Silvester v opere

27.12.2012 08:10

 

Posledný deň roka patrí zábave, oddychu a pohode. Človek vypne, zahodí starosti a od polnoci začína s novými plánmi, predsavzatiami... Aj operné divadlá ponúkajú program, s ktorým môžete stráviť posledné hodiny starého roku. Prinášame vám tipy na Silvestrovský program v opere na Slovensku.

 

 

 

Tento rok bude vo všetkých troch slovenských operných divadlách kraľovať opereta a SND ponúka aj Silvestrovský koncert.

 

 

Opera SND Bratislava

 

Silvestrovský koncert o 16:00

 

Terézia Kružliaková a Ľubica Vargicová, Opera SND

Foto: Ctibor Bachratý

 

Silvestrovský koncert už tradične predchádza v Opere SND hlavné večerné podujatie posledného dňa v roku, ktorým bude tentoraz predstavenie populárnej operety Johanna Straussa Netopier. Koncert má už svoje publikum, teší sa každoročne veľkému záujmu a má i svoju viac-menej ustálenú podobu. Tento rok však trochu vybočí z obvyklých dramaturgických stereotypov, nakoľko sa baletný a operný súbor SND rozhodli osloviť v predvečer dlhej silvestrovskej noci svoje publikum spoločne. Takže na programe nebudú len šlágre najväčších operných skladateľov, známe árie, predohry a ansámble z majstrovských diel Rossiniho, Donizettiho, Smetanu či Verdiho, ale i elegantné a noblesné baletné čísla, ktoré si diváci budú môcť pozrieť v skvelom podaní sólistov i zboru baletného súboru Slovenského národného divadla. Spoluúčinkovať bude orchester Opery Slovenského národného divadla pod taktovkou svojho hlavného dirigenta Rastislava Štúra.

 

Spievajú: Ľubica Vargicová, Terézia Kružliaková, Tomáš Juhás, Daniel Čapkovič, Jozef Benci

Spoluúčinkujú: sólisti a zbor Baletu SND a orchester Opery SND

 

Johann Strauss: Netopier / opereta

 

Netopier / Opera SND

Foto: Alena Klenková

 

Netopier predstavuje ťažkú skúšku divadelného ansámblu nielen po interpretačnej, ale i po hereckej stránke. Dobre zvládnutá inscenácia je hereckým koncertom korunovaným nádhernými melódiami. Už predohra je hudobne veľmi zaujímavá. Ponúka bezmála desať minútový prierez hlavnými operetnými číslami, meniaci sa v konečnom dôsledku na interpretačne nesmierne náročné majstrovské dielo, ktoré možno považovať za meradlo dirigentových schopností. Nasledujúce čísla sú harmonicky a pritom dynamicky sa striedajúce árie s duetami a ansámblami, vrcholiacimi veľkolepými masovými scénami. Netopier sa svojou nádhernou hudbou a elegantnými komickými akciami bez lacného sentimentu stal vzorom pre rozvoj klasickej viedenskej operety.

 

Dirigent: Friedrich Haider

Réžia: Miro Grisa

 

Gabriel von Eisenstein: Miroslav Dvorský

Rosalinde: Adriana Kohútková

Frank: Ján Galla

Princ Orlofsky: Monika Fabianová

Alfred: Ondrej Šaling

Dr. Falke: Daniel Čapkovič

Dr. Blind: Ivan Ožvát

Adele: Jana Bernáthová

Ida: Katarína Polakovičová

Frosch: Ivan Krúpa

Ivan: Roman Krško

Poštár: Gustáv Herényi

 

Spoluúčinkuje orchester, zbor a balet Opery SND.

 

www.snd.sk

 

Štátna opera Banská Bystrica

 

Franz Lehár: Cárovič / opereta

 

Cárovič, Štátna opera Banská Bystrica

Foto: Jozef Lomnický

 

Na tradičnom Silvestrovskom predstavení 31. decembra zaznie na javisku banskobystrickej opery opereta Cárovič, no tentoraz nebude chýbať ohňostroj a pohár šampanského pre každého diváka.

 

Veľká klasická opereta, ktorá vznikla podľa literárnej predlohy poľskej autorky Gabriely Zapolskej. Jej premiéra sa uskutočnila v roku 1927 v Berlíne, a to hneď s veľkým úspechom. Napriek tomu, že ide o dielo „ľahšieho žánru“, nechýbajú mu ani vážne tóny a ponúka vypäté melódie priam Pucciniovského štýlu, reprezentovaného dvomi ústrednými postavami (soprán, tenor). Dej operety bol pôvodne situovaný do 18. storočia a vystupoval v ňom Alexej Petrovič, syn cára Petra Veľkého. Cárovič sa zaľúbil do Fínky a odcestoval s ňou do exotického Talianska – pod tlakom otca sa však musel vrátiť naspäť do Ruska, kde bol uväznený.

Tvorcovia diela sa však napokon rozhodli zjemniť v tom čase politicky chúlostivé časti diela a dej preniesli o storočie neskôr, čím sa hlavná postava operety stratila oporu v dejinách. Dej operety však umožnil použiť ruské i talianske ľudové hudobné motívy, čo ju robí divácky i poslucháčsky atraktívnou i v súčasnosti.

 

Hudobné naštudovanie a dirigent: Marián Vach

Réžia: Dagmar Hlubková

 

 

Sonja: Katarína Perencseiová

Cárovič: Dušan Šimo

Máša: Helena Becse Szabo a.h.

Ivan: Martin Popovič

Veľkoknieža: Šimon Svitok

Predseda vlády: Marián Hadraba a.h.

Grófka: Eva Lucká

Lina: Adriana Škrváňová

Bardolo: Peter Schneider

Komorník: Anton Kožák

Oľga: Diana Deáková

 

Spoluúčinkuje orchester, zbor a balet Štátnej opery.

 

www.stateopera.sk

 


 

 

Opera Štátneho divadla Košice

 

Jacques Offenbach: Orfeus v podsvetí / opereta

 

Orfeus v podsvetí, Opera ŠD Košice

Foto: Joseph Marčinský

 

Na Silvestra je v Košiciach pripravená repríza najznámejšej operety Jacquesa Offenbacha aj s nesmrteľným kankánom Orfeus v podsvetí. V hlavných úlohách sa predstavia domáci sólisti, Anton Baculík ako Orfeus a víťazka ankety NAJ ŠD Košice za rok 2012 Michaela Várady ako Eurydika. Silvestrovské predstavenie začína o 16,00 hod. a diváci sa môžu tešiť aj na nejaké silvestrovské prekvapenia.

 

Keďže jednou z hlavných úloh Jacquesa Offenbacha, ako impresária operetnej scény, bolo prilákať a pobaviť zábavy chtivé publikum, zrodila sa v roku 1858 „opéra - buffon" - Orfeus v podsvetí. Téma, ktorá už bola spracovaná mnohými skladateľskými osobnosťami, sa tu objavuje v úplne inom svetle, v úplne originálnej optike. Pikantne odhaľuje nešváry vtedajšej parížskej spoločnosti a vďaka nezabudnuteľným melódiám, medzi ktoré patrí i známy kankán, sa stáva trvalým titulom operetného sveta.

 

Dirigent: Igor Dohovič

Réžia: Lumír Olšovský

 

Orfeus: Anton Baculík

Eurydika: Michaela Várady

Aristeus - Pluto: Peter Svetlík

Jupiter: Marek Gurbaľ

Verejná mienka: Alena Fialeková

Juno: Tatiana Paľovčíková

Mars: József Havasi

Venuša: Janette Zsigová

Kupido: Miroslava Rendeková

Diana: Lucia Knoteková

Minerva: Eva Nováková

Merkúr: Jozef Dzuro

John Styx: Stanislav Pitoňák

 

Spoluúčinkuje orchester, zbor a balet Štátneho divadla.

 

www.sdke.sk

 

Veríme, že si nájdete ten správny program a Opera Slovakia vám týmito tipmi pomôže pri výbere vášho Silvestrovského večera.

Zároveň vám s celým naším tímom prajeme úspešný štart do nového roku 2013 a veľa nových operných zážitkov.

 

Pripravil: Ľudovít Vongrej / Bratislava / 27. decembra 2012

 

Zdroj:

www.snd.sk

www.stateopera.sk

www.sdke.sk

 

článok zaradený do: Aktuality

 

Diskusná téma: Silvester v opere

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

                 

 

 

Kontakt

Ľudovít Vongrej - šéfredaktor redakcia@operaslovakia.sk