Šengenský poludník prinesie aj veľkú slovenskú premiéru

13.06.2013 05:53

 

Košice

 

Jubilejný piaty ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník 2013, ktorý organizuje Sláčikový orchester Musica Iuvenalis,  už onedlho prinesie nielen do Košíc viac ako 150 mladých umelcov z piatich štátov, ktorých počas deviatich dní spojí ich láska k hudbe.

 

 

 

 

 

„Som rád, že napriek výrazným finančným problémom sa nám festival podarilo pripraviť aj v tomto roku. Myšlienka zorganizovať podobný festival v našom regióne, ktorý je výnimočný svojou polohou, sa úspešne rozvíja aj vďaka spolupráci s EHMK 2013, s francúzskou Federáciou festivalov EUROCHESTRIES, Košickým samosprávnym krajom, mestom Košice, so zahraničnými partnermi z Ukrajiny, Maďarska, Poľska. Jedným z cieľov festivalu je priblížiť klasickú hudbu aj regiónom, kde je jej dostupnosť obmedzená. Tohto roku sa viac ako 15 koncertov uskutoční nielen v Košiciach, ale aj v ďalších mestečkách celého regiónu východného Slovenska a nášho už stabilného partnera – Ukrajiny,“ uviedol riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

 

Festival začne 29. júna veľkým Otváracím koncertom v košickom Dome umenia. Tento koncert bude výnimočný aj jednou veľkou premiérou – prvýkrát na ňom verejne vystúpi Národný mládežnícky orchester „VIRTUOSO“. Ten vznikol v predchádzajúcich mesiacoch v rámci unikátneho hudobného projektu Nadácie HB Reavis a spája viac ako 60 mladých talentovaných hudobníkov z ôsmich detských orchestrov sformovaných v každom krajskom meste na Slovensku. 

 

Okrem tohto orchestra sa na festivalových podujatiach predstavia aj domáci tanečný orchester Klasik Band a Zbor sv. Cecílie z Košíc, ďalej Symfonický orchester Konzervatória z ruského Togliatti, spevácky zbor “Harmonia” Sliezskej university z poľského Cieszyna, Komorný súbor sólistov mesta Užhorod z Ukrajiny a Český komorní ansámbl mladých z Prahy.

 

Festival vyvrcholí v deň osláv štátneho sviatku Sv. Cyrila a Metoda v piatok 5. júla záverečným koncertom v Kostole Premonštrátov v Košiciach. „Záverečným koncertom by sme si radi pripomenuli rok velikána opernej tvorby – G. Verdiho. V podaní viac ako 150 spevákov a muzikantov zo šiestich krajín odznie jeho veľkolepé Requiem,“ hovorí riaditeľ festivalu.  

 

Milovníci nielen klasickej hudby sa určite majú na čo na prelome júna a júla tešiť. Dôkazom je aj veľký úspech koncertu speváckeho zboru vysokoškolákov z Filipín, ktorý bol na konci mája predzvesťou Šengenského poludníka.

 

 

 

 

Podrobnosti o festivalovom dianí či programe nájdu všetci záujemcovia na www.sengenskypoludnik.eu.

 

 

Informoval: Svjatoslav Dohovič, mediálny manažér festivalu

článok zaradený do: Aktuality

 

Tip n kliknutie

Filipínskych vysokoškolákov vyprevádzal standing-ovations

 

 

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk