Šengenský poludník ozdobia aj hviezdni hostia

26.06.2013 23:37

 

Košice

 

Už o niekoľko dní, v sobotu 29. júna 2013 o 19:00, začne Otváracím koncertom v košickom Dome umenia jubilejný 5. ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník – Eurochestries Slovakia 2013, ktorý organizuje ako súčasť programu Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013 sláčikový orchester Musica Iuvenalis v spolupráci s francúzskou federáciou Eurochestries a ďalšími partnermi.

 

 

Podujatie, ktoré sa stalo už tradičnou súčasťou letného kultúrneho diania nielen v Košiciach, ale aj v rámci východného Slovenska, prinesie stretnutie viac ako 150 mladých hudobníkov z piatich krajín.

 

Na otváracom koncerte sa predstavia domáce košické telesá, Sláčikový orchester Musica Iuvenalis, tanečný orchester Klasik Band a Zbor sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety. Hosťami koncertu budú aj Miešaný zbor Harmonia Sliezskej univerzity z poľského mesta Cieszyn a veľkú premiéru zažije na otváracom koncerte festivalu. Národný symfonický orchester VIRTUOSO. „Orchester vznikol v tomto školskom roku v rámci projektu Nadácie HB Reavis z Bratislavy. Tvorí ho 64 mladých umelcov, ktorí účinkujú v mládežníckych orchestroch pri ZUŠ v ôsmich slovenských krajských mestách. Aj tento projekt, rovnako ako náš festival je dôkazom toho, že klasická hudba dokáže spájať ľudí všetkých vekových kategórii, vrátane detí a mládeže,“ hovorí riaditeľ festivalu a zároveň hlavný dirigent VIRTUOSA Igor Dohovič.

 

Od nedele 30. júna začne tradičný festivalový život. Účastníci festivalu zo spomínaného zboru Harmonia, ale aj Symfonického orchestra Konzervatória v ruskom Togliatti, Českého komorného ansámblu mladých z Prahy či Komorného súboru sólistov mesta Užhorod z Ukrajiny budú v dočasnom festivalovom centre v rekreačnom zariadení Zlatá Idka pripravovať záverečný koncert veľkého Medzinárodného orchestra a zboru Šengenský poludník, ktorým v piatok 5. júla o 18:30 festival vyvrcholí v Kostole Premonštrátov v Košiciach. Okrem toho budú denne podnikať cesty za divákmi na festivalové koncerty. „Koncerty, tak ako počas predchádzajúcich ročníkov, zavítajú aj tam, kde sa klasická hudba tak často nedostane. Už tradične sa tri festivalové koncerty uskutočnia v rámci Tatranského kultúrneho leta vo Vysokých Tatrách, koncerty budú aj v Trebišove a Rozhanovciach a posledný festivalový koncert, pripravovaný v spolupráci s Českým spolkom v Košiciach, bude v Lúčke v okrese Rožňava. Jeden z koncertov zavíta opäť aj za Šengenskú hranicu, do ukrajinského Užhorodu. Najviac koncertov bude opäť v Košiciach a novinkou budú “sviečkové koncerty” na nádvorí rekonštruovaného hudobného oddelenia Verejnej knižnice J. Bocatia na Hlavnej ulici. A tak ako aj v minulých rokoch aj v tomto roku je vstup na všetky koncerty voľný,“ približuje program festivalu Igor Dohovič.

 

Záverečný koncert bude poctou Giuseppe Verdimu, ktorého 200. výročie narodenia si pripomína celý hudobný svet. „Aj preto na záverečnom koncerte odznie jedno z najkrajších vokálno-inštrumentálnych diel hudobnej histórie, jeho nádherné Requiem. Spolu s medzinárodným orchestrom budú účinkovať aj hviezdni sólisti, vedúca operného štúdia Orfeus pri Konzervatóriu v ruskom Togliatti Svetlana Varlamova, mezzosopranistka Gabriela Hübnerová, tenorista Michal Lehotský a bas Martin Gurbaľ. Posledne menovaní sú košickému puibliku dobre známi z pôsobenia v Štátnom divadle Košice, kde začínali svoje spevácke kariéry. Dielo odznie pod taktovkou rektora Konzervatória Togliatti Evgenya Prasolova, ktorý patrí medzi najuznávanejších hudobných pedagógov v Rusku,“ dodal riaditeľ festivalu.

 

Podrobnejšie informácie o programe festivalu a jeho hosťoch nájdete na

www.sengenskypoludnik.eu

 

Informoval: Svjatoslav Dohovič

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Šengenský poludník ozdobia aj hviezdni hostia

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk