Sezóna v košickej opere vyvrcholí Rigolettom

16.04.2013 08:04

 

Košice

 

Treťou a zároveň poslednou opernou premiérou sezóny 2012/2013 bude 10. mája 2013, uvedenie nového naštudovania opery Giuseppe Verdiho Rigoletto. Réžiu zverilo vedenie opery do rúk úspešného slovenského režiséra Petra Gábora, ktorý má na svojom konte za 20 rokov režisérskej činnosti viac ako 90 inscenácií a v súčasnosti pôsobí ako šéf činohry Národního divadla moravsko-slezského v Ostrave.

 

 

Foto zo skúšky košickej opery

 

 

Rigoletto patrí medzi stálice svetového operného repertoáru. Námetom pre libretistu Francesca Mariu Piaviu bola divadelná hra Victora Huga Kráľ sa zabáva z roku 1832. Tá mala od svojho uvedenia v Paríži vážne problémy s cenzúrou a tie sa pred premiérou (11. marca 1851 v Benátkach) nevyhli ani Verdiho opere. Hoci bolo libreto do veľkej miery prepracované, tiež nenašlo pochopenie u rakúskej cenzúry. Po dlhých ťažkostiach, zmenách prostredia a osôb sa Verdimu napokon podarilo obhájiť charakter svojich postáv. A to i napriek tomu, že zhýralý vládca sa musel stať bezmenným vojvodom dávnych dôb a bol odsunutý do pozadia. Opera hneď po uvedení dosiahla veľký svetový úspech, ale vzbudila i odpor kritikov, ktorý Verdimu vyčítali „germanizmus". Verdi na kritiku reagoval slovami: „Chcem svoju hudbu, či už je krásna alebo škaredá, nielen jednoducho písať, ale chcem jej dať charakter."

 

 

Foto zo skúšky košickej opery

 

 

V realizačnom tíme nového košického Rigoletta je okrem výnimočnej režisérskej osobnosti aj mladý slovenský dirigent Peter Valentovič, ktorý operu hudobne naštuduje. Tento mladý umelec je už dnes svetobežníkom so skúsenosťami z Južnej Afriky, Istanbulu, Paríža či Viedne. Scénu navrhne David Bazika, kostýmy Katarína Holková, choreografie pripraví Ondrej Šoth.

 

 

Foto zo skúšky košickej opery

 

 

Návratom do Košíc bude Rigoletto aj pre tenoristu Petra Bergera, ktorý sa predstaví v hlavnej postave Vojvodu z Mantovy. V ďalších úlohách diváci uvidia domácích aj hosťujúcich sólistov Martina Bártu, Ludovica Kendiho, Mariannu Hochelovú, Michaelu Várady, Michala Onufera, Árpáda Sándora, Lenku Čermákovú, Andreu Nemcovú, Máriu Jakabovú, Alenu Temesiovú, Miloša Horáka, Mariána Lukáča, Mareka Gurbaľa, Matúša Mazára, Antona Baculíka, Róberta Smiščíka, Martina Kovácsa, Jaroslava Mareka, Evu Novákovú, Ivetu Vajó, Titusza Tóbisza, Miroslava Sýkoru, Barbaru Išky a Janu Trojákovú.

 

 

zdroj: www.sdke.sk

 

článok zaradený do: Operné správy

 

Tip na kliknutie

Rigoletto

 

 

Diskusná téma: Sezóna v košickej opere vyvrcholí Rigolettom

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk