Šengenský poludník v predstihu uvedie vysokoškolákov z Filipín

25.05.2013 12:04

 

Košice

 

Predzvesťou nadchádzajúceho jubilejného 5. ročníka Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov "Šengenský poludník 2013", ktorý sa uskutoční na prelome júna a júla, bude 28. mája 2013 mimoriadny festivalový koncert. V Kostole Premonštrátov na Hlavnej ulici v Košiciach sa najprv v rámci sv. omše (od 18:15 hod.) a potom na samostatnom galakoncerte (od 19:15 hod.) predstaví naozaj exkluzívny hosť -University of the Philippines Manila Chorale z ďalekých exotických Filipín.

 

 

 

 

University of the Philippines Manila Chorale  je oficiálnym speváckym telesom univerzity vo filipínskej Manile. Stretávajú sa v ňom študenti rôznych študijných odborov, ktorých spája spoločná láska k spevu a hudbe. Zbor sa zameriava nielen na interpretáciu svetového repertoáru rôznych žánrov, ale aj na prezentáciu filipínskeho kultúry prostredníctvom diel filipínskych autorov. Zbor má za sebou niekoľko desiatok úspešných galakoncertov, benefičných koncertov, absolvoval šesť európskych turné, zbiera ocenenia na domácich aj medzinárodných súťažiach. V rebríčku Musica Mundi World Ranking List – Top 50 najlepších detských a mládežníckych zborov mu za rok 2012 patrila 36. priečka a v rebríčku Musica Mundi Interkultur World Ranking List - Top 1000 Choirs 109. priečka. Zbor pracuje pod vedením dirigenta Emmanuala "Emana" P. de Leóna.

 

Už o niekoľko týždňov sa v Košiciach začne aj jubilejný 5. ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov "Šengenský poludník 2013", ktorý v čase od 29. júna do 7. júla ponúkne v Košiciach a ďalších mestách východného Slovenska koncerty viac ako 150 mladých umelcov z piatich krajín. „Okrem sláčikového orchestra Musica Iuvenalis, ktorý je organizátorom festivalu, sa predstavia domáci tanečný orchester Klasik Band a Zbor sv. Cecílie, ďalej Symfonický orchester Konzervatória z ruského Togliatti, spevácky zbor “Harmonia” Sliezskej university z poľského Cieszyna, Komorný súbor sólistov mesta Užhorod z Ukrajiny a Český komorní ansámbl mladých z Prahy. Festival ako tradične začne veľkým otváracím koncertom v Dome umenia v Košiciach, na ktorom sa predstavia všetci účastníci a vyvrcholí záverečným koncertom v Kostole Premonštrátov v Košiciach, na ktorom v podaní veľkého medzinárodného orchestra a zboru Šengenský poludník 2013 odznie Requiem Giuseppe Verdiho. Hosťami festivalu budú aj zahraniční dirigenti a samozrejme sólisti,“ uviedol riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

 

Festival aj v tomto roku organizuje orchester Musica Iuvenalis v spolupráci s francúzskou federáciou Eurochestries a s podporou ministerstva kultúry v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013.

 

www.sengenskypoludnik.eu

 

 

Informoval: Svjatoslav Dohovič, mediálny manažér festivalu

článok zaradený do: Aktuality

 

 

Diskusná téma: Šengenský poludník v predstihu uvedie vysokoškolákov z Filipín

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk