Prvé zasadnutie Umeleckej rady SND

15.04.2013 16:26

 

Bratislava

 

V piatok 12. apríla 2013 sa po prvý raz stretli členovia novokonštituovanej Umeleckej rady SND. Súčasťou koncepcie, s ktorou generálny riaditeľ SND Marián Chudovský zvíťazil vo výberovom konaní na túto funkciu v júni minulého roka, bolo aj kreovanie poradného organu generálneho riaditeľa SND Umeleckej rady.

 

 

Zasadnutie Umeleckej rady SND

foto: Alena Klenková, 2013

 

Oslovenie generálneho riaditeľa prijali a členmi Umeleckej rady SND sa stali tieto osobnosti:

PhDr. Jaroslav Blaho, teatrológ, Bratislava

Doc. MgA. Jan Burian, designovaný riaditeľ ND Praha

Prof. Peter Čanecký, vedúci katedry scénografie a kostýmového výtvarníctva VŠMU

Akad. arch. Daniel Dvořák,  scénograf, Praha

Mgr. art.  Ján Greššo, riaditeľ Divadla A. Bagara, Nitra

Mgr. art.  Daniel Majling,  ArtD., dramaturg a prekladateľ, DAB Nitra

Ing. Václav Mika,  generálny riaditeľ  Rozhlasu a televízie Slovenska, Bratislava

Prof. MUDr. Juraj Pechan, CSc.,  prednosta chirurgickej kliniky SZÚ a NOÚ, Bratislava

Michal Ruttkay, gen. riaditeľ reklamnej agentúry  CREO/YOUNG&RUBICAM, Bratislava

Mgr.  Gabriela Rothmayerová, spisovateľka a novinárka, Bratislava

PhDr. Ildikó Schreiberová, dramaturgička RTVS, Bratislava

Mgr. art. Oľga Smetanová, riaditeľka Hudobného centra, Bratislava

Prof. Jan Vedral, dramatik a teatrológ, Praha

Doc. Vladimír Zvara, PhD. ­, vedúci Katedry hudobnej vedy FFUK, Bratislava

 

Členovia Umeleckej rady SND si zo svojho stredu zvolili za predsedu akad. architekta Daniela Dvořáka. Členstvo v Umeleckej rade SND je čestné.

 

 

Zasadnutie Umeleckej rady SND

foto: Alena Klenková, 2013

 

Pozvanie na prvé rokovanie Umeleckej rady SND prijal aj minister kultúry Slovenskej republiky Marek Maďarič a generálna riaditeľka Sekcie umenia a štátneho jazyka Janka Motyčková. Po privítaní generálnym riaditeľom SND Mariánom Chudovským, vyjadril minister kultúry Marek Maďarič presvedčenie, že Umelecká rada SND, ktorej členmi sa stali rešpektované a výrazné osobnosti, prispeje k tomu, aby SND ako reprezentant slovenskej kultúry napĺňalo princípy nadštandardnej umeleckej tvorby zohľadňujúc pôvodnú slovenskú tvorbu, aktualizačné momenty (napríklad významné výročia), aby bolo vyhľadávanou a uznávanou inštitúciou na Slovensku, ale aj v zahraničí. Ocenil, že členmi Umeleckej rady sú reprezentanti inštitúcií a osobnosti aj z Českej republiky.

 

Prítomní riaditelia všetkých troch umeleckých súborov - Roman Polák, riaditeľ Činohry SND, Friedrich Haider, riaditeľ a šéfdirigent Opery SND, Slavomír Jakubek, šéfdramaturg a zástupca riaditeľa Opery SND, Jozef Dolinský, riaditeľ Baletu SND, ako aj Daniel Rabina, riaditeľ Úseku marketingu a Peter Janků, riaditeľ Umelecko-dekoračných dielní SND - oboznámili členov Umeleckej rady s programovými cieľmi na nasledujúcu sezónu a informovali aj o ďalších konkrétnych aktivitách a ambíciách ako viac otvoriť našu národnú scénu divákom.

 

 

Zasadnutie Umeleckej rady SND

foto: Alena Klenková, 2013

 

Hlavný dôraz kládol Marián Chudovský aj na tomto stretnutí na tvorbu – na umeleckú prezentáciu SND, spomenul, že v napĺňaní koncepcie a jeho zámerov na nasledujúce obdobie je aj organizovanie festivalových prehliadok - operných inscenácií na Medzinárodnom festivale hudobného divadla (2014) a takisto nadviazanie na doposiaľ jediný ročník medzinárodného divadelného festivalu EuroThalia (2002) organizovaného SND. „Umelecká konfrontácia v širokom medzinárodnom meradle je veľmi dôležitá, lebo tá nás zaradí do európskeho kontextu“, povedal. (Bližšie informácie o dramaturgickom pláne na divadelnú sezónu 2013/2014 uvádzame v tlačovej správe z 1. marca 2013).

 

V bohatej a inšpiratívnej diskusii vyjadrili všetci členovia Umeleckej rady SND mnoho postrehov a nápadov ako obohatiť a spestriť ďalšie možné aktivity SND v nasledujúcom období.

 

zdroj: www.snd.sk

 

článok zaradený do: Operné správy

 

Tip na kliknutie

SND prezentovalo svoje plány

 

 

Diskusná téma: Prvé zasadnutie Umeleckej rady SND

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk