Premiéra: Veľká doktorská rozprávka

05.12.2012 15:30

 

Opera Slovenského národného divadla pripravila operu pre deti slovenského autora Milana Dubovského Veľká doktorská rozprávka. Premiéra sa bude konať na sviatok svätého Mikuláša 6. decembra a druhá premiéra je naplánovaná na 7. decembra 2012 v historickej budove SND o 11.00 hod.

 

Veľká doktorská rozprávka - scéna

Autor fotografie: Anton Sládek, 2012

 

Veľká doktorská rozprávka vznikla na objednávku Opery SND začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia. Po prvýkrát bola uvedená na javisku historickej budovy SND 21. marca 1992 v hudobnom naštudovaní Dušana Štefánka, v réžii Pavla Smolíka a na scéne legendárneho scénografa Ladislava Vychodila.


 

Súčasnú podobu opere pre deti vniesla režisérka Andrea Hlinková. Hudobne toto dielo naštudoval dirigent Marián Lejava. Libreto k detskej opere voľne podľa bratov Čapkovcov spracovala Jela Krčméryová. Scénu a kostýmy navrhla Miriam Struhárová a choreografiu zostavil Milan Kereš. V inscenácii plnej fantázie stvárnia podivuhodného doktora Majzlíka v alternáciách Pavol Remenár a Filip Tůma. Deťom ukážu, aké prapodivné veci sa dejú v sne doktora. Ožíva v nich Vodník, Vílka Amálka, Černokňažník Magláš, Trpaslík, Híkavec a ďalšie nevídané rozprávkové stvorenia. SND verí, že i nová inscenácia bude nemenej úspešná a podnieti neviazanú detskú obrazotvornosť, dnes tak ťažko skúšanú komerčným nevkusom, k tvorivému vnímaniu krás tohto sveta.

 

 

Veľká doktorská rozprávka - scéna

Autor fotografie: Anton Sládek, 2012

 

Milan Dubovský

 

VEĽKÁ DOKTORSKÁ ROZPRÁVKA

 

Opera pre deti v štyroch obrazoch

 

Libreto: Jela Krčméryová, voľne podľa bratov Čapkovcov

 

Premiéry v historickej budove SND 6. a 7. decembra 2012

Svetová premiéra v Opere SND 21. marca 1992

 

Hudobné naštudovanie: Marián Lejava

Dirigenti: Marián Lejava, Peter Valentovič

Réžia: Andrea Hlinková

Scéna a kostýmy: Miriam Struhárová

Choreografia: Milan Kereš

Dramaturgia: Martin Bendik

 

 

Osoby a obsadenie:

Doktor Majzlík: Pavol Remenár, Filip Tůma

Trpaslík: Petra Perla-Nôtová, Katarína Polakovičová

Híkavec: Jitka Sapara-Fischerová, Denisa Šlepkovská

Vodník: František Ďuriač, Ján Ďurčo

Vincko: Jana Bernáthová, Andrea Vizvári

Princezná Zubeida: Eva Hornyáková, Katarína Juhásová - Štúrová

Víla Amálka: Jana Bernáthová, Andrea Vizvári

Mačička: Eva Hornyáková, Katarína Juhásová - Štúrová

Psíček: Denisa Hamarová, Terézia Kružliaková

Černokňažník Magiáš: Ján Galla, Martin Malachovský

Veľký pes: Ján Galla, Martin Malachovský

Sultán Soliman: Ján Babjak, Martin Gyimesi

Obchodný cestujúci: Roman Krško, Ľubomír Popik

Drevorubač: Martin Mikuš, Juraj Peter

Víla Zorka: Katarína Flórová

Víla Terka: Marianna Gelenekyová

Sestrička: Simona Droppanová, Veronika Kissová

 

www.snd.sk

 

 

Veľká doktorská rozprávka - scéna

Autor fotografie: Anton Sládek, 2012

 

Veľká doktorská rozprávka sa skladá zo štyroch rozprávkových príbehov...

 

1.

Doktor Majzlík raz na prechádzke stretol Veľkého psa. Veľký pes nariekal, že je veľmi hladný a už dávno nič nejedol. Lenže Doktor mu nevedel rýchlo pomôcť, lebo nemal so sebou nič na jedenie. Neďaleko oslavovali Psíček a Mačička narodeniny a pri tejto príležitosti piekli velikánsku tortu. Túto velikánsku krásnu šľahačkovú tortu vyložili pred dom, aby vychladla. A to nemali robiť. Veľký pes ju hneď vyňuchal, skočil na ňu a na tri hlty ju zožral aj s táckou. Lenže horúca torta a tácka urobili v jeho žalúdku svoje a nášmu Veľkému psiskovi prišlo hrozne zle. Hneď volal na Doktora, aby mu pomohol. A Doktor prišiel aj pomohol, ale len pod podmienkou, že sa Psíčkovi a Mačičke ospravedlní. A tak sa musel Veľký pes pekne všetkým ospravedlniť. Za to bol pozvaný na velikánsku narodeninovú oslavu, na ktorú prišli všetky rozprávkové bytosti zo všetkých rozprávok. Zabávali sa a hodovali až do rána bieleho.

 

2.

ďalšej rozprávke zachraňoval Doktor vládcu hradu, Černokňažníka Magiáša, ktorý ochorel na zvláštnu chorobu – „kôstkoslivkitídu“. Aj keď sa ho Doktor Majzlík veľmi bál, spomenul si na svoj dávny sľub, že pomáhať musí každému, kto to potrebuje. Vybral sa teda na hrad vyliečiť tohto strašidelného tvora. Zo začiatku sa mu veľmi nedarilo, lebo kôstka, ktorú prehltol, uviazla poriadne hlboko v hrdle. Našťastie sa mu za pomoci detí predsa len podarilo vytiahnuť z hrdla kôstku, a tak Černokňažníkovi Magiášovi zachrániť život. Na znak vďaky daroval Magiáš Doktorovi velikánskeho hada. Doktor sa toho hada tak strašne zľakol, že utekal ozlomkrky z hradu rovno do svojej ordinácie.

 

3.

Raz sa Doktorovi Majzlíkovi prisnil krásny sen. Prileteli k nemu tancujúce víly a žiadali ho o pomoc. Ich sestrička, Víla Amálka si totiž zlomila nôžku. Doktor jej rýchlo utekal na pomoc do lesa. Pokúšal sa ranenej Amálke pripevniť k zlomenej nôžke polienka a obviazať ich pavučinou. Lenže ona plakala a plakala, lebo nôžka ju veľmi bolela. Nezaberala ani pavučina, ani lupienky kvetov. Až mu napadlo, že najlepšie by bolo, keby ligot z krídelka vážky pripevnil mesačným lúčom k nôžke. A čuduj sa svete, nôžka prestala bolieť a Amálka sa opäť usmievala. Doktor Majzlík bol šťastný, že jej mohol pomôcť, a vílam poradil, aby sa vybrali do filmového štúdia, kde by si mohli zarobiť ľahšie na živobytie.

 

4.

Za siedmimi horami, za siedmimi dolinami, mocnému Sultánovi Solimanovi ochorela jeho milovaná dcéra, Princezná Zubeida. Stratila chuť do života, nechcela jesť, nemohla spať, len bledla a stále nariekala. Soliman bol z toho nešťastný a rozhodol sa, že ju musí vyliečiť za každú cenu. Ale ako? Náhodou išiel okolo Obchodný cestujúci a ten mu vysvetlil, že najlepší a najmúdrejší liečitelia sú tí, ktorých meno sa začína na Dr. Sultánovi radcovia sa rozpŕchli po celom svete hľadať liečiteľa, ktorého meno sa začína na Dr. Aj sa im to podarilo. Priviedli do paláca Drevorubača, ktorý povytínal všetky palmy, čo tienili svetlu. Vtom zasvietilo slniečko do Zubeidinej komnaty a Princezná sa rýchlo vyzdravela. Drevorubač dostal za odmenu pol kráľovstva a stal sa Sultánovým najvyšším radcom.

 

 

 

www.snd.sk

 

 

 

 

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Premiéra: Veľká doktorská rozprávka

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk