Prvé operné predstavenia na Slovensku v novom roku 2014

03.01.2014 14:44

 

Bratislava

 

Nový rok na slovenských operných javiskách odštartuje Verdiho Rigoletto v Opere SND, po ňom preberá štafetu banskobystrická opera, ktorá uvedie svoj Novoročný koncert a operetu Franza Lehára Cigánska láska a Košičania otvoria nový rok podobne ako SND Rigolettom.

 

 

 

 

Opera Slovenského národného divadla

 

Prvé operné predstavenie na Slovenskej opernej scéne bude Rigoletto Giuseppe Verdiho na javisku Opery SND.

 

 

Rigoletto, Opera SND

 

Jedno z najznámejších diel veľkého talianskeho majstra netreba opernému divákovi zvlášť predstavovať. Hugova dráma Kráľ sa zabáva je pre Verdiho ideálnym námetom veľkých vášní, spoločenskokritického pohľadu i dojímavej osobnej línie. Hlavný hrdina, dvorný šašo alias panský prisluhovač Rigoletto, je postavený pred dilemu: prežiť za každú cenu bez existenčnej ujmy v nemravnom prostredí, nehľadieť na dôsledky svojho správania alebo sa postaviť na odpor, ako to dokázal gróf Monterone? Lebo v živote sa za každý čin platí, a to niekedy veľmi draho, stratou toho najcennejšieho – v tomto príbehu milovanej dcéry Gildy.

 

Giuseppe Verdi: Rigoletto

3. január 2014

Nová budova SND

 

detail predstavenia TU

 

 

Štátna opera Banská Bystrica

 

Štátna opera v Banskej Bystrici pozýva v novom roku na svoj Novoročný koncert 2014, ktorého výnimočným hosťom bude popredný slovenský operný spevák Dalibor Jenis.  Spolu s ním vystúpia Katarína Procházková, Patrícia Solotruková, Dušan Šimo. Spoluúčinkuje zbor a orchester Štátnej opery. Novoročný koncert 2014 zostavený zo slávnych operných árií, duetov a zborov diriguje Igor Bulla. Réžia: Šimon Svitok

 

 

 

Novoročný koncert 2014

Štátna opera Banská Bystrica

4. január 2014

 

detail koncertu TU...

 

 

 

Prvým predstavením na javisku banskobystrickej Štátnej opery bude opereta Franca Lehára Cigánska láska

 

 

Cigánska láska, ŠOBB

 

Franz Lehár: Cigánska láska

Štátna opera Banská Bystrica

9. január 2014

 

detail predstavenia TU...

 

Týmto dielom si skladateľ Franz Lehár splnil sen a napísal vskutku opernú operetu. V troch dejstvách prerozprával príbeh Zoriky, dcéry bojara Petra Dragotina. Zorika sa stane obeťou vlastných vášní.  Jej zámer vydať za sa snúbenca Jonela  spochybní príchod Jóžiho, excentrického cigánskeho huslistu.  Odpoveď na svoju dilemu či ostať vernou Jonelovi, alebo odísť s Jóžim hľadá Zorika v sne. Prostredníctvom neho spoznáva skutočnú lásku a zbaví sa svojich pochybností. Dielo je zmesou plnokrvnej hudby rakúsko-uhorského kultúrneho prostredia v Lehárovskom aranžmáne s najkrajšími čardášmi operetnej literatúry.

 

 

Opera ŠD Košice

 

Košičania do svojho hracieho plánu ako prvé operné predstavenie nového roku zaradili Verdiho známu operu Rigoletto, ktorú vedenie divadla ponúka v akcii 1+1 zadarmo.

 

Rigoletto, Opera ŠD Košice

 

Jedna z najslávnejších stálic talianskeho repertoáru, opera Rigoletto, mala premiéru v roku 1851 a napísaná bola podľa divadelnej hry Victora Huga „Kráľ sa zabáva". Samotná hra a neskôr aj jej operné spracovanie je – okrem iného – predovšetkým kritickou sondou prinášajúcou obraz vulgárnej a obscénnej spoločnosti v kontraste s bezvýhradnou láskou otca a dcéry – aj preto bola vo svojej dobe pod veľmi silným tlakom vtedajšej cenzúry. A práve táto „nízkosť" a úbohosť – azda len s menej pošpineným kabátom – je synonymom, ktoré pretrváva aj do dnešných čias.

 

Giuseppe Verdi: Rigoletto

Opera ŠD Košice

10. január 2014

 

detail predstavenia TU

 

 

 

Slovenské operné divadlá ponúkajú svoje predstavenia v úvode sezóny vo výnimočnej akcii 1+1. Ak si v pokladni vybraných divadiel zakúpite jednu vstupenku na vybrané predstavenia, druhú dostanete zadarmo. Túto možnosť môžete využiť v Opere SND, ako aj v Opere ŠD v Košiciach.

 

Zoznam operných predstavení Opery SND v akcii 1+1

 

Čarovná flauta (4. januára o 17.00 h)

Predaná nevesta (9. a 24. januára o 19.00 h)

Manon Lescaut (11. januára a 4. februára o 19.00 h)

Netopier (16. januára o 19.00 h)

Macbeth (5. februára o 19.00 h)

Otello (7. februára o 19.00 h)

Eugen Onegin (8. februára o 19.00 h)

 

Zoznam operných predstavení Opery ŠD Košice v akcii 1+1

 

Rigoletto (10.1. o 19.00 h)

PLÁŠŤ/GIANNI SCHICCHI (18.1 o 19.00 h)

                                                              

Bližšie info o akcii 1+1 na www.snd.skwww.sdke.sk

 

 

 

Viac informácii o predstaveniach slovenských operných divadiel nájdete na:

www.snd.sk

www.stateopera.sk

www.sdke.sk

 

 

 

 

Opera Slovakia Vám praje úspešný vstup do nového roka

a veľa nádherných operných zážitkov.

 

Opera Slovakia vstupuje do nového roka s vyššou návštevnosťou

 

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej

Článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Prvé operné predstavenia na Slovensku v novom roku 2014

záruka za úver

James Blair 10.01.2014
Máte projekt?? Máte okamžitý finančný potrebu?? Máte nejaké želanie a chcete ho realizovať?? Potrebujete úver na najnižšie úrokové sadzby je možné získať kdekoľvek na svete, a budete musieť spoľahlivé úveru firmy, ktoré vám financovanie?? Potom hľadať žiadne ďalšie, pretože odpoveď je tu! Kontaktujte nás ešte dnes na (jamesblairloanfirm01@gmail.com). Váš spoľahlivý partner!

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk