Premiéra: Štátne divadlo Košice premiéruje Straussovu operu Ariadna na Naxe

12.03.2014 13:19

 

Košice

 

Prvou tohtoročnou premiérou operného súboru ŠD Košice bude 14. marca premiéra opery Richarda Straussa Ariadna na Naxe. Táto opera zaznie pod hlavičkou Štátneho divadla Košice po prvýkrát.

 

 

 

Réžiu má v rukách úspešná režisérka Linda Keprtová, ktorá v Košiciach debutovala réžiou opery Dialógy karmelitánok, ktorá vlani získala divadelné DOSKY 2013 za najlepšiu réžiu. Čarovná jednodejstvová opera s prológom je založená na princípe „divadlo v divadlo“. Autorom libreta je Hugo von Hofmannstal – vynikajúci básnik svojej doby. Premiéru, ktorú osobne dirigoval, Richard Strauss, mala v roku 1912, v Košiciach zaznie jej druhá verzia z roku 1916. Hudobne toto dielo naštudoval významný rakúsky dirigent Konrad Leitner. Scénu a kostýmy pre inscenáciu navrhla Eva Jiříkovská, hosťujúcim dramaturgom je Jiří Honzírek.

 

 

 

Dej opery sa odohráva v dome istého bohatého grófa, ktorý si dá mladým, nádejným skladateľom na svoju počesť napísať operu s vážnou témou Ariadna na Naxe. Aby vážnosť večera trochu odľahčil, pozve na svoj večierok aj skupinu komediantov, ktorí majú odohrať svoj “zábavný kus“ po premiére opery.  Z pôvodného plánu sa nakoniec vyvinie fraška, keď sa gróf rozhodne spojiť nepredstaviteľné, teda tragickú operu s predstavením komediantov, a to ešte aj v rýchlom tempe, aby sa stihol ohňostroj na záver večierka. Partiu komediantov budú v košickej inscenácií reprezentovať herci košického Bábkového divadla, s ktorými bude operný súbor spolupracovať prvýkrát.

 

 

 

Opera prináša výnimočnú náročnosť speváckych partov, netradičnú inštrumentáciu a nástrojové obsadenie a mimoriadne originálnu prácu s povestne známou témou. V Košiciach zaznie jej druhá verzia z roku 1916. Okrem množstva domácich sólistov sa v novom naštudovaní predstavia aj renomovaní  hostia. V postave primadony (Ariadna) budú alternovať austrálska sopranistka Louise Hudson rakúska speváčka žijúca vo Švajčiarsku Miriam Portmann, v postave tenora (Bacchusa) uvidia diváci okrem domáceho Jaroslava Dvorského aj rakúskeho tenoristu Michaela Pabsta.

 

 

 

 

 

Linda Keprtová o Ariadne na Naxe

 

Režisérkou pripravovanej premiéry opery Richarda Straussa Ariadna na Naxe, ktorú Štátne divadlo Košice uvedie 14. marca o 19:00 v Historickej budove ŠD, je úspešná Linda Keprtová. Jej režisérsky debut v Košiciach, ktorou boli v minulom roku Dialógy karmelitánok F. Poulenca získal viacero ocenení, vrátane ocenenia DOSKY 2013 za najlepšiu réžiu. Hovorili sme s ňou o pripravovanej premiére.

 

Prečo sa dramaturgia opery rozhodla práve pre tento titul?

 

Košická opera sa v posledných rokoch dlhodobo snaží prinášať opernému divákovi, okrem známeho a ľúbivého repertoáru, aj tituly menej známe. Teda aj tie, ktoré v Košiciach dosiaľ nikdy neboli uvádzané. Tak je to aj s operou Ariadna na Naxe. Dôvodov, prečo sme sa rozhodli ju zaradiť do dramaturgického plánu je niekoľko. Po prvé sa nám podarilo pre inscenáciu získať rakúskeho dirigenta, Konrada Leitnera, ktorý je jedným z najväčších odborníkov na dielo Richarda Straussa, dirigenta, o ktorého sa bude môcť oprieť celý hudobno – vokálny aparát. Ďalším dôvodom je tiež fakt, že členovia súboru sa vyložene hodia na niektoré konkrétne role tejto opery. Za všetkých spomeniem napríklad postavu Zerbinetty, ktorá akoby bola napísaná priamo pre Michaelu Várady, či postavy pre mužské obsadenie Mariána Lukáča a Mareka Gurbaľa. Opera Ariadna na Naxe patrí v celom svete k veľmi populárnym titulom, dúfajme teda, že tak bude aj u nás, v Košiciach.

 

Mohli by ste nám popísať Vás režijný zámer?

 

Opera Ariadna na Naxe v sebe ukrýva mnohé tajomstvá a zákutia, ktoré sú pre samotných inscenátorov výzvou k ich uchopeniu. Režijná koncepcia košickej inscenácie je založená na dvoch pilieroch. Tým prvým môžeme pomenovať pravidlo, že umenie má mnoho tvári, mnoho názorov, že „akademizmus" v umení nesmie existovať, a že názor jedinca na umenie je pre neho samotného dôležitejší, než názor väčšinový. Druhým, a to veľmi zásadným momentom, ktorý chcem v košickej inscenácii akcentovať, je fenomén sociálnych rozdielov v spoločnosti – fenoménom stále viac roztvárajúcim nožnice sociálnych rozdielov. O to viac výraznejšie, snáď vyznie výtvarná stránka predstavenia, ktorý sa rozlieta v nekonečnej fantázii absurdných situácií a vzťahov.

 

Princíp „divadla v divadle" prináša v inscenácií viacero rovín. Ktorý bude dominovať u režisérky Lindy Keprtovej?

 

Tento „kúsok" je pre režiséra veľmi ťažký. Tých rovín a možností je naozaj veľa. Veľmi som premýšľala, ktorou cestou sa vydám. A veľmi ma na tejto opere láka spojenie situačnej komédie a humoru s drámou, ktorá sa odohráva v druhej rovine. Veľmi zásadné na tomto diele je to, že sa v prvej časti stretávame s rôznymi typmi, ktoré sa vzápätí v tej opere menia. A nevdojak tak vzniká otázka, či je to o tom, že hrajú nejakú úlohu alebo o tom, že naozaj vyjadrujú svoje vlastné emócie.

 

 

 

 

 

Richard Strauss

Ariadna na Naxe

Štátne divadlo Košice

premiéra 14. a 15. marca 2014

košická premiéra

 

Inscenačný tím

                                                                             

Hudobné naštudovanie: Konrad Leitner

Réžia: Linda Keprtová

Scéna a kostýmy: Eva Jiříkovská

Dirigent: Konrad Leitner, Igor Dohovič

Asistentka réžie: Daniela Petrovská

Asistent dirigenta: Jan Novobilský, Lukáš Kozubík

Dramaturg: Jiří Honzírek

Korepetítor: Júlia Grejtáková, Jan Novobilský

Inšpicient: Viera Hronská, Magdaléna Kovalčíková

Šepkár: Dana Gažová, Magdaléna Kovalčíková

 

Osoby a obsadenie

                                                                             

Primadona (Ariadna): Louise Hudson, Miriam Portmann

Zerbinetta: Mariana Hochelová, Michaela Várady

Tenor (Bacchus): Jaroslav Dvorský, Michael Pabst

Komponist (skladateľ): Lucie Kašpárková, Janette Zsigová

Majordomus: Ivan Krúpa

Gróf: Peter Cibula

Musiklehrer (učiteľ hudby): Marián Lukáč, Ludovic Kendi

Tanzmeister (tanečný majster):  Josef Moravec, Ondrej Šaling

Lakaj (lokaj): Martin Mikuš, Martin Popovič

Offizier (dôstojník): Pavol Spišský, Titusz Tóbisz

Peruckenmacher (vlásenkár): Štefan Hundža, Aleš Janiga

Brighella: Václav Morys, Pablo Cameselle

Scaramuccio: Anton Baculík, Jozef Gráf

Harlekin: Marek Gurbaľ, Ludovic Kendi

Truffaldin: Michal Onufer, Ivan Zvarík

Nymfy

Najade: Tatiana Paľovčíková Paládiová, Maria Tyatakova

Echo: Dominika Doniga Stráňavská, Lucie Laubová

Dryade: Gabriela Hübnerová, Lenka Čermáková

Bábkoherci: Marianna Bódyová, Nicole Dubjaková, Erika Molnárová

František Dolejší,Peter Creek Orgován, Andrej Sisák

 

www.sdke.sk

 

 

 

Zdroj: ŠDKE

Foto: Joseph Marčinský

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Tip na kliknutie

Štátne divadlo v Košiciach omotala Ariadnina niť

Košická opera pripravuje Ariadnu na naxe

Zoznámte sa s operou Ariadna na Naxe

Prichádza prvý diel relácie DIVADLO zo Štátneho divadla Košice


 

 

Fotogaléria: Premiéra: Štátne divadlo Košice premiéruje Straussovu operu Ariadna na Naxe

Táto fotogaléria je prázdna.

Diskusná téma: Premiéra: Štátne divadlo Košice premiéruje Straussovu operu Ariadna na Naxe

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk