Premiéra: Pucciniho Manon Lescaut v Opere SND

10.06.2012 21:24

 

Bratislava

 

Poslednou premiérou Opery Slovenského národného divadla v divadelnej sezóny 2011/2012, bude Pucciniho v poradí tretia opera v štyroch dejstvách Manon Lescaut.

 

Manon Lescaut

SND

Na fotografii: Jolana Fogašová (Manon Lescaut ), Luciano Mastro (Des Grieux)
Autor fotografie: Jozef Barinka, 2012

 

 

Svetová premiéra opery sa konala v Turíne v Teatro Regio 1. februára 1893. Toto dielo skomponované podľa novely Antoina Françoisa Prévosta, známeho aj ako Abbé Prévost - ,,Manon Lescaut (L'Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut)“ z roku 1731, zaistilo 34 ročnému skladateľovi medzinárodnú slávu a finančné zabezpečenie. Hovorí sa, že Pucciniho veľká kariéra začala operou Bohéma, ale v skutočnosti sa začala práve operou Manon Lescaut, ktorá mala ako jediná najväčší úspech už pri svojej premiére na rozdiel od jeho iných opier, ktorých sláva a dnešné uznanie prichádzalo postupne. Na jej textovej podobe sa okrem Pucciniho podieľalo hneď niekoľko libretistov - Ruggero Leoncavallo, Luigi Illica, Domenico Oliva, Marco Praga, Giuseppe Giacosa a dokonca aj známy vydavateľ Giulio Ricordi.

 

Giacomo Puccini

skladateľ



Čo sa týka slovenskej histórie, tak na Slovensku sa táto veristická opera premiérovala len dvakrát. Raz v Bratislave a v deväťdesiatych rokoch 20. storočia v košickej opere 15. mája 1992.

 

Slovenská premiéra sa konala v predvianočnom čase, presnejšie 20. decembra 1958 v réžii Miroslava Fischera, hudobne toto dielo naštudoval český dirigent pôsobiaci na Slovensku Gerhart Auer a scénu navrhol Ladislav Vychodil. Bola to klasická réžia v realistickom duchu. V hlavných úlohách sa predstavili slovenská primadona pani Margita Česányiová (dramatický spinto soprán, ktorý táto rola vyžaduje) v alternácii s českou sopranistkou Ľudmilou Dvořákovou a v postave Des Grieux sa vtedy predstavil Dr. Gustáv Papp v alternácii s Alexandrom Baránkom. Toto naštudovanie sa stalo pre slovenskú operu výnimočným aj tým, že medzi účinkujúcimi boli aj prví absolventi VŠMU. Boli to napríklad tenor Andrej Kucharský - Edmondo, Ľuba Baricová v postave Muzikanta (bola to jej prvá postava v opere SND) a úlohu tanečného majstra stvárnil buffo tenor Pavol Gábor, ktorého to bola taktiež prvá operná postava v SND.



V tom súčasnom, teda druhom naštudovaní v histórii SND sa predstavia domáci aj hosťujúci umelci v réžii českého režiséra Jiřího Nekvasila a v hudobnom naštudovaní šéfdirigenta opery SND Rastislava Štúra. Scénu pre túto opernú inscenáciu navrhol český scénograf Daniel Dvořák.

 

 

Manon Lescaut

SND

Na fotografii: Pavol Remenár (Lescaut), Gustáv Beláček (Geronte de Ravoir)
Autor fotografie: Jozef Barinka, 2012

 

Giacomo Puccini: Manon Lescaut

Premiéra 15. a 16. júna 2012  novej budove Slovenského národného divadla


Dramma lirico v štyroch dejstvách

 

Realizačný tím

Hudobné naštudovanie: Rastislav Štúr

Dirigenti: Rastislav Štúr, Martin Leginus

Réžia: Jiří Nekvasil a. h.

Scéna: Daniel Dvořák

Kostýmy: Mária Fulková

Dramaturgia: Michal Benedik

Zbormajster: Pavel Procházka

 

 

Osoby a obsadenie

 

Manon Lescaut: Jolana Fogašová a. h., Louise Hudson, Cristina Baggio a.h.

Lescaut: Pavol Remenár, Jakub Kettner a.h., Daniel Čapkovič

Des Griex: Boldizsár László a. h., Luciano Mastro a.h.

Geronte de Ravoir: Gustáv Beláček, Ján Galla

Edmondo: Jozef Kundlák, Ondrej Šaling

Krčmár: Juraj Peter, Roman Krško

Muzikant: Jitka Sapara-Fischerová, Michaela Šebestová a. h.

Baletný majster: Ján Babjak, Ivan Ožvát

Lampár: Ján Keder, Martin Gyimesi

Seržant: Ján Ďurčo, František Ďuriač

Kapitán: Daniel Hlásny, Roman Krško

 

 

Manon Lescaut

SND

Na fotografii: Jitka Sapara-Fischerová (Hudobník)
Autor fotografie: Jozef Barinka, 2012


 
Talianska opera je takmer vždy o láske, v ktorej nositeľmi lásky sú až na malé výnimky soprán a tenor. Platí to aj o Manon. Opera rozpráva príbeh o nešťastnej a vášnivej láske mladej ženy, ktorá sa nevie rozhodnúť medzi úprimnou láskou k mladému, ale chudobnému študentovi a láskou k pohodlnému, no nudnému životu v blahobyte. Príbeh sa odohráva vo Francúzsku a USA v druhej polovici 18. storočia. Puccini sa sústredil na štyri dôležité momenty v živote Manon a vystačil si s malým počtom vedľajších úloh. Uvádza zoznámenie mileneckého páru, moment najväčšej vášne, deportáciu a smrť Manon v púšti. Príbeh lásky je vložený do množstva vokálnych plôch. Napríklad ária Manon Sola perduta abbandonata, alebo spomienková ária v druhom dejstve, kedy spomína na časy strávené s Des Grieux - In quelle trine morbide, ďalej veľký duet kedy sa Manon znova stretne s Des Grieux a opäť si vyznajú lásku, či nádherné miesto v treťom dejstve kedy je už na dne a plná pesimizmu a mnohé iné.

 

 

Manon Lescaut

SND

Na fotografii: Louise Hudson (Manon Lescaut ) Boldizsár László (Des Grieux)
Autor fotografie: Jozef Barinka, 2012




Po hudobnej stránke dosiahol majstrovstvo vyjadrenia ľudskej vášne pomocou vypracovanej orchestrácie a melodickej vynachádzavosti. Puccini vedel veľmi dobre kolorovať, čo je vo verizme veľmi podstatné. Platí to hlavne pre veľkú, symfonicky zloženú milostnú scénu 2. dejstva, ale aj pre scénu zomierania, ktorá obsahuje reminiscencie hudobného a dramatického typu. V tejto opere sa objaví aj madrigal, ktorý je citáciou z Pucciniho študentskej omše As Dur.

 

Partitúru a klavírny výťah opery nájdete TU...

 

 

Rastislav Štúr, šéfdirigent opery SND

 

 

 

,,Puccini patrí medzi mojich najobľúbenejších autorov z takej štvorice mojich obľúbených Puccini, Verdi, Dvořák a Janáček. Je to skladateľ, ktorý píše hudbu plnú vášne a je skutočne nádherný pocit ťahať z orchestra jeho témy a vychutnávať si ich. Je to veristická opera, ale môžem povedať, že aj impresionistická, pretože v hudbe tejto opery je veľmi veľa farieb. Puccini ju napísal skutočne obdivuhodne. Na dirigovanie je asi najnáročnejšie prvé a druhé dejstvo, ktoré sú dosť recitatívne, pol taktu spieva sólista, pol taktu zbor a všetko musí nadväzovať na seba. Obdivujem aj spevákov, lebo si musia vedieť rozložiť sily na celú operu. Napríklad veľmi náročný part má Des Grieux. Táto postava je jednou z najťažších Pucciniho tenorových postáv. Mám rád napríklad áriu Manon – In quelle trine morbide a ako dirigent si vychutnám keď príde to crescendo (zosilnenie) a potom subito (náhle) piano, na ktoré ak sa len o trošku viac počká, robí to s emóciami veľmi veľa. Hudba k tejto opere je tak ťažká, ale zároveň keď som sa s ňou zoznámil tak je veľmi prirodzená. Všetko si treba tak dalo by sa povedať ,,ohmatať“, aby práve tým, že je tam toľko zmien, nepôsobilo plynutie hudby v celku kostrbato a aby to bolo prirodzené."

 

celý pohľad dirigenta...

 



 

 

 

 

 

Premiérové obsadenie

 

 

Prvá premiéra, piatok, 15. jún 2012, 19:00 / nová budova, Sála opery a baletu

Giacomo Puccini: Manon Lescaut

 

Druhá premiéra, sobota, 16. jún 2012, 19:00 / nová budova, Sála opery a baletu

Giacomo Puccini: Manon Lescaut

 

 

 

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / 10. júna 2012 / Bratislava                       

Spolupracovala: Katarína Sasková

 

Diskusná téma: Premiéra: Pucciniho Manon Lescaut v Opere SND

zážitok z predstavenia

Mária 12.12.2012
Bola som včera na tejto nádhernej opere ešte i dnes mi rezonujú niektoré časti z opery.
Bolo to vynikajúce zatiaľ najlepšie čo som videla. Spievali Cristina Baggio a Boldizsár Lászlo.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk