujúci umelci. Tieto dve časti Pucciniho Il Trittica sa v Košiciach uvádzajú spolu po prvýkrát. Plášť sa v Štátnom divadle uviedol iba raz (25.02.1973 spolu s Orffovou Múdrou ženou) a Gianni Schicchi dvakrát (30. apríla 1950 so Stravinského Petruškou a 13. júna 1986 s Novákovou Prestávkou).

 

 

 

 Gianni Schicchi

 

Gianni Schicchi: Marek GURBAĽ, Ludovic KENDI a.h.

Lauretta: Lucia KNOTEKOVÁ, Janette ZSIGOVÁ

Zita (La Vechia): Marta BEŇAČKOVÁ a.h., Jitka ZERHAUOVÁ

Rinuccio: Ondřej KOPLÍK a.h., Robert SMIŠČÍK.

Gherardo: Anton BACULÍK, Jozef GRÁF a.h.

Nella: Dominika DONIGA a.h., Marianna HOCHELOVÁ a.h.

Betto di Singa: Štefan HUNDŽA, Peter KELLNER a.h.

Simone: Arpád SÁNDOR a.h., Ivan ZVARÍK a.h.

Marco: Matúš MAZÁR a.h., Martin ŠTOLBA a.h.

Ciesca: Katarína JUSKOVÁ a.h., Jana TROJÁKOVÁ a.h.

Maestro Spinellocio: Peter RAŠI

Ser Amanti di Nicolao: József HAVASI

Pinellino: Michal DEMETER

Guccio: Marek HAŠČÁK

Buoso Donatti: Dušan PÁSZTOR

 

 

 

Gianni Schichi je jednoaktová opera G. Pucciniho, ktorej text napísal G. Forzano. Libreto opery bolo napísané podľa 30. spevu Danteho Božskej komédie. Táto komická opera je treťou časťou Pucciniho Il Trittico, čiže operného triptychu, kde Giannimu Schicchi predchádzajú opery Plášť a Sestra Angelica. Gianni Schicchi je prvým Pucciniho úspešným komickým titulom. Viditeľný je tu odkaz na commediu dell’arte. Sám Gianni Schichi pripomína postavu Harlequina, jeho dcéra Lauretta Colombinu, Simone zas Pantaloneho a Betty Zannyho. Doktor Spinelloccio odkazuje na postavu Dottoreho.

 

 Gianni Schicchi, Opera ŠD Košice

 

Dej opery sa odohráva vo Florencii v roku 1299. Florentský boháč Buoso umrel a všetok svoj majetok odkázal mníchom, z čoho v rodine nastáva veľký zmätok. Jeden z Buosových príbuzných, Rinuccio, miluje Laurettu, o ktorej otcovi, Giannim Schicchi, vie, že je veľmi prešibaný. Dá si ich preto oboch zavolať. Schicchi vymyslí plán ako zmeniť Buosov závet. Keďže zatiaľ nik nevie, že Buoso je mŕtvy, zavolajú notára. Schicchi sa vydáva za Buosa a notárovi nadiktuje nový závet. Majetok rozdelí „rovnomerne“ a najväčšiu časť odkáže sám sebe. Keďže rodina s pravdou von nemôže, lebo sami pristúpili na túto lesť a priznaním by im hrozil trest, neostáva im nič iné, len mlčať. Avšak majetok, ktorý zdedil Schicchi ostáva nakoniec v rodine, keďže sa jeho dcéra, Lauretta vydá za Buosovho synovca, Rinuccia.

 

 

Plášť

 

Michele: Marián LUKÁČ, Pavol REMENÁR

Luigi: Jaroslav DVORSKÝ, Zsolt VADÁSZ a.h.

Tinca: Anton BACULÍK, Jozef GRÁF a.h.

Talpa: Arpád SÁNDOR a.h., Ivan ZVARÍK a.h.

Giorgetta: Lucie KAŠPÁRKOVÁ a.h., Tatiana PAĽOVČÍKOVÁ

Frugola: Marta BEŇAČKOVÁ a.h., Jitka ZERHAUOVÁ a.h.

Predavač piesní: Miroslav SÝKORA a.h., Titus TÓBISZ

Dvaja milenci: Miroslav SÝKORA, Dominika DONIGA/Titusz TÓBISZ, Marianna HOCHELOVÁ

 

 

 

Plášť (Il tabaro) je prvou časťou Pucciniho Il Trittico, ktorej libreto napísal Giuseppe Adami na motívy hry D. Golda La houppelande. Plášť mal svoju premiéru v Metropolitnej opere 14. 12. 1918.

 

Plášť, Opera ŠD Košice

 

Dej opery Plášť sa odohráva v roku 1910 na Michaelovej lodi, na rieke Seina. Giorgetta, mladá Michaelova žena, je zamilovaná do Luigiho, robotníka, ktorého najal jej muž. Michael už dlhšie podozrieva Giorgettu z nevery. Ešte väčšmi ho v tomto utvrdí jej chladný bozk. Večer započuje, že Giorgetta má schôdzku s Luigim. V noci na neho čaká, skočí naň a núti ho, aby priznal, že je milencom jeho ženy. V afekte ho uškrtí a jeho telo skryje pod plášť. V tom prichádza Giorgetta, žiada ho, aby jej ukázal, čo v tom plášti má. Opera končí Giorgettiným výkrikom hrôzy, keď zistí, že je tam Luigiho mŕtve telo.

 

 

 

 

ONDREJ OLOS O PUCCINIHO JEDNOAKTOVKÁCH

 

 

"Obidve opery sú plné hudobných zvratov. Či už je to dramaticky výbojný Il Tabarro, alebo svižne pretkaný humorom a iróniou Gianni Schicchi. Je mnoho momentov, v ktorých sú si obidve diela podobné. Napríklad krátkou ideovou predohrou, ktorá vzápätí vyúsťuje do voľnej rozpravy príbehu, zápletky, konfliktu, nedorozumenia, upokojenia, rozvažovania, úvah, prudkých spontánnych reakcií, ale aj uzavretých árií, ktoré trochu pozastavia dej a snažia sa viac venovať jednej myšlienke. V obidvoch operách sa intenzívne ukazuje Pucciniho jedinečnosť melódie a plnosť kantilény. Jeho genialita spočíva aj v načasovaní a vyvrcholení príbehu, ktorý v obidvoch prípadoch prichádza veľmi prudko, dá sa povedať až neočakávane. V opere Il Tabarro je to nekompromisný Michele, ktorý utopí žiarlivosť v krvi pomsty, v druhej jednoaktovke je to Gianni Schicchi, ktorý svojou prefíkanosťou zbúra všetky plány rodiny pozostalého Buosa Donatiho. Stačí ,,mu na to prakticky jediná veta, ktorá radikálne zmení znenie závetu. Hudba v týchto momentov vytryskne v nespútanej explóziu na jednej strane šialenstva a následnej vraždy, na strane druhej hurónskeho smiechu a následného roztrpčenia Schicchiho príbuzných. Podobné sú si tieto dve diela aj časovou dĺžkou, obidve sa ,,zmestia" do hodiny. Puciini využíva takmer identický orchestrálny aparát, až na pár zanedbateľných výnimiek. A malá podobnosť je aj v oboch hlavných postavách Schicchiho a Michela, ktoré sú napísané pre barytón." (zdroj: sdke.sk)

 

 

 

Giacomo Puccini

Gianni Schicchi a Plášť

Opera Štátneho divadla Košice

Premiéra

12. a 13. októbra 2012

 

Hudobné naštudovanie: Ondrej OLOS

Réžia: Ján Antonín PITÍNSKY

Dramaturgia: Linda KEPRTOVÁ

Scéna: Ján ŠTĚPÁNEK

Kostýmy: Jana PREKOVÁ

Dirigent: Igor DOHOVIČ, Ondrej OLOS

Inšpicia: Viera HRONSKÁ / Magdaléna KOVALČÍKOVÁ

Asistent réžie: Linda KEPRTOVÁ

Šepkár: Dana GAŽOVÁ, Magdaléna KOVALČÍKOVÁ

Koncertný majster: Jozef BIKÁR, Peter MICHALÍK

Korepetítor: Pavol FARKAS, Júlia GREJTÁKOVÁ

Zbormajster: Lukáš KOZUBÍK

 

Spoluúčinkuje zbor a orchester Štátneho divadla Košice

 

www.sdke.sk

 

 

Pripravila: Daniela Petrovská / 10. októbra 2012 / Košice             

 

článok zaradený do Aktuality

 

Tip na kliknutie

J. A. Pitinský o premiére Pucciniho Il Tabarro a Gianni Schicchi v Košiciach

Ondrej Olos: Puccini rád využíva širokú paletu farieb

Premiéry Opery ŠD v Košiciach na divadelnú sezónu 2012/2013 sú už známe

 

 

Diskusná téma: Premiéra: Pucciniho jednoaktovky na javisku košickej opery

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk