Premiéry Štátnej opery v Banskej Bystrici v sezóne 2012/13

10.08.2012 23:08

 

Banská Bystrica

 

Banskobystrická Štátna opera prináša prehľad premiér divadelnej sezóny 2012/13. Tradične nebude chýbať ani ďalšie uvedenie opery v slovenskej premiére, hudobný festival Banskobystrické hudobné dni, operná časť festivalu Zámocké dni zvolenské a na svoje si príde aj detský a operetný divák.

 

 

Štátna opera Banská Bystrica

 

 

Umberto Giordano: Fedora – II. premiéra

 

Opera v troch dejstvách od talianskeho skladateľa Umberta Giordana s námetom z rovnomennej divadelnej hry Victorie Sardou (premiéra 1898). Spolu s operami Andrea Chénier a Siberia patrí k ďalším zo skladateľových pozoruhodných diel: Princezná Fedora je zasnúbená s Grófom Vladimírom. Keď gróf záhadne zomiera, vyššia spoločnosť nájde vysvetlenie činu v jeho sympatiách k sekte nihilistov a nimi plánovanej vražde. Na večierku nasledujúceho dňa za princeznou prichádza Gróf Loris Ipanov a prizná sa, že jej snúbenca zavraždil, pretože mal milenecký vzťah s jeho manželkou. Vtedy si Fedora uvedomí, že vždy milovala iba Lorisa Ipanova a ich osudy sa v nešťastí spoja.

 

Hudobné naštudovanie a dirigent: Marián Vach, réžia: Michael Tarant.

II. premiéra: 14. september 2012

 

 

Engelbert Humperdinck: Perníková chalúpka

 

Už prvým uvedením v roku 1893 si rozprávková opera Engelberta Humperdincka, Perníková chalúpka, získala srdcia malých aj veľkých divákov na nemeckých a následne na svetových javiskách. Dá sa povedať, že dodnes sa s veľkým úspechom drží na divadelnom výslní operných domov. Je to dielo, ktoré zostalo v svojom druhu ojedinelé. Obdiv vzbudzuje nielen bohato inštrumentovaná až wagnerovská hudba v protiklade k prostému deju, ale aj imaginárny svet plný rozprávkových kúziel : strašidelný les s duchmi, ježibabin domček z perníkov, v ktorom zablúdia dve malé deti.

 

Premiéra trojdejstvovej opery sa uskutočnila 23. 12. 1893 v Hoftheater vo Weimare a dirigoval ju slávny Richard Strauss. Na margo Perníkovej chalúpky povedal, že ide o „majstrovské dielo najvyššej kvality. Dielo nové, originálne a autenticky nemecké.“

V októbri bude Perníková chalúpka po takmer 120 rokoch od jej svetovej premiéry prvýkrát uvedená aj v Štátnej opere.

 

Dielo hudobne naštuduje a diriguje Ján Procházka, režisérom je Pavol Smolík.

Premiéra: 12. a 13. október 2012

 

 

Banskobystrické hudobné dni

 

Štátna opera každoročne na jeseň pripravuje hudobný festival Banskobystrické hudobné dni, ktoré sú unikátnym kultúrnym podujatím regióne. Prostredníctvom tohto festivalu sa snaží atraktívnym spôsobom motivovať k návšteve divadla nových divákov, začínajúc od malých detí (každoročne sú zaraďované detské predstavenia) až po návštevníkov, ktorí holdujú aj iným umeleckým žánrom ako opere. Banskobystrické hudobné dni patria k dominantným kultúrnym podujatiam v meste, pričom okruh ich návštevníkov sa každoročne rozširuje a získava tak nadregionálny rozmer.

 

Termín konania: 12. októbra - 19. októbra 2012

 

 

Franz Lehár: Cárovič / opereta

 

Veľká klasická opereta, ktorá vznikla podľa literárnej predlohy poľskej autorky Gabriely Zapolskej. Jej premiéra sa uskutočnila v roku 1927 v Berlíne, a to hneď s veľkým úspechom. Napriek tomu, že ide o dielo „ľahšieho žánru“, nechýbajú mu ani vážne tóny a ponúka vypäté melódie priam Pucciniovského štýlu, reprezentovaného dvomi ústrednými postavami (soprán, tenor). Dej operety bol pôvodne situovaný do 18. storočia a vystupoval v ňom Alexej Petrovič, syn cára Petra Veľkého. Cárovič sa zaľúbil do Fínky a odcestoval s ňou do exotického Talianska – pod tlakom otca sa však musel vrátiť naspäť do Ruska, kde bol uväznený. Tvorcovia diela sa však napokon rozhodli zjemniť v tom čase politicky chúlostivé časti diela a dej preniesli o storočie neskôr, čím sa hlavná postava operety stratila oporu v dejinách. Dej operety však umožnil použiť ruské i talianske ľudové hudobné motívy, čo ju robí divácky i poslucháčsky atraktívnou i v súčasnosti.

 

Dielo hudobne naštuduje Marián Vach, réžiu vytvorí Dagmar Hlúbková (ČR).

Premiéra: 14. a 15. december 2012

 

 

Peter Iljič Čajkovskij: Eugen Onegin

 

Najobľúbenejšia Čajkovského opera vznikla s podtitulom „lyrické scény v troch dejstvách“. A skutočne. Libreto k opere napísal podľa Puškinovho veršovaného románu Konstantin Stepanovič Šilovskij, ktorý sa do textu snažil vložiť čo najviac doslovných citácii Puškina. V opere dokonca nachádzame celé scény prevzaté z románu, ktorý je vo svojej podstate komorným príbehom s jednoduchou, no o to dramatickejšou zápletkou. Vo svojej podstate neoperný dej však vynikajúco napĺňa hudba, ktorá disponuje veľkým výrazovým a zvukovým aparátom romantickej opery – nachádzame v ňom veľké zborové scény, emotívne árie, tance prevádzané za zvukov symfonicky znejúceho orchestra. Operu prvýkrát uviedli v moskovskom Malom divadle v roku 1879, na pôde banskobystrického divadla sa dožíva už svojho piateho uvedenia.

 

Dielo hudobne naštuduje Igor Bulla, hosťovať bude inscenačný tím z Petrohradu (Ruská federácia)

pod vedením režisérky Kristíny Osipenko.

Premiéra: marec 2013

 

 

Giuseppe Verdi: Macbeth

 

Melodráma v štyroch dejstvách v talianskom jazyku so slovenskými titulkami.

Macbeth je v poradí desiatou Verdiho operou, v ktorej sa po prvýkrát podujal zhudobniť libreto podľa Shakespearovej predlohy (premiéra v roku 1847). Verdi vo svojom Macbethovi vytvoril obraz zničujúceho a ničiteľského páru: Macbeth a Lady Macbeth sú dve úbohé, odľudštené bytosti, ktorých vzťah osciluje medzi karikatúrou manželstva a čisto mužským, neľútostným bojom o moc. Obaja sú však i krutými sprisahancami bažiacimi po moci, posadnutými spaľujúcou potrebou zaplniť niečím pocit svojej prázdnoty a zbytočnosti.

 

Hudobné naštudovanie a dirigent: Marián Vach, réžia: Peter Gábor.

Premiéra: jún 2013

 

 

 

XL. ročník medzinárodného divadelného a operného festivalu

ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ – operná časť

 

Operná časť Zámockých hier zvolenských je festivalom, ktorý napĺňa európske kritériá kvality – kritériá letného operného festivalu. Uvádzame na ňom diela, ktoré sú v našom stredoeurópskom priestore absolútne neznáme a raritné. Vytvárame tak dramaturgiu plnú fajnšmekerských lahôdok, pričom si prídu na svoje odborníci i laická verejnosť. Exkluzivitu festivalu potvrdzuje i skutočnosť, že do jednotlivých produkcií oslovujeme svetové spevácke špičky, prestížnych inštrumentalistov a dirigentov, pozývame operné súbory zo zahraničia. I takto dávame možnosť domácim divákom a priaznivcom opery z celého Slovenska a strednej Európy pocítiť „závan svetového operného diania“ a možnosť vidieť a počuť osobnosti svetového formátu, ktoré by za normálnych okolností videli len na najväčších operných scénach na svete.

 

V roku 2013 budú dominantami festivalu diela najhranejšieho operného skladateľa Giuseppe Verdiho (200. výročie narodenia).

Termín konania: jún - júl 2013

 

PROGRAM ZHZ 2013

 

G. Verdi: MACBETH - premiéra

 

Mladosť na zámku

Koncert mladých interpretov vokálneho umenia: Verdiho piesňová tvorba

 

G. Verdi: Korzár – slovenská premiéra

Koncertné naštudovanie

 

G. Verdi: RIGOLETTO

G. Verdi: REQUIEM

G. Verdi: NABUCCO

 

www.stateopera.sk

 

 

 

Pripravila: Mgr. Alžbeta Lukáčová, PhD., dramaturgička Štátnej opery v Banskej Bystrici  
 

 

                                                                                                    

 

 

článok zaradený do Operné správy

 

 

 

Diskusná téma: Premiéry Štátnej opery v Banskej Bystrici v sezóne 2012/13

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk