Premiéra: Štátna opera premiéruje životopisné predstavenie Verdi

17.10.2013 22:40

 

Banská Bystrica

 

Štátna opera Banská Bystrica premiéruje životopisnú inscenáciu Verdi autorky Dany Dinkovej, ktorou si pripomenie 200. výročie narodenia Giuseppe Verdiho. Premiéra bude zároveň úvodným predstavením 20. ročnika festivalu Banskobystrické hudobné dni spojená s významnou návštevou. Do Banskej Bystrice zavítal svetoznámy režisér Gianfranco de Bosio.

 

 

Fotografia zo skúšky

 

Banskobystrická Štátna opera zavŕši v piatok sériu podujatí, ktorými si tento rok pripomínala 200. výročie narodenia skladateľa Giuseppe Verdiho, premiérou životopisnej inscenácie Verdi. Ide o hudobno-dramatické predstavenie spájajúce operu, činohru aj tanečné umenie a pre Štátnu operu ho vytvorila režisérka a choreografka Dana Dinková. Premiérová multižánrová inscenácia Štátnej opery odkrýva dramatické osudy nesmrteľného operného maestra. Hlavnú úlohu Verdiho hrá hosťujúci Ján Kožuch.

 

Ako na tlačovej besede k premiére uviedla dramaturgička Štátnej opery Alžbeta Lukáčová, predstavenie prináša skladateľov životný príbeh na pozadí jeho diel a dobových udalostí. „Vniká aj akýsi prierez jeho tvorbou od prvých opier až po koniec života, keď tvoril hudbu, ktorá by mohla patriť do 20. storočia,“ uviedla Lukáčová.

 

 

Fotografia zo skúšky

 

Pre autorku a režisérku Danu Dinkovú bola najväčšou inšpiráciou pri tvorbe tohto predstavenia Verdiho korešpondencia. „Z jeho listov som spoznávala jeho jednotlivé postavy, ktoré som potom vedela priradiť operám. Verdi bol veľmi uzavretá osoba, ale všetky jeho emócie boli vyjadrené v jeho hudbe. Vyplýva to z jeho niekedy až tragického života – zomreli mu dve deti, zomrela mu prvá žena, zažil prvý veľký neúspech a nechuť k tvorbe a to ho sprevádzalo v jeho operách,“ uviedla Dinková.

 

Dramatizáciu Verdiho života založila na dialógu medzi Verdim a imaginárnou postavou Oswalda, akoby Verdiho svedomia.

 

Premiérou inscenácie Verdi Štátna opera zároveň otvorí 20. ročník festivalu Banskobystrické hudobné dni. Potrvá do 25. októbra a v jeho programe sú ešte štyri koncerty, rozprávkový muzikál pre deti, opera Eugen Onegin a konferencia Verdi vesus Wagner.

 

 

Fotografia zo skúšky

 

Inscenácia je popretkávaná časťami jeho najznámejších diel, podmanivými sólovými výstupmi i strhujúcimi zbormi, ktoré reprezentuje snáď najznámejší z nich: Zbor Židov. Dielo je určené všetkým tým, ktorí majú chuť oboznámiť sa bližšie so životom tohto operného velikána, s jeho tvorbou a jej významom pre súčasnosť. Inscenácia je žánrovo pestré dielo, ktoré nepochybne osloví nielen priaznivcov opery, ale aj milovníkov tanca a činoherného divadla. Pod dirigentskou taktovkou Igora Bullu a režijnom naštudovaní Dany Dinkovej sa v hlavných rolách sa predstavia Ján Kožuch (Verdi), Šimon Svitok (Oswald), Jozef Šamaj (Hrbáč). Hudobné časti zaznejú v podaní sólistov Štátnej opery.

 

Na premiére sa zúčastní aj jeden z najlepších svetových operných a filmových režisérov Gianfranco de Bosio. Viac o tejto návšteve TU...

 

 

Premiéra

Dana Dinková: Verdi

Štátna opera Banská Bystrica

18. október 2013

 

Inscenačný tím

 

Libreto | Dana Dinková

Hudobné naštudovanie a dirigent | Igor Bulla

Réžia a choreografia | Dana Dinková

Scéna | Peter Janků

Kostýmy | Ľudmila Várossová

 

detail inscenácie a obsadenie TU...

 

 

 

 

www.stateopera.sk

 

 

Zdroj: Sita, ŠOBB

Foto: ŠOBB

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip na kliknutie

Svetoznámy režisér Gianfranco de Bosio zavíta do banskobystrickej opery

Nová inscenácia Dany Dinkovej: VERDI

 

Diskusná téma: Premiéra: Štátna opera premiéruje životopisné predstavenie Verdi

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk