Program 41. ročníka opernej časti Zámockých hier zvolenských je už známy

15.01.2014 09:04

 

Banská Bystrica

 

Prinášame vám prehľad operných predstavení a koncertov 41. ročníka opernej časti Zámockých hier zvolenských (ZHZ), ktorý je na Slovensku zatiaľ jediným operným festivalom. V ponuke ZHZ sa aj tento ročník predstavia domáci aj zahraniční interpréti, brnenský operný súbor a paleta mladých vychádzajúcich operných hviezd.

 

 

Zámocké hry zvolenské

ilustračné foto

 

 

 

Úvod festivalu ako zvyčajne bude patriť novej premiére banskobystrickej Štátnej opery. Tento ročník sa návštevníci festivalu môžu tešiť na Bizetovu operu Lovci perál, ktorú Banskobystričania naštudujú v svojej histórii po prvýkrát. Brnenský operný súbor prinesie do Zvolena svoju tohtosezónnu novinku Donizettiho Mariu Di Rohan, mladí sa predstavia v koncerte pod názvom Mladosť na zámku a nebude chýbať ani slovenská premiéra opery. Na Slovensku po prvýkrát odznie Rossiniho opera Tancredi v koncertnej podobe a v interpretácii zahraničných hosťujúcich umelcov. 41. ročník festivalu ukončí divákmi aj kritikmi ocenená inscenácia  Macbath Giuseppe Verdiho.  Riaditeľom a dramaturgom festivalu je vynikajúci slovenský teatrológ Jaroslav Blaho, ktorému v novembri 2013 udelil Literárny fond Cenu za celožitotné dielo.

 

 

 

Program 41. ročníka opernej časti Zámockých hier zvolenských

22.-28. jún 2014

 

 

 

Premiéra opery

Georges Bizet: LOVCI PERÁL

22. 6. 2014 o 20,00 hod.

Vstupné: I. miesto: 20,- €

II. miesto: 15,- €

 

***

 

hosťujúci súbor

Janáčková opera Národního divadla Brno

Gaetano Donizetti: MÁRIA DI ROHAN

24. 6. 2014 o 20,00 hod.

Vstupné: I. miesto: 20,- €

II. miesto: 15,- €

 

***

 

Prehliadka slovenských vokálnych nádejí

MLADOSŤ NA ZÁMKU

26. 6. 2014 o 18,00 hod.

Vstupné: 6,- €

 

***

 

Koncertné naštudovanie opery v slovenskej premiére

Gioacchino Rossini: TANCREDI

v hlavných úlohách zahraniční sólisti

27. 6. 2014 o 20,00 hod.

Vstupné: I. miesto: 15,- €

II. miesto: 10,- €

 

***

 

Repríza operného predstavenia

Giuseppe Verdi: MACBETH

v hlavných úlohách zahraniční sólisti

28. 6. 2014 o 20,00 hod.

Vstupné: I. miesto: 20,- €

II. miesto: 15,- €

 

***

 

ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ!

 

Permanentka opernej časti ZHZ 2014

I.miesto (I.- IX. rad)    64,80 €

 

Viac informácií na

www.stateopera.sk

 

 

ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ sú najstarším plenérnym profesionálnym divadelným festivalom na Slovensku a jeho kontinuita nebola zatiaľ ani raz prerušená. Festival prešiel od svojho vzniku v roku 1974 viacerými zmenami: k činohernej časti festivalu pribudla časť operná, priestor na zámockom nádvorí sa postupne otvoril divadlám z celého Slovenska a od roku 1993 sú prizývané i zahraničné divadlá. Teraz nesie festival podtitul "medzinárodný letný divadelný a operný festival". Koná sa každoročne v júni a je to bodka, ktorá ukončuje divadelnú sezónu. Z tejto rôznorodej ponuky si naozaj môže vybrať každý záujemca o divadelné umenie a fakt, že festival je každoročne bohato navštevovaný, to potvrdzuje. Veľký záujem býva samozrejme o zahraničné divadlá a ich predstavenia, ktoré by inak diváci nemali možnosť navštíviť.

 

 

Zvolenský hrad

 

ZÁMOCKÉ HRY ZVOLENSKÉ sú atraktívne prepojením na historický kolorit dejiska festivalu: Zvolenský zámok a  jeho nádvorie mávajú večer čo večer pod nočnou oblohou neopakovateľnú atmosféru, ktorá ozvláštni každé predstavenie a je neobvyklou skúsenosťou aj pre hosťujúce súbory. Mnohé z nich sa preto na tento festival opakovane radi vracajú. Návštevníci festivalu majú cez deň možnosť prehliadnuť si výstavy a expozície Zvolenského zámku. Vnútorné priestory Zvolenského zámku, napríklad Kazetová sieň alebo Stĺpová sieň, poskytujú priestor komornejším predstaveniam festivalu.

 

Zdroj: ŠOBB

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Program 41. ročníka opernej časti Zámockých hier zvolenských je už známy

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk